Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
KorniszonkiETON MESS, czyli słodki bałagan. To w sumie tak samo, jak ze mną - z jednej strony słodka (i skromna do tego), z
W kuchni Karmel-itkiO firmie Govinda pisałyśmy już wcześniej przy recenzji niespotkanych nam dotąd migdałów ziemnych Chufa jak i przy równie pysznej kaszce z owych migdałów . Firma zaprezentowała nam
Candy PandasWitajcie! Nadchodzi królowa września... zupa z dyni i świeżych fig!. Aromatyczna i subtelna a do tego prosta w przygotowaniu. Odpowiednia dla wegan jak i osób nie
Kuchnia PROzdrowotnaprzypadku właśnie tak było! Dlatego też z wielką radością dzielę się swoim przepisem, bo bezglutenowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu a także odgrzewane na patelni. Ciasto jest delikatne i nie twardnieje. Pierwsze 25 pierogów, które zrobiłam zniknęło jeszcze tego samego dnia. Potem jeszcze 2 razy je przygotowałam. Chciałam sprawdzić czy da się je zamrozić ale były(...)tego, że starałam się opisać każdą czynność tak, aby przepis był w 100% zrozumiały. Oczywiście farsz można dowolnie zmieniać. Ja zrobiłam też kilka w wersji na słodko z owocami leśnymi i smakowały równie wybornie :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze
Book of spellspokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 2 łyżki cukru pudru 3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców) Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki i dużej formy z piekarnikowego zestawu) oraz papier do pieczenia z odrysowanymi kołami o średnicy 20 cm. Ułożyć papiery na blachach(...)Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli
Weekendy w domu i ogrodziewanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście do czasu podania przechowywać w lodówce :) Składniki: Biszkopt(...)przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut
MyCookBook.plascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki(...)100ml mleka oraz łyżki mąki i cukru zrobić zaczyn, zostawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, posiekaną margarynę, smalec i pozostałe składniki. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką odstawić na 50 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta energicznie uderzyć w nie pięścią aby je odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki
W garach u Gosigraham charakteryzuje się sporą zawartością białka i nadała muffinkom ciekawego posmaku. Dodatkowo są one bardzo miękkie oraz długo zachowują swoją świeżość. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i eksperymentujcie z ulubionymi owocami. Polecam! Muffiny grahamki z truskawkami - składniki: (około 8 sztuk) 150g mąki graham 50g ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 150 ml mleka(...)oraz sodę, a w drugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio pokrojone oraz obtoczone w mące truskawki z kilkoma kroplami aromatu. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujeKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
Korniszonkikolację, które posmakuje i dzieciom i dorosłym. Są to pyszne placuszki na kefirze. Robi się je szybciutko, są puszyste i bardzo smaczne. Placuszki możemy jeść soli lub z dżemem, owocami, jogurtem, syropem klonowym, z czym kto lubi :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 1,5 szklanki kefiru 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)obrotach, następnie dodajemy cukier lub miód, oraz kefir. Miksujemy do połączenia się składników teraz już na mniejszych obrotach. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta. Miksujemy, jak składniki nam się połączą wtedy dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie miksujemy. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta, dajemy na patelnię i formujemy okrągłe
kruche babeczkidrinków, świetnie smakuje dodany do herbaty lub spożywany bez żadnych dodatków. Wiśnie, które pozostaną po przygotowaniu nalewki wiśniowej z rumem można ponownie zasypać cukrem i wykorzystać do deserów i ciast. Wiśniak na rumie, nalewka wiśniowa i wiśniówka są jak dobre wino - im dłużej leżakują tym lepsze. Wiśniak na rumie - składniki 2 kg ciemnych wiśni sokowych 1 litr spirytusu(...)trudniej przefiltrować, niż te z dodatkiem cukru i zazwyczaj pomimo kilkukrotnego filtrowania na dnie pozostaje osad. Jak zrobić wiśniak na rumie Dojrzałe, nieuszkodzone wiśnie przepłukać na sicie zimną wodą. Owoce wydrylować, w kilkunastu pozostawić pestki. Wiśnie umieścić w dużym szklanym słoju, dodać laskę wanilii, wodę, rum, na samym końcu spirytus i odstawić na około 2-3 tygodnie. Po upływie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukrem. 2. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka(...)pomocą trzepaczki) . 6. Następnie przelewamy sos z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając. 7. Naleśniki polewamy ciepłym sosem J *dodatkowo możemy udekorować świeżymi owocami i listkami mięty
Marcepanowa kuchniaWeganie nie używają masła, trzeba sobie stworzyć własne smarowidło, ale powiem Wam, to własne pobija na łeb i na szyję najlepsze masło z najlepszej przetwórni mleczarskiej
Kawa z mlekiemżal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru kryształu ½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych(...)cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie. Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami
Kuchnia w czekoladzieSkoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim
Kuchnia w czekoladzieNareszcie są, wyczekiwane tak długo truskawki. Nie wiem czy wiecie, że te owoce zawierają beta karoten, witaminy z grupy B, witaminę C. oraz żelazo, wapń, potas i magnez. Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe. Tym razem polecam truskawki ze śmietanką, na biszkopcie, polane galaretką:) Ktoś się skusi? Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Składniki na masę śmietankową: 250 ml śmietanki 30% 1 serek waniliowy
Agusiowe smakołykiSkładniki na krem 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g białej czekolady 400 g serka mascarpone Dodatkowo: jagody 500 g( miałam zamrożone) cukier żelujący na 500 g owoców wiórka żółte z czekolady wiórka różowe z czekolady- znajdziecie je na Wykonanie Więc moi drodzy zaczynamy od biszkoptu.Ten biszkopt zawsze wychodzi, nazwałam go łapu capu . Do misy wbijamy jaja(...)łopatka mieszamy w jedną stronę,aż do ostatniej mąki.Formę 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia ( tylko dno) boki wysmarowałam masłem i obsypałam mąką.Teraz spokojnie można przelać nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy zostawiamy na 10 minut do schłodzenia, wyjmujmy z formy i kładziemy go do góry nogami( zdejmując papier) teraz
Różowa kuchniapół szklanki cukru galaretka Wykonanie: ciasto: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Kolejno dodawać jajka i żółtka i kolejno po każdym dokładnie ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na trzy części i każdą piec w temp. 170°C około 20 minut. masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem(...)Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem razem z cukrem i smażyć na małym ogniu jak dżem aż rozpadną się owoce. Od czasu do czasu mieszać ! Na koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku. Ciepłą masę wyłożyć na drugi blat i przykryć ostatnim trzecim blatem. Udekorować według uznania
Pysznie & Piękniemuffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła… u mnie skórka z cytryny i truskawki. Truskawki mają dużo wody, najlepiej więc położyć pokrojone na wierzchu babeczek. Składniki: • kilkanaście truskawek Suche(...)osobno składniki mokre i składniki suche, po czym połączyć je razem. • W miseczki w blasze do pieczenia muffinek włożyć papierowe papilotki i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. • Ułożyć na wierzchu po truskawce pokrojonej w ćwiartki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15 – 20 minut
To co kochamKlasyk wśród andrutów :) Ten szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Składniki: 1 szklanka mleka 2 margaryny 11/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2
Tradycyjna KuchniaDzisiaj na słodko. W dodatku ekspresowo. Muffiny można przygotować z mrożonymi borówkami, jeśli oczywiście macie jeszcze w zamrażalniku owoce. Składniki: 250 g borówek amerykańskich 2 jajka 80 ml oleju 250 g sera ricotta 300 g mąki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól 150 g cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią) Piekarnik rozgrzać(...)kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać borówki i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wypełnić papilotkami i wyłożyć ciasto. Piec około 25 minut, do suchego patyczka. Z podanego przepisu wyszło mi 10 babeczek
Czerwień i błękit