Rośliny przede wszystkim 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Rośliny przede wszystkim to kolejna nowość na rynku wydawniczym. Książka z pewnością ucieszy każdego, kto chciałby ograniczyć spożycie mięsa
Cztery FajeryWiśnie i migdały to udane połączenie, nie tylko w deserach, ciastach czy tortach. To też pyszne połączenie, które możemy zamknąć w słoiczku na zimę w formie dżemu czy też konfitury. Ten dżem w ubiegłym roku robiłam na bazie cukru żelującego a w tym roku przygotowuję dżemy na bazie pektyny i ten z pektyną jest na zdjęciach. Jest to sposób szybki(...)wydrylowanych wiśni 250 g cukru 12 g pektyny + łyżka cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie przełożyć do garnka, w którym będziemy gotowali dżem. Jeśli chcemy dżem gładki, owoce należy zblendować. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny pod przykryciem. Po tym czasie garnek wstawić na palnik i podgrzać, gdy wiśnie już będą bardzo ciepłe dodać pektynę wymieszaną
Kocham..lubię..gotuję..Wersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański! Kokosowy deser
Via GustoIlość porcji: 1-2 szklanki Drukuj Mango lassi By Piotr 5 grudnia 2018 Mango lassi, czyli tradycyjny indyjski napój przygotowany na bazie jogurtu i mango. Składniki
Pogotujmy.pldrinkach i koktajlach. A ja mam swój likier na babskie wieczory i kiepskie dni dla tak zwanej zdrowotności, więc nie może być zbyt słodki. Jak większość alkoholi na bazie owoców, cassis powinien się dobrze przemacerować, zatem najlepiej smakuje po roku od przygotowania. Czas gra tu istotną rolę. Składniki (na ok. 3 litry likieru): 1,5 kg czarnych porzeczek(...)cukier się rozpuścił. Gdy cukru nie będzie już widać w słoju, odcedzić porzeczki z syropu. Porzeczki przelać jeszcze wodą. Porzeczki można włożyć do słoików i używać potem do ciast albo do przepysznego chleba z porzeczkami . Pierwszy nalew, syrop i wodę z płukania porzeczek połączyć ze sobą, wlewając do 3-litrowego słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce
Weekendy w domu i ogrodziewiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty galaretka(smak dowolny w zależności jakie dajecie owoce) owoce dowolne na wierzch PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami(...)następnie wylewamy na nasze herbatniki, i wkładamy do lodówki żeby stężało.układamy na nim owoce.Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wrzątku ,studzimy i jak zacznie tężeć wylewamy na nasze ciasto. Smacznego
Swojskie jedzonkodorosłych. Danie na śniadanie Pancakes to rewelacyjne danie śniadaniowe. Zwłaszcza gdy do powstania ich zaangażujemy całą rodzinę. Małe dzieci będą zachwycone, gdy podamy im na osobnym talerzyku pokrojone owoce, którymi samodzielnie udekorują placuszki. Zabawa plus pyszne jedzonko z witaminowymi dodatkami – to jest to, co sprawdzi się w familijnej kuchni. Pancaki są także dobre na deser, do pachnącej kawy. Pancakes(...)przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany
KulinarneImpresje.plsięgam po wersję pudełkową. Szybko i smacznie. Jutro zabieram je ze sobą do koleżanki – będzie ekspresowe pieczenie Oczywiście lekko je urozmaicimy w dodatki. Ja na pewno zaproponuję jakieś owoce lub przygotuję owocową piankę na wierzch (śmietanka, jogurt, galaretki i puder). Polecam Wam taką wersję. Na pewno kiedyś podzielę się z Wami przepisem na takie brownie Składniki(...)cukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy do mikrofalówki na 2,5 do 3 minut. Jeśli robicie pierwszy raz warto włożyć filiżanki pojedynczo, wówczas łatwiej dostosować czas „pieczenia” i ewentualnie skorygować
Słodkie okruszkiDługo zastanawiałam się jaki przepis wrzucić jako pierwszy. W końcu zdecydowałam się na deser. A konkretnie na babeczki. Przepis ten znalazłam na jednym z popularnych blogów
PatiGotujemuszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej 140 g (1 szklanka) mąki owsianej 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka letniej(...)minut aby napęczniały. Do dużej miski wsypać mąkę razową i drożdże. Wlewamy przygotowaną wcześniej miksturę. Dodać sól i miksować ok. 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypać mąkę owsianą i zagnieść (ręcznie) chleb (około 10 minut). Dodać śliwki i zagnieść jeszcze raz ciasto. Po tym czasie przełożyć chleb do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić
Słodkie inspiracjekuchni Marchewkowe placuszki śniadaniowe wyśmienicie smakują polane miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy i posypane chrupiącymi orzechami. Możecie je także serwować polane jogurtem i posypane świeżymi owocami. Składniki: 1 marchewka ( o wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego lub mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wymieszać z sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami. Smacznego
kolorowotorcikowoChyba każdy ma czasem chwilę, że najdzie go ochota na słodką przekąskę. A gdy sama czekolada czy owoce nas nie zadowolą to można upiec ekspresowe ciasteczka :) Przygotowanie to jakieś 2-3 minuty aby wymieszać składniki, do tego 13-15 minut pieczenia i gotowe. Nie podam Wam składników w proporcjach co do grama, ponieważ takie ciacha robię zawsze(...)kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka
Mienta blogdrożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie, to idealne owoce do mięciutkich drożdżówek na drugie śniadanie. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 0,5 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 2 zółtka 10 dkg cukru(...)wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać jak komu wygodnie - ręcznie, mikserem z końcówkami ślimakowymi, lub w maszynie do chleba nastawionej na program Dough. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski ( czasem trzeba dodać łyżkę mąki). Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony tłuszcz i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. (Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy
Posadzone i zjedzoneDrożdżowe wypieki nie były moją specjalnością aż do momentu, kiedy po raz pierwszy postanowiłam zmierzyć się z tymi drożdżówkami . Za kilka dni były następne - z czereśniami
babka w formieCzekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao(...)proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek. Dodaj owoce. Wylej masę na wysmarowaną masłem formę wielkości zeszytu A4. Pieczemy 50-55 minut w nagrzanym piecu do temp. 165 stopni C SMACZNEGO! Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk
SMYKWKUCHNIporze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon(...)owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku). Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki. Jabłka pokroić w talarki. Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne
Piąty grzech głównyzmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny. Przelać ciasto do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka. Ciasto ostudź na metalowej kratce. Krem waniliowy: 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej 250 ml mleka 3,2 % 1/2 laski wanilii Podgrzać wszystkie(...)truskawek 2−3 łyżeczki miałkiego cukru 500 ml śmietany kremówki Odłożyć na bok 250 g truskawek i przygotować pozostałe 500 g. Usunąć szypułki, przekroić mniejsze owoce na połówki, a większe na ćwiartki i wrzucić do miski. Przesypać truskawki cukrem , potrząsnąć miską i odstawić, aż owoce zaczną się błyszczeć. Ubić śmietanę. Dodać jedną trzecią ubitej śmietany
Humanistka w kuchnidosłownie owoce pod kruszonkową kołderką. Owoce: ponieważ jabłka można zastąpić dowolnymi owocami na przykład: gruszkami, czy śliwkami. Crumble to idealne rozwiązanie na deser dla osób uwielbiających owoce a przede wszystkim jabłka, a co za tym idzie szarlotki. A także dla tych którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni podczas przygotowania posiłków. Crumble są szybkie(...)kruszonka: 100 mąki 50 g cukru 50 g masła 82% pół łyżeczki cukru waniliowego nadzienie: 4 jabłka pół łyżeczki cynamonu dekoracja: cukier puder listki mięty Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Jabłka umyć, obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni dusić jabłka z cynamonem na odrobinie wody aż zmiękną. Przełożyć jabłka
KreatywnePinyOstatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego(...)sztywną pianę. Do sera dodaję żółtko jajka, mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników i wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową. Do przygotowania wykorzystałam aromatyczną
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakaś para się okryła peleryną, przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja? A ja krzątam się w ciepłej kuchni, piję gorącą herbatę i gotuję kompot ze świeżych owoców. Będzie pysznym dodatkiem do jutrzejszego obiadu. Piekarnik cicho szumiąc przypomina, że jest już gotowy by wypełnić dom cudownym aromatem. Pies uporczywie spogląda na mnie z legowiska pod oknem, spokojnie(...)aromatem waniliowym. W osobnej misce wymieszać dokładnie suche składniki oraz jagody. Następnie "suche" wsypać do "mokrych". Nie należy obu frakcji mieszać zbyt dokładnie, muffiny będą lepsze gdy w cieście pozostaną "grudki" . Ciasto przełożyć do foremek i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Zapiski Młodej ŻonyFANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMISkładniki:- 100g biszkoptów- 200g serka homogenizowanego waniliowego- 450g malin- 50g borówki amerykańskiej- 1 łyżka soku z cytryny- 3 łyżki cukru- 3 białka- 4
Mentor SmakuDziś otrzymałam jeszcze świeżutkie wydanie książki kulinarnej "Zdrowie ze smakiem".Przepisy w niej zawarte to owoc współpracy twórców blogów kulinarnych z całej Polski z firmą Oleofarm.Każdy przepis inspirowany jest Olejami Świata i zawiera dodatkowo kolorową ilustrację oraz komentarze dietetyka i rady doświadczonych kucharzy. Będę więc stopniowo czerpać z bogatej oferty i "serwować " je na moim blogu :)Spis treści(...)cennych dla zdrowia Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są zarazem smakowitym sposobem na profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych ." I jeszcze muszę się pochwalić :)W książce są dwa moje przepisy, na ciasto i na śledzie.W obydwu użyłam oleju firmy Oleofarm
Proste PotrawyZapach malin duszonych z cukrem roznosił się po jasnej, sporej kuchni.Babcia, uśmiechnięta i pełna energii, z zapałem krzątała się pomiędzyszafkami. Luźny, kwiecisty fartch powiewał
W kuchni Karmel-itkinaleśniki nie zawierają co prawda czekolady, ale czarne kakao, które jest bardzo intensywne w smaku i aromacie. Nadzienie to znany Wam już z tego przepisu twarożek kokosowy. Przepis na ciasto naleśnikowe nie pochodzi jednak z tego samego wpisu. Dzisiaj padło na naleśniki w stylu francuskim, czyli miękkie i puszyste crêpes. Powstały one także na bazie jajek i mleka kokosowego , jednak(...)śniadanie lub deser. Naleśniki w stylu francuskim są miękkie i puszyste. Razem z truskawkami oraz czekoladą stanowią pyszne połączenie. Dania Deser , Lunch , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska , Wege Keyword naleśniki , owoce Porcje 4 crêpes Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Crepes czekoladowe 4 jajka 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 1/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , morskiej
Modern Cave Girldietetyczne dostosowane do rutyny i typu ciała danej osoby. Chociaż sugerowane plany diety mogą być różne, większość dietetyków podaje następujące sugestie, które wydają się być stałe. Spożywać jak najwięcej owoców i warzyw Jedz wysokiej jakości, pełnowartościowe produkty spożywcze i unikaj żywności przetworzonej Wolę domowe posiłki Unikaj dodanych cukrów, tłuszczów trans i rafinowanych węglowodanów Nowe coroczne rankingi TIME, US News(...)Instytut Serca, Płuc i Krwi z siedzibą w USA w celu zapobiegania i kontrolowania nadciśnienia. Ten plan nie określa specjalnej żywności, zamiast tego poproś ludzi, aby jedli dużo owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Aby kontrolować zły cholesterol, ludzie powinni unikać tłuszczów nasyconych, tłustych mięs, olejów tropikalnych, takich jak olej palmowy lub kokosowy, oraz słodkich napojów i słodyczy
jakszef.plPyszne wianuszki z truskawkami (lub innymi owocami, które dacie). Wyglądają przeuroczo! Są niezwykle proste do zrobienia (jak większość moich przepisów), a jakie efektowne! Składniki na 10 wianuszków: 550 g mąki typ 560-750 (u mnie orkiszowa) 80 g cukru/ksylitolu/erytrolu (jednak minimalnie 1 łyżeczka to musi być cukier aby drożdże zaczęły pracować) 40 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka(...)łyżeczką cukru. Rozpuszczone drożdże wlewamy do wgłębienia i mieszamy z odrobiną mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 min. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z mąki, rozczynu, reszty słodzidła, jajek, ciepłego mleka i roztopionego masła. Ciasto ma być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest taka potrzeba należy dać więcej mąki lub ciepłego
Czarnawisienkalekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało podczas wyrastania. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Gdy bułeczki ładnie wyrosną pomaluj je rozbitym jajkiem i posyp(...)posypujemy już niczym. Ja nie posypuję cukrem, wolę posypane makiem lub sezamem, są zdrowsze. Polecam ten przepis, warto go wypróbować. Zamiast marmolady możemy dać konfiturę lub w sezonie owoce np. truskawkę lub kawałek jabłka. :) Blaszkę można też wysmarować tłuszczem i nie wyścielać ją papierem Pięknie pachną ! Mniam, mniam
Przepisy i porady kulinarneBuziaczki dla mojej kochanej siostry, która jest mistrzem w robieniu Ambasadora i dała mi przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka - 1 pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą
DominikaDolcimieli trudności z ubiciem śmietanki. Dodam tylko, że jest rewelacyjna i doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Na jej bazie możecie przyrządzić kremy do ciast, udekorować nią kawę, desery... i zjeść w wersji solo. Polecam! 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego; bez zbędnych stabilizatorów i emulgatorów, które mogą sprawiać, że z mleka nie oddzieli się część stała(...)łuszcz połączyć opcjonalnie z cukrem pudrem i ubić na sztywno. (Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.) Przykładowe przepisy: Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi - klik Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego - klik Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową - klik
Di gotujeSkładniki: winogrona 5 kg, woda 6 szklanek, żelfix 4 opakowania, cukier 1 kg gotuję bez cukru owoce na przetwory i nic się nie przypali do dna, raz gotowałam z cukrem i było przypalenie.....pozostały sok z winogron można też w słoiczki zapasteryzować, do herbaty na zimę dobry będzie = winogrona obrać z kiści i opłukać, wsypać do szybkowara(...)mieszając zagotować gorące nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu postawione normalnie dżemik jest pyszniutki, do tostów, bułek, do ciast, deserów, naleśników...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni. Żółtka utrzeć z cukrem(...)dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop wylać na śliwki. Tartę schłodzić. Smacznego
kolorowotorcikowoBułki drożdżowe- pychotka! Najlepsze z owocami- takie kupujemy w sklepie spożywczym.. A gdyby tak zrobić domową wersję? Znacznie zdrowszą i do tego "FIT". Kupne bułeczki drożdżowe obfitują w kalorie, do tego te niezdrowe.. Przecież możemy zrobić własne, takie, po których spożyciu nie będziemy się martwić o naszą linię, a co najlepsze - będziemy mieć pewność, że "karmimy" organizm(...)3łyżki ksylitolu ok 50g borówek WYKONANIE: drożdże zalewamy łyżką wody, dodajemy szczyptę ksylitolu- mieszamy i odkładamy mąkę mieszamy z ksylitolem białkiem i mlekiem rozpuszczone drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta- całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do urośnięcia gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia (możemy użyć odrobinę mąki żytniej, aby ciasto było mniej lepiące)- formujemy okrągłe ksztalty wyłożone ciasto dekorujemy
healthy dreamsZrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc(...)cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli , ciast, zagęszczać nią zupy i sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamojego bloga regularnie, ten wie że jakiś czas temu odstawiłam cukier na rzecz naturalnych słodzików. Od tego czasu używam miodu, proszku z daktyli ( domowy cukier daktylowy - klik ) czy suszonych owoców. Nie kupuję gotowych słodyczy, wszystko robię sama. Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe babeczki. To było moje drugie podejście, za pierwszym razem zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :) SKŁADNIKI(...)suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka
Powiedz dietom nieprzepisu jedną z herbat z tych dwóch ,którą dostałam od Sklepu z Herbatami Składniki: 125 g margaryny 1 duże mango 2 łyżeczki czarnej aromatyczne herbaty- u mnie OWOCE EGZOTYCZNE BASILUR BASILUR 2 jajka 2 i 1/2 szkl mąki (420 g) MŁYN KOPYTOWA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)wychłodzić. Ubij jaja z cukrem na puszystą masę . Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę , papkę z mango z sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec wlej do ciasta przez sitko herbatę i oprószone łyżką mąki bakalie. Wymieszaj całość łopatką. Ciasto pieczemy w tortownicy lub formie do włoskiej pizzy lub wyższej tarty, w temperaturze 180 stopni przez około
Z Kuchni Do Kuchni