muszę przyznać, że ten bardzo mi posmakował. Przede wszystki m dlatego, że jest bardzo wilgotny; suchym sernikom i ciastom mówię stanowcze "nie" ;) Zaintrygował mnie również dodatek ugotowanych ziemniaków do masy serowej. Bo choć nie obce mi dodawanie ziemniaków do ciasta na chleb czy bułki, to sernika z tym jakby nie patrzeć nietypowym składnikiem jeszcze nie jadłam i nie piekłam. Oczywiście(...)pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią
Opowieści z piekarnikaCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu 70 gram czekolady gorzkiej najlepiej ze stewią lub ksylitolem 50 gram masła lub oleju kokosowego stałego podprażone orzechy włoskie Kaszę ugotuj w mleku ze szczyptą soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, rum. Całość
AZgotuj!ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki(...)mielonych; 125 ml mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą
In my kitchenmnie składem. Składniki (na około 20 sporych kul): 4 jajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuszczamy na sporej teflonowej patelni dodajemy płatki i prażymy(...)zbrązowią dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy na małym ogniu, aż cukier/ksylitol się skaremlizuje dodajemy aromat według smaku studzimy płatki dodajemy mąkę, jajka, proszek, mak, bakalie z powstałego ciasta formujemy półkule, ja użyłam miarki w takim kształcie dzięki czemu wyszły mi piękne bomby :) wykładamy ciastka na formę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp. 200 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość, ale u mnie w domu nie je się rodzynek, więc są bez:) Niestety bardzo krótko zachowują świeżość, więc proponuję zjeść je pierwszego dnia. Składniki: 150 ml mleka 50 gramów świeżych drożdży 150 gramów cukru 500 gramów mąki pszennej 90 gramów miękkiego masła 1 jajko do ciasta + 1 jako do posmarowania bułeczek 50 ml wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combudyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi rodzynkami. Smacznego :) Ingredienti: torta 100g mandorle
w mojej kuchniskładniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1
Mix smakukoleżanką na zakupy i kawkowanie na mieście zobowiązuje. Kawiarniane ciasta, ciasteczka, przekąski zawsze kuszą… Tym razem jestem jednak dumna ze swojej silnej woli. Delektowałam się jedynie pyszną, smakiem orzechową kawką. A ciasteczka, zwłaszcza tzw. tiffin postanowiłam zrobić sama. Tiffin to nic innego jak przekąska z herbatników, rodzynek, orzechów zatopionych w czekoladzie, ewentualnie dodatkowo polana mleczną czekolada. Zrobiłam
Made By Mom And Sonniemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy oliwę i wodę. Następnie dodajemy sól i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy pokrojone
Ratunku obiadcmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka(...)Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut
Emcia PichciWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze(...)pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.) Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, podgrzewamy ciągle mieszając, aż mak się sparzy, a mleko odparuje. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy
Rozpustne gotowanieRahmkoch zaintrygował nas podczas oglądania programu kulinarnego w niemieckiej telewizji. Ten rarytas kuchni austriackiej gotuje się z mąki, śmietany kremówki, masła i rodzynek, a
niecodziennikparyJeśli jeszcze nie zdążyliście wymyślić ciasta na Święta to spokojnie, jeszcze sporo czasu. Ale jeśli nie macie pomysłu na makowiec to podpowiadam Wam ten przepis. Makowiec prosty ale smaczny i szybki do zrobienia. A do tego przechowywany w pudełku w lodówce długo pozostaje świeży, jest więc idealny na okres świąteczny. *foremka 23*28 cm Składniki: 200 g maku(...)jajka 100 g cukru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki rodzynek 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 1/2 szklanki kokosu łyżeczka masła 4 łyżki kajmaku 50 g czekolady gorzkiej łyżeczka sody Kokos usmażyć na maśle z odrobiną cukru. Mak zalać wrzątkiem tak aby cały był przykryty, Kiedy ostygnie odcedzić i zmielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie ciemny, rzepakowy 2 jaja - całe Przygotowanie krok po krokuDo miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób: rozsmarować po niej(...)jaśniejsze i mniej zrumienione.Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne...Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły
Grunt to przepis!część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam by wystygły. Tu w komplecie z bułeczkami z rodzynkami
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj prezentuję przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy. Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących
paapilotkaaMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut
Ze smakiem i z pasjąogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao
ciastkarnia na kruchym spodzie