Karmelizowane truskawki z whisky przygotowała Agnieszka Szyszkowska podczas naszych kolejnych kulinarno-fotograficznych szaleństw. To wyjątkowo prosty do przygotowania dodatek, który świetnie komponuje się z takim smakołykami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNadszedł najwłaściwszy czas na przygotowanie mini serniczków! Po pierwsze- jagody są świeże i jeszcze w nie najgorszej cenie, choć domyślam się, że 24zł za kg
Kuchnia w czekoladzieWiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z
wesoła kuchniaTak jak obiecałam, mam dla Was jeszcze jedne muffinki :) Na szczęście lody w porę się zmroziły :) Tym razem połączenie cytrynowego biszkopciku i truskawkowych lodów. Takie
Kuchnia w czekoladzieTakie tartaletki to u mnie w domu słodkość na wszystkie sezony. Jabłka dostępne są u Nas przez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki” Przetworowa ” raczej nie jestem , dlatego przepisów na przetwory u mnie raczej nie zobaczycie.(Choć kto wie co będzie w przyszłości ;))Ale jest taki jeden
Ostra na Słodko, Przyznam, ze do ostatniej chwili nie bylam pewna czy tegoroczny Dzien Jablka bedzie z moim udzialem. Tak sie jakos sprawy potoczyly, ze nie bardzo mialam czas
Przysmaki Karolkiśniadanie. Do przygotowania fit muffinek warto użyć pełnoziarnistej mąki – może być orkiszowa, owsiana lub po prostu pszenna. Dodatek bananów świetnie zastępuje jajka, cukier i nadprogramowy tłuszcz. Dzięki nim ciasto jest bardziej wilgotne, delikatne i słodkie. Muffinki można dosłodzić słodzikiem lub syropem klonowym. Dodatek kakao i gorzkiej czekolady jest opcjonalny, ale jak dla mnie obowiązkowy, bo uwielbiam ten deserowy smak(...)czekoladę z Lidla , ale możecie oczywiście dodać do swoich muffinek Waszą ulubioną. Ale! Jeśli nie macie ochoty na czekoladę to idealnie sprawdzą się też inne dodatki jak suszone owoce, orzechy lub świeże owoce. Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe 12 muffinek Banan 2 sztuki Mleko roślinne ok. 105 ml Słodzik lub cukier 40 g Aromat waniliowy opcjonalnie Olej rzepakowy
rabarbarowopocztą, sklepami z pamiątkami, no i oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo roztrwoniłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde(...)znalazłam! Teraz takie gofry przygotowuję w domu i przyznam się Wam, że kocham robić gofry tak samo, jak kocham naleśniki ! Sekretem chrupiących gofrów jest nie tylko dobre ciasto, ale i świetnej jakości gofrownica. Od jakiego czasu mam w domu sprzęt, w którym robię właśnie te gofry marzeń – jak z nadmorskiej budki! Tą gofrownicą jest GOFROWNICA DEZAL, model 301.7 Przeglądając
Ostra na Słodkocynamon i proszek do pieczenia. 2. Mieszamy całość rózgą kuchenną, aby uzyskać jednolitą masę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. 4. Wylewamy ciasto na patelnię. 5. Zmniejszamy ogień i smażymy omlet do czasu, aż wierzch przestanie być płynny. W trakcie kontrolujemy spód omleta, żeby się nie przypalił. W razie potrzeby jeszcze(...)jogurt i 1 łyżeczkę miodu. 9. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. 10. Polewamy omlet sosem i kładziemy na wierzch kawałki kiwi. Oczywiście kiwi można zastąpić dowolnym owocem, lub posypać orzechami. Smacznego
Prosto z Kotładodatkiem masła! Słowo "dietetyczna" nie odnosi się bynajmniej to poniższego przepisu, bo stosuję w nim tłustą śmietankę. Jeżeli jednak przygotujesz spód według przepisu, a jako nadzienie zastosujesz same owoce - będzie dietetycznie, bez wyrzutów sumienia ;) Jak samodzielnie zrobić mąkę? Nic prostszego! Kup ziarno pszenicy, żyta lub innych ulubionych zbóż. Oczyść ziarno z zanieczyszczeń "fizycznych" jak plewy, kamyki itp. Umieść(...)miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto: (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru
Gary Bez dnarównomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy. Wierzch posyp cynamonem, jeżeli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”. Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeżeli zostaną(...)pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy, że nie można tej receptury modyfikować. Jabłka możecie wymienić na inne owoce sezonowe. Zamiast cynamonu dodać kardamon, wanilię lub szczyptę wytrawnego kakao. Lubię dzielić się z Wami prostymi przepisami, które śmiało można potem modyfikować. Dzięki dodatkowi kefiru Robico , wasze babeczki
kuron.com.plKról słodkich śniadań, któż ich nie zna. Na hasło pancakes każdy odpowie: syrop klonowy. I słusznie, bo to połączenie idealnie lepkie i słodkie. Następnym razem dodam kwaśne owoce dla przełamania smaku, bo po porcji takiego cudownie lepkiego i słodkiego śniadania potrzebowałam chwili by się otrząsnąć :D Składniki (ok 10 placuszków): - 2 szklanki mąki - 2 jajka(...)osobnej misce roztrzepuję jajka, łączę z mlekiem, na koniec dodaję wystudzone masło. Mokre składniki przelewam do suchych. Mieszam rózgą do połączenia składników. Odstawiam na 15 minut by ciasto odpoczęło. Smażę na suchej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podaję z syropem klonowym
Cook&LoveMiejsce w którym nocowaliśmy w Chorwacji miało trzy podstawowe plusy: figi zielone, figi odmiany żółtej i figi fioletowe. Trzy duże drzewa figowe pełne owoców, które każdego dnia karmiły mnie i rodziły na mojej twarzy uśmiech. Radość, zwyczajna radość dostępu do tego co w Polsce takie sezonowe i niczym nie przypominające tego prawdziwego smaku, jaki poznałam w Chorwacji. Nie omieszkałam(...)podstawowych plusach Chorwackiego zakwaterowania Wam wspomniałam ale nie wspomniałam o gratisie najlepszym. Cudowna, starsza Pani smażąca nam rano naleśniki z dżemem morelowym i kremem czekoladowym. Pobudki zapachem świeżo upieczonego ciasta z wiśniami, które czekało na tarasie na nas kiedy tylko otworzyliśmy oczy. Niesamowita dobroć serca i ta zdolność porozumiewania się z nami, pomimo tego, że każde z nas mówiło
Mango Papajachyba niedojrzałe i było wstrętne więc od razu mi przeszła ochota. Ale bardzo mi smakuje np. w jogurtach toteż postanowiłam zaryzykować jeszcze raz i kupiłam tym razem dojrzały, miękki owoc. Użyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno(...)żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:) Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia