ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość(...)cieście zanurzać). Cukinię myjemy i kroimy (nie obieramy)w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście z jednej strony i z drugiej (choć ciasto jest na tyle gęste, że wygodniej smarowało się nożem) i kładziemy na patelni lekko posmarowanej olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony, tak aby ciasto było złote, a cukinia
bistro mamaJesień, nadeszły chłodniejsze dni. To idealny moment, aby przygotować jakieś rozgrzewające, sycące danie. Ja przy takiej okazji często decyduję się na danie jednogarnkowe. A to
kulinarnyJaCzy warto kupić robot sprzątający recenzja robota iRobot Roomba e5 Czy warto kupić robot sprzątający - to pytanie zadawaliśmy sobie przez dość długi czas, zastanawiając się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo najprostsza przekąska jaką możemy na szybko przygotować, lecz to co najważniejsze w desce serów to sos w którym zamoczymy nasze pyszne sery. Jeżeli żurawina Wam
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj przedstawiam wam kolejną zupę z serii smaki z dzieciństwa mojej babci. Jest to zupka z suszonych śliwek z kładzionymi kluseczkami. Składniki: - 2litry wody - 300g suszonych
Tanio szybko zdrowoKiedy nie mam jak upiec słodkości (czyt.: zepsuty piekarnik),a ochota jest ogromna, biorę byka za rogi i wymyślam inne alternatywnerozwiązania. Lubię, gdy jest słodko i
W kuchni Karmel-itkisąsiadki. Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :) Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia(...)całości wmieszać mikserem świeże maliny. Wkładka malinowa 450g mrożonej maliny 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru Przygotowanie: Maliny rozgrzać w garneczku doprowadzić do rozgotowania się owoców. Przetrzeć je przez sito aby pozbyć się pestek. Znów przełożyć do garneczka wstawić na gaz, dodać cukier. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać do malin kontrolując
W garach u GosiMarakuję możemy kupić w formie pulpy, albo jako okrągły owoc, który należy przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką pyszny miąższ z nasionami. Owoce te jada się na surowo, robi się z nią galaretki, dżemy, soki i koktajle. Jest też pysznym dodatkiem do deserów lodowych. Do dekoracji wystarczy połówka owocu, albo sam miąższ, który efektownie wygląda na zdjęcia. Marakuja(...)przepisy z marakują DRINK PORNSTAR Z WÓDKĄ Składniki na 2 porcje: gotowy premiks do drinków POSHE (sok z cytryny z marakują i wanilią) szot wódki na każdą szklankę połówka owocu marakui do dekoracji lód lub zimna woda (⅓ szklanki) Z premiksem to bardzo proste. Wystarczy wlać wszystkie składniki do szklanki, udekorować połówką marakui i gotowe. GOFRY Z JOGURTEM I MARAKUJĄ Składniki
Ugotowane pozamiatanemusi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)pysznego aromatu i smaku. ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe. ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady
Zdrowie na języku :Pciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao. Przełożyć do szprycy jasne ciasto i wyciskać na blachę wyścieloną papierem wzorek (coś jak nieregularna kratka). Następnie do szprycy przełożyć ciemne ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując dodać serek i żelatynę. Dobrze połączyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, położyć na nim galaretkę i owoce, zwinąć. Odstawić do lodówki do kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste babeczki ze świeżymi śliwkami i migdałowym akcentem to łatwy i szybki w przygotowaniu słodki deserek z owocami. Składniki: 6 jajek 160g cukru pudru 200g masła 260g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 8 dużych śliwek 16 sztuk migdałów cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Jajka utrzeć z cukrami na puch, dodać miękkie masło(...)przekroić na połówki i pozbawić pestek. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. 3. Każdą foremkę do babeczki wyłożyć papilotkami, następnie do każdej papilotki włożyć po 1-2 łyżki ciasta i ułożyć na wierzchu połówkę śliwki. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne placuszki idealne na deser dla całej rodziny. Borówki można zastąpić innymi owocami np. jagodami lub porzeczkami. Przepis dziecinnie prosty i nie wymaga użycia miksera. Polecam ! Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)cukier a następnie przesianą mąkę z sodą. Wymieszać na koniec wsypać borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju po kilka minut z każdej strony. Obracać gdy na cieście pojawią się "bąbelki". ( Do smażenia użyłam patelni do naleśników. Gotowe posypałam cukrem pudrem. Smacznego ! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyGofry puszyste i chrupkie Urlop nad morzem, promenada i obowiązkowe gofry z bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zafundować sobie ten powiew letnich już dziś. Gofry z tego przepisu zawsze wychodzą mi puszyste lekkie i chrupiące. Składniku potrzebne do przygotowania gofrów (około 12 sztuk): 2,5 szklanki mąki pszennej(...)gofrów: Oddzielam białka od żółtek i ubijam z nich sztywną pianę. W innej misce łączę z żółtkami wszystkie pozostałe składniki do powstania dość gęstego gładkiego ciasta. Dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie mieszam. Rozgrzewam gofrownicę i piekę gofry do momentu aż staną się rumiane a następnie wykładam na kratkę
Gotuj Się Kto MożeWitam Was Serdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :) Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów(...)góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku 100 g masła Dodatkowo: 30 dag surowego boczku Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patkiswoją przygodę z kuchnią i pieczeniem. Tym razem dodałam do babki dżem malinowy, ale z powodzeniem można go pominąć lub zastąpić innym dodatkiem, np. kakao, powidłami a nawet świeżymi owocami. Babka idealna na przybycie niespodziewanych gości. Czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny. Koniecznie spróbujcie :) Składniki: * 1 szklanka mąki pszennej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek(...)mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć dżem malinowy, tworząc tzw. ciapki ;) Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Schłodzoną babkę obficie
Zrób to smacznieponieważ my co roku jemy tylko swoje owoce, więc na nasze musimy jeszcze zaczekać. Natomiast w zamrażalniku skryły się jeszcze borówki i czerwone porzeczki i to właśnie tych owoców użyłam w ten akcji. Składniki: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki(...)solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około
Życie zaczyna się w kuchnikremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam! Składniki: 1 kg białego miękkiego kremowego sera* 2 duże jajka 9 pełnych łyżek mąki pszennej 200 g cukru cukier waniliowy(...)rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć
Poezja Smaków - blog kulinarnydlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka 1 serek wiejski light (200g(...)Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtego powodu bardzo dumna. Nie toleruję sklepowych ciasteczek, żelków, cukierków i tego wszystkiego czym zajadało się w dzieciństwie. Cukru mi jednak nie brakuje, ponieważ spożywam go razem z owocami i gorzką czekoladą :) Takie również są te placuszki. Bardzo czekoladowe, z kremowym, kokosowym dodatkiem i świeżym kiwi. W sam raz słodkie, przygotowane ze zdrowej mąki i dietetycznych składników. Bardzo polecam(...)Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych dojrzałe kiwi Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogmąki 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki kakao 75 g zimnego masła 3 łyżki mleka 1 łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym(...)LODY Z CZERWONEJ PORZECZKI ok. 2 szklanek świeżych lub mrożonych czerwonych porzeczek 200 g słodzonego mleka kondensowanego 300 g śmietany kremówki Porzeczki rozgniatam, ale nie miksuję - lubię czuć kawałki owoców. Mleko łączę ze śmietaną, dodaję rozgniecione porzeczki, dokładnie mieszam i przekładam do maszynki na lody. Dalej postępuję zgodnie z instrukcją producenta. SORBET MALINOWY Z CZERWONYM PIEPRZEM
KUCHARNIAmalutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa. Składniki: - 230 g mąki tortowej- 150 g miękkiego masła- 60 g mielonych migdałów- 110 g cukru pudru Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami(...)użyciem najlepiej włożyć na 30 minut do lodówki, aby stężała. Zawsze robię trochę więcej kruszonki, wkładam do woreczka i zamrażam. Kiedy jest potrzebna, np. do drożdżówek, czy placka z owocami – mam ją pod ręką. Trudno, w przypadku samej kruszonki mówić „smacznego”, ale… nie tak do końca, bo jest to rodzaj bardzo smacznej dekoracji, więc… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą
Słodko-Słony Świat IlonyWitajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy
Sama słodycz i szczypta chiliboku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami.Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut(...)dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko
Moje domowe kucharzenieObrodziła mi dynia w tym roku dostatnio. żyję nią.Z rana dżem z dyni, w ciągu dnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią,a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem.Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy.Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowychdoznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY(...)kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony przez dynię, w większości odparował, a owoce się rozpadły i pulpa zgęstniała. Na samym końcu wsypałam galaretki, zagotowałam przez chwilę i przelałam gorący do przygotowanych słoiczków. Odstawiłam, zakręcone, do góry dnem. Po kwadransie zagotowałam
W kuchni Karmel-itki