~kokosowe* kluski leniwe z mielonego twarogu z truskawkami i jeżynami~ *z mąki kokosowej Były takie pyszne, a zdjęcia jak na złość nie wyszły >.< PRZEPIS
breakfast of dreamsTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerzTort Urodzinowy(idealny na przyjęcie urodzinowe) Składniki:(na ok.3kg tortu)Biszkopt:http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/10/zdjecie-niebawem-biszkopt-tortowy.html ( na podzielenie biszkopta na 4 warstwy)- 8 jaj - szklanka mąki
Gotuj Z MuzykąNiespodziewani goście, a tu nie mam nic słodkiego do kawy. Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma. -1 szklanka cukru półtorej szklanki maki
Z Kuchni Do Kuchniskomplikowanego sprzętu sprawia przyjemność… Dlatego NOVEEN w tej kwestii również postawił na funkcjonalność . Blender posiada zaledwie jeden przycisk! Jestem pewna, że każdy, niezależnie od wieku zdoła zblendować ulubione owoce za pomocą tego urządzenia. Atutem jest również fakt, że blender działa tak długo, jak długo trzymamy przycisk – na pewno nie zapomnimy o blendowaniu, zajmując się w tym czasie(...)wiele zastosowań, nie ogranicza nas jedynie do przygotowaniu koktajli. Tak naprawdę możemy zblendować wszystko, co nie posiada gęstej konsystencji. Tak więc nie przygotujemy np. puree lub gęstego ciasta, ale ciasto naleśnikowe lub mrożona kawa to żaden problem. Wyposażony w wygodne butelki W wyposażeniu blendera NOVEEN Sport Mix & Fit SB220 Amarant znajdziemy dwie butelki (o pojemności
Via Gustobiałej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 50g malin (najlepiej świeżych) Ganache: 60g deserowej czekolady 40g mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% Drip: 70ml śmietanki 30% 50g deserowej czekolady Dodatkowo: Świeże owoce- najlepiej maliny, ale nie udało mi się kupić więc użyłam truskawek i czerwonych porzeczek Pralinki Ferrero Rocher Mini batoniki Kinder Precelki serduszka Kakaowe ciasteczka oreo Listki mięty Sposób przygotowania(...)oraz mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam normalnej płaskiej blaszki i wysokiego rantu). Przelewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC, pieczemy do suchego patyczka- ok 55 minut. Studzimy w formie, a następnie delikatnie obkrawamy biszkopt i wyciągamy z rantu. Ciasto rośnie
Kuchnia w czekoladziezamiast słodyczy? Owoce ! Czasem zdarza mi się usłyszeć od mam, że “moje dziecko nie lubi owoców”. Zastanówmy się, dlaczego może tak być, że dziecko je słodycze, a nie chce jeść owoców. Powód może być prozaiczny: bo nie ma do nich łatwego dostępu. Jeśli zadbamy o to, by świeże owoce były sale na wyciągnięcie(...)ręki dziecka, to już pierwszy krok do sukcesu Jednak to nie koniec: trzeba dziecku też stale pokazywać, że MY, rodzice, też chętnie jemy owoce. Warto również przygotować dziecku te owoce w sposób zachęcający do zjedzenia. Któż z nas nie wspomina z rozrzewnieniem przysmaku dzieciństwa: jabłka pokrojonego na ćwiartki? Przecież to było zwykłe jabłko, ale jednak ten sposób podania
Wiszniówkazimę. Wykorzystywano je również na bieżąco, przygotowując w taki sposób, by stanowiły pełnowartościowe danie obiadowe. Z jednej strony było to oszczędne wykorzystanie darów ziemi, z drugiej strony dania z owoców były sezonowe, a więc rzadkie, wracano więc do nich każdego roku z upodobaniem. Ja do pierogów ze śliwkami wróciłam po wielu latach. Znam je bardziej z dzieciństwa niż(...)Posuch, której nie zdążyłam poznać. Takie pierogi podawało się niegdyś polane śmietaną wymieszaną z cukrem, albo okraszone roztopionym masłem. Pierogi ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 śliwek węgierek przekrojonych na pół kilka łyżek cukru Dodatkowo
Trzeci talerzdojrzewa w wakacje. Jabłka są duże i kwaśne, więc nie nadają się do konsumpcji po zerwaniu z drzewa. Są jednak doskonałe do przetworów. Co zrobić z jabłek, żeby owoce się nie zmarnowały? W tym poście postaram się podpowiedzieć. Najprostszym i najszybszym przetworem z jabłek są tarte jabłka do słoików . Robimy go bardzo dużo. Jest u nas wygodnym zamiennikiem musu(...)ryżu zapiekanego z jabłkami. Jedno z nas używa tych jabłek zwyczajnie na kanapkach. Trochę więcej pracy i czasu wymaga zrobienie dżemu z jabłek i mirabelek . Jest znakomity do ciasta drożdżowego i lasagne na słodko . Gdy dojrzeją pigwowce i aronia, warto zrobić konfiturę z jabłek, aronii i odrobiny pigwowców . Używam jej bardzo często do sosów z pulpetami i serów. Jeśli macie
Weekendy w domu i ogrodzieCoś słodkiego na szybko? u mnie zawsze sprawdzają się muffinki. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre, dorzucić jakieś owoce czy nawet czekoladę i gotowe. Znikają jeszcze ciepłe. składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 200 g czerownej porzeczki bez ogonków(...)jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Nastepnie połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyc do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki. Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego
Monia miesza i gotujeZwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami, ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn(...)mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. W dużej misce przesiewamy mąkę i dosypujemy sól. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn... dokładnie mieszamy łyżką lub przy pomocy miksera z hakami do ciasta. Potem ręcznie wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche dolewamy kilka łyżek wody,gdy jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy, odstawiamy na 1-2 godz. do wyrośnięcia
chleba naszegokwiatków mignęło mi gdzieś na Fb i nawet jak chciałam podejrzeć raz jeszcze przed ich przygotowaniem, to musiało obyć się bez ściągi 😜 Zrobiłam swoją wersję z rabarbarowym budyniem oraz owocami. Wyszło 8 sztuk, z czego 2 zjadłam sama osobiście. Jedną jeszcze na ciepło (tak, pamiętam że nie wolno!),a drugą do popołudniowej kawy. Do tej niedzielnej już(...)cukru kryształu 80g stopionego masła Ok ½ kg mąki tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 8 łyżek dowolnego budyniu ( u mnie rabarbarowy ) 8 truskawek Kilka łyżek jagód leśnych 1 małe jajko Przygotowanie ciasta w Tefal Companion: Odmierzoną ilość mleka wlewamy do misy, podgrzewamy 2 minuty na 30⁰C. Następnie zakładamy nóż do wyrabiania, dodajemy pokruszone drożdże, cukry, jajko, sól, stopione masło oraz mąkę
Kuchnia w czekoladzieBanoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Łączy w sobie kruche ciasta, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Pooolecam! (1 porcja) 3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie ) 1/2 banana (dużego(...)Koral ) sos toffi (domowy lub gotowy) (*) Dodatkowo (opcjonalnie): bita śmietana prażone chipsy kokosowe (do nabycia w eSłoneczku ) Na dnie pucharków ułożyć pokruszone ciastka, a następnie plasterki bananów. Owoce polać sosem toffi i przykryć lodami. Całość udekorować bitą śmietaną oraz posypać chipsami kokosowymi. (*) Możecie skorzystać z tego przepisu i pominąć sól - klik
Di gotujeszklanki zblendowanych mąka pszenna - pół szklanki marchewka - pół szklanki startej na dużych oczkach proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mleko - 1,5 szkl olej kokosowy - 1 łyżka do podania świeże owoce, dżem 100% łowicz czarny bez Etap I - Blendujemy płatki W wysokim naczyniu albo w młynku zblenduj płatki owsiane na bardzo drobną mączkę (jeżeli będzie za mało zblendowana gofry będą(...)startą marchewkę oraz olej kokosowy. Dodaj mąkę pszenną, zblednowane płatki oraz proszek do pieczenia. Etap III - Pieczenie Gofrownicę posmaruj z umiarem olejem kokosowym. Na rozgrzaną gofrownicę rozlej po równo ciasto. Piecz wg zaleceń producenta. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia, posmaruj obficie dżemem i delektuj się. Smacznego !! PS. Zbliżają się walentynki, zaskocz ukochaną osobę śniadaniem ze zdrowymi goframi
Wylizany Rondel