prawda sezon na truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną i taką ją zaprezentuję. Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko(...)truskawek pokrojonych na cząstki cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki) 6 łyżek bułki tartej 1/6 kostki masła Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi
kawawszklanceKończą się czereśnie, dlatego dzisiaj wrzucam do sieci przepis na słodkie muffiny. Poza sezonem można użyć również mrożonych owoców. Muffiny upiekłam na piknik "pod chmurką", zniknęły, nawet nie wiem kiedy. Dobrze, że je w domu przed wyjazdem sfotografowałam :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka startej cukinii(...)składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni i jeszcze raz wymieszać całość. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec muffiny ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone
Czerwień i błękitsobie taki słoiczek z grejpfrutową skórką. Myślałem też o cytrynowej, ale akurat nie przerabiamy takich ilości cytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę nic się nie marnuje. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy(...)dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach
Marder&Marder Manufacturegdzie pełnią rolę fast-foodów. Najpopularniejsza jest wersja podania ze śmietaną, serem żółtym i czosnkiem, jednak można również go jeść z innymi dodatkami. Na słodko: z miodem, konfiturą czy owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie (gr. ok 1,5 cm) okrągłe placki
e-PrzepisyKulinarneKilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu
W kuchni Karmel-itkipolepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie ani rafinowanego białego cukru (z wyjątkiem marki De Rit). Ciastka i batoniki słodzone są miodem, roślinnymi syropami lub suszonymi owocami. Brzmi świetnie, a jak ze smakiem? * Allos Frühstücksbrei Vital z amarantusem i nasionami chia Od strony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki(...)miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie
Poranek na słodkozabierają znacznie mniej czasu a wcale nie kosztują dużo więcej. Niskoprzetworzone produkty w lodówce i spiżarni ułatwiają zdrowe gotowanie. Jeśli chcemy je przyspieszyć to sprawdzą się mrożone warzywa i owoce (nie musimy ich już myć, obierać czy kroić), miksy sałat, gotowane nasiona roślin strączkowych, wyfiletowane ryby czy nabiał. Po trzecie, gotowanie większych ilości i robienie zapasów, w dni wolne(...)koniecznie. Dobrym rozwiązaniem jest szukanie miejsc gdzie w porze obiadu jest oferowany bufet w którym goście sami się obsługują. Wówczas, wystarczy zastosować „zasadę talerza”, gdzie połowę stanowią warzywa i owoce (w różnej formie- surowe, grillowane, gotowane itp.) a resztę zajmuje porcja mięsa czy ryby oraz produkty zbożowe. Jeśli w pobliżu biura takiego miejsca nie mamy i korzystamy z gotowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Działkowe owoce w tym paskudnym roku zwyczajnie mi się zbuntowały – nie zrobiłam nawet pół słoika moich ukochanych wiśni w rumie. Drzewka obrodziły pięknie, ale wszystko co dojrzało zgniło po pięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń(...)kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru, bo w ten właśnie sposób najczęściej rzewień przyprawiam wykorzystując go do ciasta. Pomidorowy dżem jest pyszny i nieoczywisty – jednocześnie owocowy, słodki, pikantny i kwaskowy. Warto spróbować! PRZYGOTOWANIE Pomidory myjemy, zostawiamy je w skórce. Będziemy ich używać zarówno ze skórką
Karo in the KitchenPrzepis na placuszki z kaszy manny. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami, lub owocowym sosem. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 1 łyżka esencji waniliowej 2 łyżki roztopionego masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do miski, zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy na min. 30 minut. Można odstawić kaszę na noc, jeśli placuszki chcemy przygotować(...)puchate i delikatne, dodaj do kaszy tylko żółtka, a białka jaj ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z resztą składników bez zmian. Na rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i na małym ogniu, smażymy placuszki z obu stron, do momentu ich zezłocenia się. Oceń ten przepis! Artykuł Placuszki z kaszy manny pochodzi z serwisu Przepisy
NiePieprz.plNa blacie kuchennym stała cała miseczka świeżych malin, a ja głośno zastanawiałam się, co też z nich zrobić. Usłyszał to Ed, który od razu podpowiedział: “
niecodziennikparyinnego jak owalne kluski z ziemniaków, mąki i jajek. Gotujemy je w wodzie. Knedle możemy przygotować w wersji klasycznej (ja właśnie takie robię) lub możemy zrobić je z dodatkiem owoców, mięsa czy twarogu. Jest to danie dosyć sycące, więc najlepiej unikać ich w upalne dni. Jednak w chłodniejsze dodadzą nam bardzo dużo siły i energii. Klasyczne knedle ziemniaczane możecie(...)maszynką lub ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Następnie dodajemy do tego mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. W kopcu mąki robimy dziurkę i wbijamy w środek jajka. Następnie całość zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Ugniecione ciasto odstawiamy na bok Następnie stolnicę oprószamy mąką. Formujemy z ciasta wałki o średnicy około 4 centymetrów. Następnie wałki z ciasta kroimy kawałki o długości
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJako, że jest urodzaj owoców proponuję zrobienie smacznego kremu. Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek ok. 1/2 kg cukru 3 czekolady gorzkie po 10 dag Przygotowanie : Śliwki umyć i wypestkować rozdrobnić, zagotować dodając cukier Wystudzić i zmiksować Ponownie zagotować do zgęstnienia, dodać pokruszoną czekoladę i gotować jeszcze ok. 20 min Gorącą masę nalewać do słoiczków pod sam dekielek, zakręcać(...)małe słoiczki :( Warto zatem zrobić choć z ilości podanej w przepisie. Otrzymamy może 4-5 słoiczków pysznego kremu. Jego smak jest słodko-kwaśny. Dla mnie b.smaczny. Można nim przekładać ciasta lub smarować słodkie pieczywo
Proste Potrawycukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód tarty po nakłuwać widelcem(...)śmietany wsypać 30 g cukru, dodać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę ubitych białek dodać do budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut
Passions hobbies lifeZapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą. Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki(...)odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły
Zasmakuj Kuchnijajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica(...)temperaturze 160 stopni przez 40 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy
Kulinarne przygody