Lato dobiega końca, pora zamykać owoce w słoiki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;) Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki(...)maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Langrody pestkujemy, wkładamy do miski zasypujemy cukrem waniliowym, jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości
Życie zaczyna się w kuchniKolejnymi wakacyjnymi owocami, które goszczą w moim domu są maliny. Z nimi również można przygotować mnóstwo pysznych wypieków. Klasyka muffiny - lubią je wszyscy. Te upiekłam na specjalne życzenie małej solenizantki, która częstowała nimi sowich gości. Muffiny z malinami i kruszonką Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukry 250 ml kefiru 3 jajka(...)jednej miski przekładamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na kwadrans. Do papilot muffinowych przekładamy ciasto - do około 3/4 wysokości. Nakładamy maliny, posypujemy kruszonką. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś, wbrew logice i panującym wszędzie owocom, proponuję przepis na babeczki jogurtowe. Prosty, szybki i niezawodny. składniki: 1 mały jogurt naturalny (180g) kubek po jogurcie umyć i odmierzać nim pozostałe składniki 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 kubeczek oleju wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam(...)dolewam mokre składniki. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie - tylko do połączenia składników (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto - do ok. 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut
babka w formiewiem, jak u Was, ale u mnie zostało sporo niewykorzystanych przetworów z poprzedniego roku, a tu zbliża się sezon na tegoroczne owoce i warzywa. Trzeba zatem opróżniać słoiki, by można w nie było schować nowe przetwory. Stąd pomysł na wykorzystanie zapasów marmolady z pigwowców oraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek(...)dżemu lub marmolady Do miski wsypać mąkę i cukier. Do suchych składników wkruszyć drożdże. Dodać rozbełtane widelcem jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wymieszać łyżką drewnianą. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ścianek miski i od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w spokojne miejsce, by podwoiło objętość
Weekendy w domu i ogrodziedigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki są przeeepyszne - takie delikatne i niezwykle puszyste. Serowa nuta jest lekko wyczuwalna, a dodatek brzoskwini nadaje całości wyjątkowego smaku. Możecie użyć dowolnych owoców lub nie dodawać ich wcale. Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Placuszki idealnie nadają się(...)brzoskwinia (mała) olej do smażenia Twaróg, mąkę, jajko, cukier i sodę - połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. (Ja to zrobiłam łyżką, ale można mikserem.) Do ciasta dodać brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 15 minut (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.) Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką
Di gotujeBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy(...)Jeszcze ciepły zwijamy w roladę i owijamy ręcznikiem, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą
Gotowanie moimi oczamiŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujesię sezon na słodkie śliwki, soczyste jabłka, czy dorodne gruszki... Chociaż śliwek mam pod dostatkiem, postanowiłam by w dzisiejszym wypieku główną rolę odegrały gruszki. Może nie są moimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez
Kuchnia Elliemomentu aż ciasto zacznie odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietankę kremówkę lekko podgrzać i rozpuścić w niej kawę. Cienkim strumieniem wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać(...)Tworząc efektowne okręgi, które utworzą na tarcie wzór zebry. Gotową tartę wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawawć samą lub z ulubionymi owocami - maliny, borówki, granat. Smacznego
DefinicjaSmakukrótko zapieczona i ułożona na sałacie z zapieczonymi koktajlowymi pomidorkami polanymi delikatnie vinegretem:) Kolejna pyszność- kawałki słodkiego soczystego melona z szynką i słodkim likierkiem. Rarytas jak dla mnie- owoce morza:) To, co uwielbiam najbardziej - łosoś pokropiony sokiem z cytryny, podany z sałatą zieloną i bagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo(...)podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony dorsz z bekonem ułożony na sosie beszamelowym. Achhh... palce lizać:) A teraz coś, na co zawsze czekałam z niecierpliwością... desery:) Ciasto kawowe i malinowe z lekkim musem podane z kulką lodów kawowych na keksie bitej śmietany:) Pyszny naleśnik przełożony ... cukrem brązowym i podsmażony na masełku, a jakby tego było mało to podany
In my kitchenPtysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania(...)kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada bezowa z mascarpone to wypiek wbrew pozorom dosyć prosty. Bezę w tym przypadku piecze się dość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego
Poezja smakuNormalnie nie jadam potraw indyjskich. Odważne połączenia owoców i mięsa, kokosowe dania na wytrawnie, silne aromaty, ostrość i wielobarwność tych dań nie specjalnie przypadają do gustu mojej familii. Ale... Dziś post przecież indyjski! Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie jest również konkurs na potrawy z kraju, jaki inne teamy reprezentują, zostałam przydzielona do tegoż zadania. Prócz "indyjskiego(...)spróbujcie sami :] PLACUSZKI CHAPATI (na 8 placuszków) szklanka mąki 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli olej Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto. Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie). Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia. Inny sposób
W kuchni Karmel-itkiburgery z ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia go bezpośrednio do lodówki. Końcówka do ubijania pozwala na szybkie przygotowanie delikatnego ciasta, ubicie śmietany czy piany z białek jaj. Ubijanie ręczne zawsze było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest(...)wersji urządzenia. Ostrza mają kształt litery S, co ma zwiększać efektywność ich pracy. Muszę przyznać, że przeszły u mnie w kuchni dość trudny test. Od najprostszych zadań tj. miksowanie owoców na koktajl, przez przygotowanie kotletów mięsnych czy fasolowych, na rozdrabnianiu bardzo twardych warzyw (tj. selera czy pietruszki) kończąc. Czy sobie poradziły? Tak, i to bez żadnego problemu! Wystarczyło tylko
Poranek na słodkoprzepyszne, a w środku znajdziecie tylko orzechy. Masła tej marki należą do moich najulubieńszych i spróbowałam już chyba wszystkie ❤ Spód: 150 g bezcukrowego musli (mieszanka płatków z kawałkami suszonych owoców) 2 łyżki złocistego siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia 1 czubata łyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych(...)masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałe
Zdrowie na języku :P