ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:44/134)

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 264

umieszczamy mąkę, dodajemy posiekane masło oraz żółtko i zimną wodę. Doprawiamy delikatnie solą i siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto. Kiedy otrzymamy jednolitą masę to formujemy ją w kulę i zawijamy w folie spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy patelnie. Boczek kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony(...)boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę

Kolizje Smaków
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 222

róży 300 g białej czekolady, posiekanej 250 g śmietanki 36 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera cukier puder z masłem. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj mąkę wraz

karmelowy
Pierogi ze szpinakiem i serem feta. 165

Składniki:   na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy chwilkę uważając, aby czosnek nie przypalił się. Dokładamy szpinak, mieszamy i trzymamy na palniku

Symfonia smakowa
Tarta Tatin z gruszkami 209

jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor(...)będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy na patelnię gruszki i smażymy, aż sok z gruszek wyparuje, owoce będą półmiękkie i obtoczą się w karmelu. Trwa to ok. 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Gruszki przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem okrągłej foremki (tortownicy). Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką

Smakowity Blog Kulinarny
Nadziane bułki drożdżowe z serem 215

oraz cukier. 2. W misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda

Szefowa kuchni
Lavas, turecki chlebek z patelni 215

pity. Lavas, turecki chlebek z patelni Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 350 ml wody 1 płaska łyżka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy(...)wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około 20 cm.Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około 1 minuty  z każdej strony. Na placku

Kulinarne przygody Gatity
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 247

wyrabiając ciasto.Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki.Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny.Czosnek pokroić drobno.W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił.Następnie dodać pokrojoną cukinię

kolorowotorcikowo
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 204

wkładamy ponownie do lodówki na kolejne 40 minut, co zapobiegnie "zjeżdżaniu" boków ciasta w piekarniku. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem, dopiekamy kolejne 15 już bez przykrycia.       Figi kroimy na półcentymetrowe plasterki (bardzo ważne - jeśli będą zbyt cienkie to się rozpadną). Na patelni rozgrzewamy masło, a gdy zacznie się pienić w miarę równomiernie wysypujemy cukier(...)minuty z każdej ze stron, zdejmujemy na talerz.       Sok i karmel z patelni po ostudzeniu ubijamy na sztywno ze śmietanką i cukrem pudrem. Masę marcepanową kroimy na jak najdrobniejsze kawałeczki, całość mieszamy ze sobą. Przekładamy na wystudzony spód ciasta, na wierzchu natomiast układamy owoce.       Mimo że poziom słodyczy jest tutaj dosyć wysoki

sama złodycz
Pissaladiere 167

mieszaninę drożdży. Wymieszać, a następnie zagniatać przez około 5 minut na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnęcia ( u mnie około 40 minut). W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Umieścić ją na rozgrzanej patelni z oliwą, dusić na małym ogniu 20 minut. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet

Gosia gotuje
Ciasto z masą kajmakową 389

Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy olej i dalej miksujemy. Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem  do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.  Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół(...)kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.  Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec.  Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy  drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz  orzechami

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 210

łyżeczka bazylii (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki mięty (użyłam suszonej) 2-3 łyżeczki natki pietruszki sól pieprz opakowanie gotowego ciasta filo w płatach 100g roztopionego masła Przygotowanie :  Szpinak rozmrozić i odsączyć (najlepiej zostawić go na noc na sicie). Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać szpinak

Codzienne Gotowanie
Triki kuchenne – pieczenie 12905

drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut. Jeśli gorące umieścimy na czystej ściereczce i będziemy pocierać o siebie

Pyry na Gaz
Chleb miodowy 163

godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego miodu 100 g siemienia lnianego(...)miodu 1 łyżka siemienia 1 łyżeczka wody Miód połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Siemię lniane lekko podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Do zakwasu dodać mąki, sól i miód rozpuszczone w wodzie oraz siemię. Wszystko wymieszać i delikatnie wyrobić. Ciasto jest kleiste. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 4-6 godzin. Ciasto chlebowe zwiększy swoją objętość

Delicious Titbits
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 168

solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grzybki faszerowane grzybkami 166

   Noce teraz zimne. Nie jedziemy na grzyby. Sami je zrobimy.   Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej grzyby, które czekały na nas w zamrażarce.Oczywiście

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania