więc mocno kokosowe, pulchne babeczki, które wzbogaciłam o owoce morwy białej. Przyznam się, że do tej pory nie znałam i nigdy nie smakowałam owoców morwy białej. A tak naprawdę to bardzo smaczny owoc, idealny na przekąskę ale tez super dodatek do wypieków. Swoim kształtem przypomina jeżynę, słodki smak, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwmiażdżycowo... to tylko kilka(...)szklanki wiórków kokosowych * 1/4 szklanki oleju * 1/2 szklanki mleka * 1 jajko * 50 g morwy białej suszonej Wykonanie: w misce umieścić wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych i morwy białej), wymieszać ciasto przy pomocy miksera. Następnie wsypać wiórki kokosowe i białą morwę i wymieszać łyżką ciasto. Ciasto wylewać do papierowych lub silikonowych papilotek umieszczonych w formie do pieczenia babeczek. Piec
Zrób to smaczniejogurcie. To śniadanie przygotujecie dosłownie w kilka minut. A potem możecie się już tylko zajadać Czy u Was też teraz królują śliwki? Ja je uwielbiam dodawać do najróżniejszych ciast, deserów, podawać z nimi placki, placuszki, owsianki i takie a la ekspresowe jaglanki jakie dziś Wam polecam. Składniki: (na 1 większą lub 2 małe porcje) 2 śliwki 1 i 1/2 łyżeczki(...)opiekanymi płatkami jaglanymi. Następnie układamy go w pucharkach/miseczce. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie układamy umyte, pozbawione pestek i pocięte na połówki lub ćwiartki śliwki. Owoce smażymy na małym ogniu przez kilka minut obracając je co jakiś czas i poruszając patelnią, aż zmiękną i pokryją się słodkim karmelem. Karmelizowane śliwki wykładamy na wierzch naszych płatków jaglanych
Słodkie okruszkimoimi dzieciaczkami. Naleśniki są bardzo łatwe do zrobienia (jak to naleśniki, nic w tym skomplikowanego). Doskonałym dodatkiem do nich może być dżem, czekolada, bita śmietana, serek waniliowy, twaróg lub owoce to w wersji na słodko na słono również jest wiele możliwości między innymi dodatkiem może być parówka z serem (ale o tym w następnym wpisie), pieczarki z cebulą(...)łyżki Do dużej miski wlewam mleko oraz dodaję jajka, cukier i sól. Miksuje przez chwilkę a następnie dodaję stopniowo mąkę. Gdy dodam już całą mąkę i całe ciasto będzie już gładkie dodaje olej i przez chwilkę miksuję żeby połączył się z ciastem. Następnie dzielę ciasto na tyle części ile będzie kolorów w moim przypadku cztery miseczki. Do każdej miseczki dodaję
Kuchnia Vikitylko pyszne ciasta goszczą na świątecznych stołach. Co podać do ulubionych słodkich czy słonych dań? Kawa i herbata, a może koktajle owocowe, czekoladę na gorąco, grzane wino? Specjalnie dla Was przygotowałam 10 najlepszych przepisów na świąteczne napoje, są i takie dla dorosłych i dla dzieci. Moim faworytem jest zdecydowanie koktajl ananasowy z płatkami owsianymi i pestkami z granatu, niebo(...)lemoniada Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Grzane wino z bakaliami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Kompot z jabłek Kompot z suszonych owoców Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przedstawiam Wam dosyć lekki, pyszny i bardzo szybki deser. Ostatnio mam mniej czasu na czasochłonne ciasta, remont zdaje się nie mieć końca, a taką miałam nadzieję, że skończymy do końca roku, ale chyba nic z tego. Armatura łazienkowa, panele, tapety ścienne - ciągle coś wybieram, zmieniam i próbuję się odnaleźć w świecie wykańczania wnętrz. Szkoda tylko, że nowa kuchnia pozostaje(...)kwaśnymi ziarenkami granatu. Pychotka :) Polecam! Składniki: 200 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 200 g mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów 2 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 owoc granatu Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały posiekać. Na patelnię wsypać cukier i wlać wodę. Wstawić na gaz i gotować, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Podprażać kilka
Domowa cukiernia EwyDynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro(...)pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy. Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby
Roślinna - blog wegańskigłód nas dopadnie możemy zjeść ciacho! Np. muffinkę kawowa z czekoladą, malinami i jagodami właśnie :) Lekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao po 1/4 łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)zawartość obu naczyń. Nie za mocno, wystarczy widelcem by składniki się połączyły. Dorzucamy jagody i czekoladę i mieszamy. Blaszkę wykładamy papilotkami. Do każdego wyłożonego otworka nakładamy po 2/3 wysokości ciasta i wciskamy po malinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Muffinki pieczemy, w nagrzanym piecu, ok 30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórymarzeń, opowiedziałabym o blasku poranka pukającym do moich okien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim śpiewem lip, o pachnących krzakach róż, o drzewach w sadzie uginających się pod ciężarem owoców. Napewno wspomniałabym o furtce do zaczarowanego lasu na drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie(...)wiemy, że pod pręgą zjeżonej sierści, kryje się wulkan radości, przecież tak długo nas nie było, a on tak tęsknił... To już Rodzina. Uwielbiam gdy zapach pieczonego ciasta wypełnia dom, czuję wtedy, że jest bardziej nasz. Taki ciepły i przytulny. Muffiny z krówkami (12 muffinek) 450g mąki 6-12 krówek 50g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200g
Zapiski Młodej Żonysłabość do słodkości i czasem nachodzi mnie w najgorszym momencie, wtedy wygooglowałam ten przepis ( blog-babeczka.blogspot.com)! Smakuje jak czekoladowa babka, można ją podawać jako muffiny z bitą śmietaną i owocami lub po prostu w miseczce, tak jak ja ^^ Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka" bo robimy ją ze składników, które znamy! Składniki: 3 łyżki mąki(...)mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali tym będzie bardziej suche. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościDomowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!! Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży 0,5 litra mleka 4 jajka 1 szkl. cukru cukier waniliowy 3;4 szkl oleju szczypta soli Nadzienie(...)cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Odrywać ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić . Bułeczki układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na chwilę
Anioły w kuchniZachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także można mieszać na różne sposoby pamiętając o tym by wszystkich bakalii było razem 200g. SMACZNEGO!!!:) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów(...)Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę. Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać :) Formujemy małe ciasteczka (urosną w trakcie pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20 minut
Czerwona Porzeczkapołowę. Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku(...)żelatyny Żelatynę zalać wodą, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Truskawki z cukrem umieścić w ganku i podgrzewać na niewielkim ogniu.Dodać sok z cytryny. Zagotować aż owoce zmiękną, i zaczną się rozpadać. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w wodzie i ponownie krótko zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy (o średnicy 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i nie wyciągając z tortownicy – rzucamy na podłogę (najlepiej podłożyć chodniczek) z wysokości(...)nasączamy i nakładamy krem śmietankowy już na całą powierzchnię tortu, włącznie z bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu, czekoladą i owocami wedle uznania
Luźna Kuchnialekko orzechowy smak. Dotyczy to również produktów wytwarzanych na bazie niebieskiej kukurydzy. Nawet popcornu! Niebieska kukurydza swój kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadającym barwę kwiatom i owocom. Zawarte w niebieskiej kukurydzy antocyjany mają silne działanie przeciwzapalne i regeneracyjne oraz stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, a dzięki udziałowi w syntezie kolagenu pozytywnie wpływają(...)kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy po uprażeniu śnieżnobiały i pysznie chrypiący; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno
Słodkie okruszki