oligodekstryna ryżowa*, naturalny słodzik: glikozydy stewiolowe ze stewii, guma ksantanowa*, sól morska, pektyna** *oligodekstryna ryżowa oraz guma ksantanowa pochodzą z fermentowanego brązowego ryżu *pektyna pochodzi z jabłek i in. Owoców CLASSIC PLUS – Czekolada: mieszanka białkowa z upraw ekologicznych (białko grochu, białko ryżu brązowego, białko quinoa, białko nasion chia, białko amarantusa) kakao ekologiczne, ekologiczny aromat czekolady, sól morska, ekologiczna(...)czyli tylko wymieszane z wodą/napojem z uwagi na ich proszkową konsystencję. Jednak są idealnym zamiennikiem czy dodatkiem do mąk. Wersję Plus, czyli bardziej słoną wykorzystałyśmy do mocno czekoladowego ciasta brownie, gdzie sól pysznie podkreślała smaki. Opcja Classic, czyli słodsza świetnie nadaje się do placuszków czy surowych przekąsek jak pralinki czy raw batoniki. WEGAŃSKIE BROWNIE PROTEINOWE (BEZ GLUTENU, CUKRU BIAŁEGO
Candy Pandasśmietana kremówka, z wysoką zawartością tłuszczu, minimum 30%, koniecznie schłodzona. Dodałam też frużelinę wiśniową, aby w torciku były jakieś owocki, możecie dodać dowolny dżem, frużelinę, świeże owoce, czy owoce z syropu. Składniki na torcik o średnicy 20 cm: Składniki na biszkopt: 4 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki
moj przepis nawegańskie latte z bananem nie było zbyt nudne, koniecznie musimy dodać odrobinę herbaty, która w subtelny sposób wpłynie na całokształt naszego napoju . Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie(...)potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy. Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych
Zdrowy Styl JoannyMowa o TERMOROBOT ICOOK MRK-18 . Sprzęt , który można powiedzieć robi w kuchni wszystko. Przygotowywać można w nim dania na zimno i na gorąco. Świetnie sprawdza się w przypadku ciast, deserów, lodów czy koktajli, na które wreszcie rozpoczął się sezon. We wgranej do sprzętu książce kucharskiej jest ponad 160 rożnych przepisów. Ja postanowiłam wymyślić kolejne, które być może znajdą się(...)razem obłędnie kremowy klasyczny waniliowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie. Karmelowy smak zyskał dzięki zamianie białego cukru na brązowy! To był strzał w 10! Podany z lodami albo sezonowymi owocami jest fantastycznym deserem na upalne lato, które mamy nadzieję już coraz szybciej się do nas zbliża. Spróbujcie ! Polecam gorąco! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche ciastka – 300 g * masło
Ostra na Słodkopół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce(...)Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis
Gotujemy i jemypół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce(...)Żytnie pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis
KorniszonkiKiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna Jajka z szynką Jak ugotować bób Cukinia smażona Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem(...)szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie na słodko Ciastka francuskie Wąsy Sorbet owocowy Szybkie przekąski Artykuł Szybkie przekąski – 50 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujelabo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera. 4. Gofrownicę nagrzewamy. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju (ja smarowałam takim silikonowym) 5. Wlewamy chochlą porcje ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i smażymy gofry około 5-7 minut. U mnie gofrownica na duże gofry i idealny czas to było 6 minut. Gofrownicy nie otwieramy podczas pieczenia, dopiero po upływie(...)powietrza z obu stron, bo inaczej zrobią się gumowe. Tak samo dopóki nie wystygnął nie możemy kłaść jednego na drugim. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami :-) Smacznego
kruche babeczkiszczyptą soli,stopniowo dodać cukier. Cały czas ubijając wrzucać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i partiami dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka(...)rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie połączyć z serkiem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki. Wierzch: 2 przeźroczyste galaretki dowolne owoce (u mnie kiwi i różyczki zrobione z truskawek) Galaretkę zalać 300 ml letniej wody i odstawić na 15 minut.500 ml wody zagotować i wlać do galaretki.Dokładnie wymieszać i odstawić
Anielskie wypiekiKandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić(...)następnie wyparz we wrzątku. Pokrój w 3-5 mm plasterki. W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier. Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie. Jeszcze gorące przełóż
greenscarfkilkoma patentami na piękne i kształtne pierożki, bo pierogowych przepisów znajdziecie na blogu już naprawdę dużo. Czekam teraz na wiosnę i lato aby przygotować kilka wersji na słodko z owocami O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami , ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego(...)pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej
nietylkopasta.plkilkoma patentami na piękne i kształtne pierożki, bo pierogowych przepisów znajdziecie na blogu już naprawdę dużo. Czekam teraz na wiosnę i lato aby przygotować kilka wersji na słodko z owocami O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami , ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego(...)pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek – 1 duża cebula – 200 g żółtego sera typu gouda – sól, pieprz, – 1-2 łyżki bułki tartej
nietylkopasta.plnajbliższego zieleniaka mam ok. 1 km w jedną stronę, ale tam nie zawsze mają pełen wybór warzyw i owoców, ponieważ to raczej małe budki z podstawowymi warzywami i owocami). Jednak są jednak jagody mrożone i w kompocie oraz borówki amerykańskie. Te ostatnie dostępne są nawet w Biedronce. A dlaczego tak się rozpisuję o jagodach? Dla mnie jagody(...)naleśniki. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie nalesniki.eu Naleśniki z jagodami Przygotuj miski, łyżkę, płaskie talerze, chochlę, patelnię, metalową rózgę, wagę kuchenną, szklankę, drewniane łopatki. Przygotuj składniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki mleka, 3 jajka, 1 łyżkę cukru, 1 szczyptę soli, tłuszcz do posmarowania patelni, np. kawałek słoniny, Farsz jagodowy: 2 szklanki czarnych jagód
blog.moje-pasje.infoDziś zapraszam na bardzo smaczny placek , omlet , nazwy ma różne, znakomicie nadaje się na śniadania , można podawać z owocami, warzywami , na różne sposoby według upodobań smakowych , ja pamiętam jak mój tata takiego placuszka przygotowywał z dżemem, był zawsze pycha, a dziś zapraszam was do wyprobowania przepisu . Składniki 2 szklanki mąki 2 jajk a 1,5 szklanki mleka(...)mieszamy , następnie na dobrze rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju wlewamy dużego placka na całą patelnie smażymy po obu stronach na złoty kolor. I postępujemy tak do wykorzystania naszego ciasta , tak przygotowany placek serwujemy z ulubionymi dodatkami . Smacznego
Mój SmakBardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego(...)popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym. Suszone owoce i przyprawy korzenne zapewniają niebywały smak i aromat. Potrawy wigilijne powinny być dobierane zgodnie z tradycją. Menu na świątecznych stołach zależy od rodzinnych przyzwyczajeń i preferencji smakowych. Post Święta
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!