ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:47/134)

Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 256

nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w niej pozostałe po obiedzie ziemniaki, które zazwyczaj następnego dnia odsmażam na patelni, robię kopytka (jeśli jest ich odpowiednio dużo) lub wyrzucam, gdy jest ich mało by cokolwiek z nimi zrobić. Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 3 surowe ziemniaki 1 cukinia koperek cebula(...)składniki mieszamy wraz z przyprawami (sól, pieprz, zioła: bazylia, lubczyk, oregano, majeranek, tymianek; przyprawa do ziemniaków, ew. inne wg uznania). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 3- 5 łyżek stołowych mąki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, pamiętajcie, by odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu

Taste Of My Day
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 142

obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego  dżem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane drobno orzechy włoskie i kasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 322

obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Farsz W międzyczasie przygotować farsz.  Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki i dusić na patelni z łyżka oleju, aż całkowicie odparują.  Ja jestem(...)lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i wystudzić.  Następnie dołożyć zawartość patelni do przygotowanych wcześniej pieczarek i suszonych pomidorów. Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku. Etapy formowania i nadziewania bułek pokazuje dokładnie poniższa fotorelacja : Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 10 równych kawałków

Grunt to przepis!
Szarlotka 248

zimne masło, składniki posiekać razem, dodać przesiany cukier puder i jajko, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę- jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne- każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki- na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje

Smakołyki Bereniki
Ciasto z gruszkami w cynamonie 245

usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko

kulinarnyJa
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 186

zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę

bastalena
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 195

sporo stracą na objętości. Początkowo ledwo mieściły mi się na patelni, zaś po 40 minutach duszenia wyglądały tak:Cebule doprawiłam czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz octem balsamicznym, aby jeszcze lepiej wydobyć ich słodycz. Pod żadnym pozorem ich nie sólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku.Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem(...)zależy od Twojej mąki. Gdy składniki ciasta się połączą, zagniataj je na podsypanym mąką blacie przez ok. 10 min, aż stanie się gładkie i elastyczne. Umieść je w misce wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i zostaw na 1-2 godziny, aż urośnie dwukrotnie.W tym czasie przygotuj smażoną cebulę. Cebule pokrój w piórka. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta ze szpinakiem 212

wkładam do lodówki na godzinę.  Biorę się za farsz. Na patelnię wrzucam szpinak, kiedy całkowicie się rozmrozi, dokładam pozostałe składniki: por pokrojony w pół-plastry oraz pomidory w paski i jeszcze chwilę podgrzewam. Pod koniec przyprawiam i zdejmuję z gazu. Po upływie godziny wyjmuję ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.  Jak wspominałam ciasto rozsypywało się

Życie na widelcu
Kruche rogaliki dyniowe 172

nutelli) 100 g pasty sezamowej tahini z kakao 100 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni brązowy cukier puder do smaku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Orzechy zmielić na pastę, wymieszać z tahini. Dodać ekstrakt waniliowy, cukier do smaku, wymieszać.Wstawić na chwilę do lodówki. Ciasto podzielić na 4-5 porcji. Każdą porcję rozwałkować na cienki okrągły placek. Podzielić

Pełny talerz
Pizza mięsna uczta 284

czyli coś dla wielbicieli mięsa :)Składniki:Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat(...)pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy.2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka.3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki

Kuchnia domowa Ani
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 193

niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach.  Początkowo wypiekane na rozżarzonych kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób(...)pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie stopniowo dodawaj wodę, powoli zagniatając. Ciasto powinno być dość mocno klejące, a w czasie wyrabiania stać się miękkie i cudownie elastyczne. Zajmuje

Food Square
Marchewkowe placuszki 127

chociaż przy jego użyciu placki nie mają takiej fajnej konsystencji. Rozdrobnione warzywa mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz- ja używam oliwy z oliwek, bo lubię jej zapach. Nabieramy mniej więcej łyżkę ciasta, kładziemy na gorącym tłuszczu i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Uwaga dla niecierpliwych- próby przewrócenia na drugą stronę zbyt wcześnie

les mirabelles
Tureckie bajgle – Simit 151

się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli jak powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi

mojewypiekiinietylko
Pancakes z banamem 243

wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Smażyłam na bardzo małej patelni, dzięki której naleśniki miały okrągły kształt (podzięki dla  Mojego Pudełka Pomysłów , które podzieliło się ze mną swoim pomysłem:). Smażyć

pink envelope
Naleśniki z mikrofalówki 267

wszystkim najlepsze? Zrobiłam je w mikrofalówce, a nie na patelni. A to wszystko dlatego, że nie zaopatrzyłam się w teflonową patelnię i jakoś muszę sobie radzić :) Ale jeszcze zostały mi 2kg więc dam radę :)Składniki na ciasto naleśnikowe:pół szkl. mleka1 czubata łyżka mąki kukurydzianej2 tabletki słodzika1 jajkołyżeczka proszku do pieczenia3 krople aromatu do ciast Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania