ciasto z patelni - 2000 przepisów (strona:31/134)

Piadina 194

Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą wałkujemy bardzo cienko na placki. Przygotowujemy farsz: czyli kroimy ser, pomidora i szynkę. Na patelni smażymy przygotowane wcześniej placki bez tłuszczu. Czekamy aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni ciasta lub spód będzie już mocno zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek

Kolizje Smaków
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode są dość wodniste. Ale wszystko zależy jeszcze od ich gatunku. Na rozgrzaną patelnię wlać ok.4 łyżek (mój był płynny) oleju kokosowego i smażyć partiami placki. Ja nakładałam na jeden 2 łyżki ciasta i rozprowadzałam jak najmocniej by były cienkie. Gdy widać, że spód się już lekko przyrumienia należy je odwrócić i dosmażać(...)Smażone na głębokim tluszczu Smażone w minimalnej ilości oleju.Ja przekładam je kilka razy, tak by ładnie i równo się usmażyły. Mają być ładnie przyrumienione ale nie przypalone. Zdejmuję z patelni przy użyciu łopatki i widelca, odlewając nadmiar tłuszczu, który znajduje się na ich powierzchni. Dodatkowo odkładałam je na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone przekładam na półmisek i podaję

Smaczne Zdrowe
Ciasto z cukinią i natką pietruszki 209

trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki słonecznika delikatnie prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do przestygnięcia i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Z sparzonej i osuszonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.  Jaja(...)koniec dodajemy zmiksowane pestki słonecznika, posiekaną natkę pietruszki i dobrze odciśniętą cukinię. Całość dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku (na najniższym poziomie) rozgrzanym do 180°C ok. 45-50 min. na ciemnozłoty kolor. Należy przed wyciągnięciem ciasta wykonać próbę patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, ściągamy papier

Moniki Smakołyki
Omlet idealny 162

żółtek. Biała ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzep żółtka. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami i mąką. Na dużej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oleju roślinnego. Wylej ostrożnie ciasto i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi składnikami. Ja lubię rozsmarować serek waniliowy i dodać ulubione owoce

Moja pasja smaku
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 160

puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Placuszki z dynią 147

powidła Puree z dyni wymieszać z jogurtem lub kefirem, dodać jajka, cukier, olej i mąkę przesianą z proszkiem i solą, zmiksować do wymieszania składników. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po jednej łyżce ciasta zachowując odstępy, ponieważ placuszki urosną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony. Jeśli puree z dyni jest dosyć rzadkie nie dodawać jogurtu

talerz przyjemności
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 181

trzcinowego 1 szklanka maki pszennej Dodatkowo: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g malin 50 g jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko.  W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy

VioletoweKucharzenie
Żytnie placuszki z odżywką białkową 191

sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MarChEwKowo- RabArBaROwe CiastEczKa 191

kubek truskawek Przygotowanie: marchewki zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy do lodówki dżem przekładamy na patelnię, podgrzewamy, dokładamy pokrojony w plasterki rabarbar oraz truskawki, podsmażamy, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić dżemu Piekarnik nagrzewamy do temp 180"C Cisto wałkujemy

Luźna Kuchnia
Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 175

blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej

Zawsze głodna!
Dorsz w chrupiącej panierce. 148

lodówki na 1-2h, przygotować panierkę: płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy, jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką, na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę, rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Naleśniki z wiśniami 215

mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca.Smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni. z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do rondelka wrzucamy wiśnie, podsypujemy cukrem i gotujemy po przykryciem przez 30 minut, co jakiś czas mieszając

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z mirabelką 169

przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty

Słodkie Przyjemności
Kwiaty cukinii w tempurze 231

kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość.Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok)  rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony

Stare Gary
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 183

pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 185

Smażymy naleśniki.Nakładamy farsz i formujemy krokiety.Gotowe do obsmażania.   Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.Obsmażone gotowe są do jedzenia.Nadmiar możemy zamrozić.Smacznego!Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy

Maminek kulinarny
Kopytka w sosie z kapustą pekińską / Patato dumplings with chinese leaves 153

Kiedy robimy kopytka, to nigdy dwie sztuki.Czasami zostają z dnia poprzedniego lub kilku dni.Ciasto jest zrobione według przepisu:http://jollowanie.blogspot.co.uk/2014/11/kopytka-zielone-klasyczne-z-buka-w-masle.html Rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami

Pasje Jolki