ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1259/1704)

Kultura hiszpańskich tapas. Co to takiego? 80

słowo magiczne. Należy wiedzieć, że oznacza maleńkie przystawki i przekąski, które jada się w domu i w barach, na lunch i przed kolacją, najlepiej przy kieliszku wina. Swoje poranne ciasto i kawę Hiszpanie jedzą w domach lub w jednym z wielu barów. Około 13-stej godziny nadchodzi pora lunchu, a tapas służą z reguły pobudzeniu apetytu przed głównym daniem. Wieczorem(...)sery. Próbuje się także wielu ciepłych i zimnych przekąsek takich jak cynaderki w sosie sherry, smażone anchois, chrupiące kuleczki ziemniaczane, grillowane krewetki, omlety z ziemniakami, marynowane grzyby, marynowane owoce morza i warzywa. Warto też wiedzieć, że kultura hiszpańskich tapas spotyka się z coraz w większym zainteresowaniem także i poza ich ojczyzną. Coraz więcej ludzi w Wielkiej Brytanii i Europie

ProstePesto.pl
Eklery z ricottą i matchą, z malinami i borówkami 84

ciasta parzonego? Okazuje się, że jest to bardzo uniwersalne ciasto. Możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko gotowe ciasto przed pieczeniem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.   Składniki CIASTO(...)puder Wykonanie CIASTO Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną , zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie, i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy

Tajemnice Smaku
Zdrowe łakocie. Domowe słodycze dla dzieci - recenzja 109

Natalka dostaje słodycze, gdzie każdy zna moją opinię na ten temat. Nie, nie zabieram, nie krzyczę na nią, ale wolę unikać takich sytuacji. Przyznam, że sama mam słabość do ciast z krem, czy też białej czekolady. Jednakże ze względu na córkę wspólnie robimy zdrowsze wersje deserów i tak naprawdę Natalii bardziej podoba się wspólna zabawa, aniżeli podjadanie. Nie chcę stawiać(...)Wole swojemu dziecku wpoić zdrowe nawyki żywieniowe. Dzięki takiemu postępowaniu Natalka uwielbia warzywa gotowane na parze, w tym brokuła i brukselkę, wszelkie kasze i często zamiast ciasteczek wybiera suszone owoce. Uważam się za świadomą matkę, dlatego nigdy Natalii nie dawałam gotowych kaszek, serków, jogurtów i napojów, które są nafaszerowane cukrem. Wolę do kaszy, czy jogurtu naturalnego dodać owoce

Di gotuje
Kremowy sernik na szybkiego 134

wanilią. Dodać śmietanę cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Dodać żółtko i jedno jajko. Zmiksować krótko mikserem. Wbić pozostałe jajka i wymieszać masę łyżką. Wylać ciasto na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut. Jeśli sernik za bardzo się rumieni zmniejszyć temperaturę. Kiedy sernik już jest upieczony, wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki(...)Galaretka z borówki 250 g czerwonej borówki, mrożonej 3 płatki żelatyny 100 g cukru Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, około 25 minut. Zamrożoną borówkę zagotować z cukrem. Do gorących owoców dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ścinać polać nią sernik. Najlepiej otoczyć sernik metalową obręcz. Zdjąć obręcz jak galaretka stężeje

codojedzenia
Babka piaskowa z bakaliami 121

temperaturze pokojowej. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mąki mieszankę keksową – dzięki temu owoce nie opadną na dno babki. Można przelać mieszankę gorącą wodą, ale ja tego nie robię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru i odstawiamy białka (dzięki dodanemu cukrowi(...)dodajemy mąkę mieszamy, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy lub miksujemy. Masę wykładamy do formy. Piekarnik na 170 stopni pieczemy przez około 40 minut. Możemy pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem jeśli ciasto się nie przyklei wyjmujemy babkę. Posypujemy babkę cukrem pudrem.   Artykuł Babka piaskowa z bakaliami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sofijka ma 5 lat! Czyli urodzinujemy po raz kolejny... 182

świętowaliśmy, aż miło! Przez dwa dni - w sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą  klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam do wniosku, że starannie przygotowane domowe(...)solone ziemniaczane misie i  kupne herbatniki. Oraz najprostsze z najprostszych kanapki: na białym chlebie i z Nutell ą , albo serem, albo dżemem. Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie...    A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie

Lejdi of the house
Pączki pieczone 368

łyżeczki soli 2 jajka 2 żółtka DODATKOWO: marmolada lub powidła do nadziania lukier (1 łyżka mleka zmieszana z 5 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: skórka pomarańczowa drobno posiekane kandyzowane owoce lub  cukier puder do posypania Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy czubatą łyżką cukru. Mleko podgrzewamy. Wystarczy, aby było letnie i wlewamy do drożdży. Dosypujemy 2 - 3 łyżki mąki(...)topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aby podwoiło objętość

Kuchnia od dwojga
Kluseczki kalafiorowe z kurkami i sosem śmietanowo-serowym 151

Orawie urządzenie do przecierania kluseczek. Co prawda mam takie specjalne, nakładane na garnek sitka , ale tarka z pojemniczkiem jest wygodniejsza w użyciu. Łatwo oprzeć ją o garnek i ścierać ciasto wprost do gorącej wody. Kilka chwil potem można już odcedzać kluski i podawać je na stół. Pamiętacie o przeglądzie okresowym zawartości zamrażarki? Ja staram się żeby produkty mrożone nie leżały(...)którym zupełnie zapomniałam. Takie znalezisko trzeba szybko wykorzystać bo już swoje przeleżało. Dobrze od czasu do czasu zdecydowanie przewietrzyć zamrażalnik i zrobić miejsce na świeże zapasy np. sezonowych warzyw, owoców czy grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Naleśniki gryczane bezglutenowe 136

Moje nowe odkrycie - naleśniki gryczane :) Pyszne, delikatne, puszyste. Ze świeżymi owocami lub białym serem smakują wybornie.  Składniki: - 2 szklanka białej kaszy gryczanej niepalonej lub 1 szklanka mąki gryczanej ( jak przygotować samodzielnie mąkę gryczaną ? )  - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - szczypta soli Przygotowanie w Tefal Companion:  Kaszę wsypać do misy miksera(...)gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas: 3 minuty. Gdy mąka będzie gotowa, dodać mleko i pół szklanki wody, jajka, oleju i sól. Ustawić obroty: 8 czas: 20s-30s. Ciasto ostawić na min 30 min.  Gdyby ciasto, po tym czasie, było za gęste dodać pozostałą wodę. Przygotowanie tradycyjne: Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera). Do mąki

CookYourself
JOGURTOWE PLACKI Z MĄKI JAGLANEJ 172

leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców. Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do placków wykorzystałam  ekologiczną mąkę jaglaną  oraz  ksylitol  ze sklepu(...)naturalnego Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać łyżką. Odstawić na 10-15 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju (można użyć olej kokosowy). Na patelnię wylewać po 1 łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu

Zrób to smacznie
Muffiny z borówką amerykańską 141

pieczenia szczypta soli 170 g cukru  350 g borówki 3 łyżeczki cukru do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych więc już były myte przed mrożeniem. Nie rozmrażamy. Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz(...)mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 197

miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami  a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich  kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną(...)przygotowanie specjalnie na jej cześć  przysmaku lekkiego jak chmurka. Na pewno jest to wypiek pochodzący z antypodów, ale jakże wspaniale, że przywędrował do nas! W wersji z czerwonymi owocami staje się też bardzo patriotycznym w wyglądzie cudem. Spróbujcie, zarówno przygotowanie, jak i konsumpcja nie zajmą Wam zbyt dużo czasu. Gwarantuję! Jedynie wypieczenie bezy jest czasochłonne, najlepiej zrobić

I tu będę miała takie te
Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem 247

łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżki cukru, Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego ORZECH, kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Masa serowa: Ser kruszę i przekładam do miseczki. Dodaję cukry i śmietanę(...)składam w sakiewkę i związuję makaronem spaghetti. Sakiewki układam na talerzu i podaję. Do przygotowania sakiewek użyłam dżemu wiśniowego ORZECH . Dżem ma doskonałą konsystencję, znajdziemy w nim mnóstwo pysznych owoców. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 155

pracochłonne, myślę że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem.  W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki farsz przyrządzić. Ja wykorzystuję go również(...)ewentualnie warzywa z wywaru Mięso i zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić. Ciasto na ok. 40sztuk pierogów: 45 dkg mąki pszennej 3/4szkl. ciepłej wody szczypta soli 3 żółtka 1 jajko łyżka masła Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek

Maślane ciasteczko
Tort urodzinowy 187

jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody(...)ubitej "Śnieżki" dodajemy galaretkę. Tak robimy z pozostałymi galaretkami i "Śnieżkami". Każdy biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "Śnieżkę" (biszkopt, pianka, biszkopt, pianka, biszkopt, pianka). Wierzch tortu ozdabiamy owocami. Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania