ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:40/134)

Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 209

białego sera (twarogu)120 g serka waniliowegoSKŁADNIKI na sos malinowy:200 g świeżych malin2 łyżki białego cukruPRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego:Do miski wbijamy jajko. Dodajemy mąkę, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut.Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy.PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników:Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca

kulinarnyJa
.1112. 2xczekolada 186

owsiano -jaglane naleśniki z domowym kremem czekoladowym z ciecierzycy  i wegańskim sosem czekoladowym ~ Wczoraj pierwsze wegańskie kluski - dzisiaj pierwsze wegańskie naleśniki... :) Trochę stresu przy patelni było, ale jak widać wyszły "względnie udane" :) Za to w smaku były o wiele lepsze niż w wyglądzie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżka mąki jaglanej(...)łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 293

danie główne. Dla nas wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu     PRZYGOTOWANIE  1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką(...)dodatków. Jeśli nie jesteście pewni czy odpowiednio doprawiliście farsz a nie chcecie próbować surowego mięsa, usmażcie małą kuleczkę z farszu na patelni i spróbujcie. Na zdjęciach zabrakło pomidorów i papryki, więc dodaliśmy koncentratu pomidorowego. 3. CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki

Nerds Kitchen
Flatbread z patelni 156

sodę oraz posiekaną natkę. Mieszamy łyżką. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, pod przykryciem na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony

Moja smaczna kuchnia
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 219

miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru  1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie ) 3 garści ziaren słonecznika podprażonych  na suchej patelni  1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady - posiekanej na drobne kawałki. Kawowa galaretka: 5 łyżek kawy(nie rozpuszczalnej) 3 szklanki wody 4-5 łyżek(...)odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia  Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 min w 180'C Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno

Malinowa Kawiarenka
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 216

zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.Bliny to drożdżowe placuszki z ciasta przygotowanego z mąki gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia(...)masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym koperkiem i przyprawiamy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy małą ilość klarowanego masła, wlewamy łyżką po 3-4 bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią.Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 197

patelni one cały czas się będą prażyć, czyt. przypalać, więc lepiej przełóż je do miseczki. Daktyle namocz w 100 ml gorącej wody przez około 15 minut po czym zblenduj z bananem, olejem i esencją. Stopniowo dodawaj do tego podprażone orzechy, tak w 3 partiach, aż powstanie coś na kształt masła, tyle że o luźniejszej konsystencji. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć(...)kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie, byleby nie było dziurek

greenscarf
Naleśniki z serem i pomarańczami 176

Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu, patelnia jest teflonowa i wymaga minimum

SMYKWKUCHNI
Lunchbox #1 176

soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać

Czerwona Porzeczka
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 212

roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód. Dodać cebulę. Chwilę ją karmelizować. Następnie podlać octem i czerwonym winem. Dusić do miękkości.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem

Fabryka pomysłów
Babeczkowa wyspa skarbów. 201

ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki dodając na przemian sypkie i mokre

Malinowe Pocałunki
Placuszki z rabarbarem, morelą i bananem 199

rabarbar zmięknie i puści sok. Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy sodę, kefir, jajka i mieszamy. Morele i banany kroimy na nieduże kawałki. Do ciasta dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Dodajemy rozprażony rabarbar. Mieszamy razem ze wszystkimi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej. Kładziemy łyżką drewnianą placki. Placki odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 175

smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem szpinak. Dusimy aż woda odparuje, wkruszamy fetę, doprawiamy. Farszem smarujemy naleśniki, zwijamy jak krokiety, kładziemy

Jadło i czytadło
Placki z ciecierzycy 216

łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami, u mnie z masłem orzechowym

Kuchenny Skrawek Nieba
Naleśniki kukurydzine 175

łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte

Kuchenny Skrawek Nieba