ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:42/134)

Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 264

mąkę dodać szczyptę soli, masło, żółtko, posiekać. Dodać drożdże i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz: 600 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól pieprz Kapustę przepłukać, sparzyć wrzątkiem i  pociąć na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną(...)cebulę na oleju. Dodać do niej kapustę i dusić ok 15 min. Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz

Anioły w kuchni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 565

fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia(...)Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż

Chilli Czosnek i Oliwa
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 339

jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni prawdopodobnie się spalą

Smakowy Raj
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 181

możesz zalać go ciepłą wodą z kranu i zostawić. Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć sprężyste, wilgotne ciasto. Włóż je do lodówki, aby się schłodziło. Kiedy szpinak się rozmrozi, zajmij się farszem. Posiekaj drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę i czosnek. Kiedy już trochę się zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze

Gotowanie to kochanie
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 178

Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie niżej. Niezależnie od tego, jakie przepisy przesłaliście, bardzo Wam dziękuję(...)glutenu, bez mleka) Rozgrzewajaca herbata z pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 222

Jeśli trzeba, dodajemy trochę wody. Ciasto przekładamy do miski i dłońmi formujemy kulę. Wykładamy na blat posypany mąką i zagniatamy, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste. Jeśli będzie zbyt wilgotne, dodajemy trochę mąki i zagniatamy. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Aby przygotować farsz, na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek(...)górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem dzielimy ravioli. Zrobione ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy.  Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy pancettę przez 3 minuty. Następnie dodajemy bulion, ser i pomidory, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 199

zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło” (lub wkładamy do woreczka i do lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy, dodajemy pokrojony por. Na tarce jarzynowej ścieramy bezpośrednio na patelnię(...)smażymy, aż uwolnią się aromaty (roztarcie przypraw z wodą na pastę i dodanie w takiej formie na patelnię zapobiegnie przypalaniu się przypraw). Ziemniaki rozgniatamy, dodajemy cebulę z przyprawami – mieszamy. Widelcem wgniatamy serek kozi, dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy

mojewypiekiinietylko
Quiche z kapustą kiszoną i schabem 186

papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut(...)małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche  wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 195

denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g pstrąga łososiowego - tradycyjny łosoś też się nada 450g szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze śmietaną - zakup z LIDLa 100g podsmażonych pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia 100g(...)wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie

Grunt to przepis!
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 171

muszę przyznać jedno - nigdzie nie jadłam tak dobrych naleśników jak w domu. Oczywiście nie przechwalam się bez powodu - często słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju(...)obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie

Słodkie Przyjemności
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 390

żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko  2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz

Gosia gotuje
SZARLOTKA Z KARMELEM 274

cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy. Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka

Ostra na Słodko
Pizza orkiszowa 319

około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika

Fit-amina
Szpinakowe roladki z ciasta filo 243

przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )450 g mrożonego szpinaku180 g sera feta2 duże ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuszczypta cayennełyżka masłałyżka oliwy z oliwekNa patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.Dodajemy

Mienta blog
Szwajcarskie rosti 168

Rösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz(...)chwilę do zimnej wody.Osączyć, dodać pieprz , sól, posiekany szczypiorek, pokrojony ser żółty i pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni

Moje domowe kucharzenie