ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1260/1704)

Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 180

jestem łasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 133

wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięty bochenek skropić wodą.Piec w 250 st. C. przez 10 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę(...)tydzień szkoły przede mną. Strasznie jestem podekscytowana nadchodzącymi wakacjami - mam mnóstwo planów (część uległa zmianie, ale pewnie tak właśnie miało być...) i oczekiwań, głównie względem pysznych, soczystych, słodkich, polskich owoców. Mniam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodowy sernik na zimno 336

jagodowy, orzeźwiający , na upalne dni , które mam nadzieję , że jeszcze będą tego lata :) Jagody jeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki:Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa(...)więcej cukru )  cukier waniliowy  16 g 200 ml śmietanki kremówki 30 % 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl. gorącej wody Glazura jagodowa: 300 g jagód galaretka o smaku owoców leśnych 150 ml  gorącej wody Sposób przygotowania:Spód: Ciasteczka rozgnieść na dość małą miazgę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wlać masło do zmiażdżonych ciastek i wszystko razem połączyć

Słodkości i nie tylko
Sernik z bialej czekolady 654

ciasto stawiajac tortownice na blache. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic.Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase.Gotowa(...)minut w temperaturze 160°C.Gotowy sernik studzimy poczatkowo w zamknietym piekarniku, potem w otwartym, az w koncu mozemy go wyciagnac.Chlodzimy w lodowce, najlepiej cala noc.Sernik podajemy z kwasnymi owocami. Ja podalam z mrozonymi malinami.Moja uwaga: Poniewaz sernik sam w sobie jest bardzo slodki w zwiazku z duza iloscia czekolady, ja dodalam mniej cukru.Poza tym pieklam sernik dluzej o okolo

Przysmaki Karolki
Truskawkowiec 210

coś lekkiego i orzeźwiającego. I tak powstał pomysł na truskawkowca. Pewnie ktoś kiedyś wpadł na podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa(...)jego brzegi odchodzą od krawędzi. Gotowy biszkopt zrzucam wraz z blaszką z wysokości około 30 cm na podłogę i odstawiam do wystygnięcia. Truskawki lekko zmiksować, tak aby pozostały kawałeczki owoców. Wymieszać z cukrem. W 100ml wody rozrabić galaretkę truskawkową i wymieszać z truskawkami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru

Jacob Tastes
Marokański tagine z jagnięciną 221

muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 2 łyżeczek suszonego rozmarynu, 2 łyżeczek suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki mielonego cynamonu, pęczka natki świeżej kolendry, 2 cytryn, 1 owocu granatu,  400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego, 250 gram mąki pszennej chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej, 125 mąki żytniej razowej, 7 gram suszonych drożdży, 3 łyżeczek czarnuszki, oliwy, soli(...)niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą

Wyprawy kulinarne
Mini serniczki na spodzie migdałowym 183

dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę i równomiernie rozprowadzamy po całej blasze. Pieczemy w 180oC 12-14 minut. Od razu po wyjęciu z pieca ciasto przewracamy na lewą stronę, odrywamy papier do pieczenia i ringiem odpowiedniej wielkości (zobacz film) wycinamy spody. Masa serowa. Śmietanę ubijamy na 3/4 czyli do momentu kiedy widzimy że zaczyna zmieniać(...)przynajmniej 2h do zamrażarki aby stężały i można było je łatwiej wyjąć z foremki. Gotowe serniczki przechowujemy w lodówce. Podajemy najlepiej z dwoma sosami jeden lekko kwaskowaty z owoców leśnych a drugi słodki przykładowo z mango i marakui. Ps. Dziękuję Restauracji Styl 70  , szefowi kuchni Wojtkowi Krzak oraz jego zespołowi  za możliwość poznania przepisu na ten przepyszny

Mechanik w kuchni
Biszkoptowa Rolada Jabłkowa 163

Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek(...)minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem juz wraz z jabłkami.Całość oprószamy cukrem pudrem.Moje posty

Słodka Strona
Białko wegańskie RAW SPORT ELITE Repair + BCAA 137

lactis, Bifidobacterium, Bifidum]. Smak Toffi: Kompleks białek roślinnych [białko grochu, białko quinoa (komosa ryżowa)], kompleks BCAA [L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina], sproszkowany kompleks korzenno-owocowy [owoc lucuma*, maca*, owoc baobabu*], woda kokosowa w proszku, ekstrakt z kadzidłowca (65% kwasu bosweliowego), błonnik z dziwidła, szara sól morska, naturalny aromat toffi, kompleks ekstraktów i enzymów trawiennych [papaina z papai, ekstrakt(...)względu na fakt, że musimy ograniczać produkty mleczne, roślinne białka świetnie dopełniają nam codzienny jadłospis i porcje białka. Te dwa nowe smaki z przyjemnością wykorzystamy do deserów i ciast, które szczególnie pysznie wchodzą po treningu. Proszki rozrobiłyśmy w małej ilości wody aby pokazać ich gęstość  Ocena: 6 pand

Candy Pandas
Jaglane crumble z gruszkami 93

Jaglane crumble z gruszkami to propozycja na jeszcze zimne o tej porze roku wieczory, kiedy ma się ochotę na słodki i rozgrzewający deser. Ponieważ kruszonkę zrobiliśmy

niecodziennikpary
Nalewka z pigwy 194

Jeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marchewkowa babka 181

Błyskawiczna w przygotowaniu babka z wykorzystaniem marchewki. W smaku jest nie wyczuwalna, nadała pięknego pomarańczowego koloru. 5 marchewek (ok. 270 g) 2 szklanki mąki pszennej 2

VioletoweKucharzenie
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem 140

Chrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona

Moja Delicja
Clafoutis z mango (Clafoutis di mango) 145

Clafoutis to francuski przysmak, stworzony przez rolników, których nie stać było na drogie i wytworne desery z francuskich cukierni. I

La grande e la piccola cuoca
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 197

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania