Dania warzywne stanowią zdecydowaną większość naszych obiadów. Nie rezygnujemy w całości z mięsa, wybieramy jednak warzywa zdecydowanie częściej, a w szczególności te, które dostajemy od rodziny
W kuchni Karmel-itkimój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę
moj przepis nadodatek. Można ją ugotować, usmażyć, jeść po prostu na surowo, dodać do zup, sałatek, stworzyć z niej sok, przetwory. Co ciekawe na Półwyspie Iberyjskim marchew postrzegana jest jako owoc! Portugalczycy i Hiszpanie tworzą z niej przepyszne dżemy, rozmaite konfitury. Jak widać zastosowanie pomarańczowego warzywa jest bardzo szerokie. Kiedy byłam mała nauczyłam się jeść najprostszą formę „dania” z marchewki. Wystarczyło(...)karoten jest znanym „samoopalaczem”, dzięki któremu skóra nabiera zdrowych kolorów. Szczególnie panie piją sporo soków z marchwi, aby „przyciemnić” swoją karnację. Dzisiaj na blogu, przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia. Ostrzegam! Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna
Moja Mama GotujePrzepis jest bardzo prosty do zrobienia składniki 3 jogurty naturalne po 400 g 2 chude serki homogenizowane po 250 g 2 galaretki owocowe 3 kopiate łyżki
Moje WyrobyZapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem
Kuchnia MagdaLenyNa drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami
Izabelawkuchniziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.) 2 łyzki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców 1 duże jabłko 1/4 łyżeczki cynamonu kilka kropel esencji waniliowej Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik na zimno to chyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO(...)TRUSKAWKAMI - 750 ml serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE: około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo
SMYKWKUCHNIWstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa : Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy(...)przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis . Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin
Moniki Smakołykiwłaściwości antywirusowe. Rośnie dosłownie wszędzie i aż się prosi, by po niego sięgnąć. Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się(...)ksylitolem i to jeszcze w zmniejszonej ilości. Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam. Należy pamietać, że wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne. Składniki: 20 baldachów czarnego bzu 700 ml wody 350 g ksylitolu 1 cytryna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie, Maj coś zimny więc pomyślałem o czymś co przypomina lato ;). Uprzedzając nie będzie w nim ani trochę alkoholu a jednak będziemy przekonani że
Kuchnia PROzdrowotnaczasach owoce dzikiej róży na surowo jadały dzieci. Suszono je również by przygotowywać z nich lecznicze herbatki. Dopiero wraz z rozpowszechnieniem cukru zaczęto wytwarzać z nich przetwory. Oprócz owoców wykorzystywane są również płatki róż . Co ciekawe tylko te w różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj(...)ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być
Dzieje kuchennej WiewióryWszyscy je robimy i wszyscy je lubimy. Mogą być zarówno cienkie jak i grube. Są serwowane z owocami, serem, czekoladą i tym wszystkim na co tylko mamy ochotę. Na słodko i na słono. Naleśniki Naleśniki, bo o nich tutaj mowa są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, iż nie wszystkim nam wychodzą. Czasami dodajemy za dużo(...)smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia. Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto ale i dobra patelnia do smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną wyłącznie do smażenia naleśników. Jeśli chodzi o ciasto, czasami trzeba po prostu eksperymentować. Jeśli jest za mało mąki, zobaczymy
mecooks