dzień lub gdy mam po prostu ochotę na coś pysznego, a pod ręką brakuje wszystkich składników. Dania Babci Zosi zawierają tylko naturalne składniki składające się z suszonych warzyw czy owoców i przypraw. Można je traktować jako bazę, którą można wzbogacić według upodobań. Niespodzianka! Z kodem rabatowym slodkieokruszki -20% na zakupy w sklepie online www.daniababcizosi.pl (kod ważny do 30 listopada(...)podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy
Słodkie okruszkiDziś na śniadanie polecam mini naleśniki kukurydziane o smaku migdałowym. Naleśniki nadziałam serkiem z dodatkiem miodu, ale równie dobrze można je nadziać czym tylko chcecie- owocami, bitą śmietaną, twarogiem albo budyniem. Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki, które z pewnością przypadną do smaku Wam i Waszym dzieciom. Spróbujcie Składniki: – 70ml mleka – 50g mąki kukurydzianej – 1 jajko(...)wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego * Z podanych składników wyszło 5 mini naleśników. *Należy delikatnie mieszać ciasto przed wylaniem na patelnie, ponieważ mąką kukurydziana jest dość ciężka i osiada na dno. Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku migdałowym Mini naleśniki (bezglutenowe) o smaku
Smaki ArminePonadto: konfitura pomarańczowa Kaszę, mąkę, cukier, jajko masło/margarynę, smalec, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać aromat i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć, a w środku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy włożyć po pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka z odstępami ułożyć(...)jabłkami - przepis wkrótce. Te oba urocze talerzyki na zdjęciu powyżej pochodzą z pracowni ceramiki MICHI . Kakaowo-orzechowe ślimaczki z kaszą manną Kruche ciasteczka z kaszy manny z suszonymi owocami (bez mąki) Ciasteczka z kaszą manną i solonymi orzeszkami Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Di gotujebitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj postawiłam na gorzką czekoladę, której nie pożałowałam. Ciastka z masłem orzechowym Składniki: 180 g pszennej mąki ¼ łyżeczki soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła orzechowego(...)połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do suche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych odstępach. Można użyć łyżki do lodów. Ciastka podczas pieczenia rozchodzą się na boki. Piecz ciastka przez około 12 minut. Powinny być wciąż
codojedzeniaDomowe lody bananowe Mamy dla Was hit ostatnich dni – domowe lody bananowe. Zajadaliśmy się nimi przez cały poprzedni tydzień w różnych wariantach smakowych – znikały
Taste and Cooklubiłam babeczki wszelkiej maści. Dawno ich nie piekłam ale ostatnio kiedy zobaczyłam przepis na blogu White Plate nie mogłam się oprzeć, Dość zwarte, wilgotne, najlepsze z dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego(...)Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórymało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu(...)jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów. Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej? Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem. A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Zachęcam do wypróbowania również innych przepisów na naleśniki bezglutenowe i wybrania swojego ulubionego
Blendmanokazji przygotowałam wariację na temat ulubionego ciasta C., czyli sernika na zimno. Tym razem smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą. Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa(...)Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka skondensowanego ziarenka z 3/4 granatu dodatkowo: 1/2 czerwonej pomarańczy ziarenka z 1/4 granatu 1 łyżka granoli czekoladowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiedługo Sylwester, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam do picia wyśmienitą sangrię cytrusową. W okresie zimowym dostępne są u nas pyszne cytrusy, więc można śmiało je wykorzystać do ciast, nalewek, konfitur albo do przygotowania takiej sangrii. Co prawda nie jest ona mocnym trunkiem, ale świetnie smakuje. Oczywiście można jej dodać jeszcze procentów poprzez zwiększenie proporcji rumu. Moim zdaniem idealnie nadaje się(...)soku pomarańczowego 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka 1 grejpfrut 4 łyżki cukru brązowego Sposób przyrządzania: Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce
Zakątek rozkoszy kulinarnychczosnek. Dodajemy do ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności(...)Pierogi podałam z kompotem z suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej
Mango Papajamojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W
moj przepis nałyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się i nie zostały surowe w środku(...)pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się chwila cierpliwości Usmażone placuszki podajemy ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem. U mnie z tej porcji wychodzi 16 średniej wielkości pancakes – akurat na pełne śniadanie dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka rozmiaru
Karo in the Kitchen~pół-razowe, cytrynowe ricotta hotcakes z jagodami ; yerba mate miodowo-karmelowa ~ Robiłam je drugi (lub trzeci? niee, chyba drugi :)) raz i...to były najlepsze placki jakie
breakfast of dreamsJakiś czas temu publikowałam przepis na frytki z sera . Tym razem w roli tradycyjnego ziemniaka wystąpi jednak jabłko :) Składniki: 4 jabłka 2 jaja 25 dag mąki
Tradycyjna Kuchniarękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni. Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25 minut. Lato już zbliża się wielkimi krokami(...)Zbawiciela. Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach
królestwo garów