oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze(...)pieczenia wynosi 6-8 minut, ale u mnie był troszkę dłuższy. Ciasteczka można również podawać polane np. lukrem truskawkowym. Idealna propozycja w sezonie, gdy królują te piękne, małe, czerwone owoce. Smakują wyśmienicie. Spróbujcie. Smacznego
Słodkie okruszkiPostanowiliśmy zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on
Na słodko lub wytrawnieantybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. Kostki wołowe Posiadają zdrowszy skład od standardowych kostek rosołowych, które można kupić w niemalże każdym sklepie(...)używam tego typu produktów tak ten z zaciekawieniem na pewno dodam do jakiejś potrawy :) 1 kostka na 0,5 l wody. Herbatka owocowa Skład to tylko i wyłącznie owoce: malina, truskawka, śliwka, jabłko, aronia, czarna porzeczka, pigwowiec. Spróbowałam i przepadłam :D Przepadłam z zachwytu! :D Pięknie pachnie zarówno przed jak i po zaprzeniu. Jest bardzo smaczna, mocno owocowa
Zdrowie na języku :PKażdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam. Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało(...)upiekłam cudowną dużą bezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże, polskie truskawki więc pewnie powtórzę pavlovą z truskawkami właśnie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzałyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich(...)Nadzienie jabłkowe : Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego
Słodka StronaCiepłe śniadania to podstawa naszych weekendowych poranków. Uwielbiamy owsianki, płatki ryżowe, kaszę jaglaną czy inne przysmaki na słodko, które rozgrzewają i dostarczają niezbędnej energii na cały
W kuchni Karmel-itkiDziś chcemy Wam zaprezentować ciacho bez pieczenia, bardzo smaczne bo orzechowo- kokosowe a do tego szybkie w przygotowaniu. Jeśli jesteście zainteresowani koniecznie musicie zakupić najnowszy numer
Candy PandasJest to strona dla osób dbających o swoją tężyznę i zyskać ich uznanie nie jest wcale tak łatwo. Skoro jednak ciasteczka tam trafiły , jak i omlet z owocami ( nagłówek strony) tzn że z moją twórczością nie jest źle. :) Masa serowa. 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie. Coraz rzadziej dodaję do sera masło, ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości
Dieta moja pasjamoka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja(...)kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko+ 5 żółtek ● 2-3 łyżki ekstratu kawowego Do dekoracji: ● 150 g czekolady (kawowej lub gorzkiej) ** ● owoce physalis (opcjonalnie) Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W metalowej misce ubij trzepaczką rózgową jajka z cukrem do białości. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym do połowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzepisów Ciasto dietetyczne, deser dietetyczny czy to realne? czy to możliwe? czy taki twór istnieje? Odpowiedzieć każdy musi sobie sam na to pytanie, bo to zależy od tego na jakiej kto jest diecie czy co z diety eliminuje bądź ogranicza: czy np. cukier czy też może tłuszcz albo po prostu kalorie. Dietetyczne desery i ciasta które zebrałam Wam tutaj poniżej(...)ciasta? Na co zwracacie tu uwagę? Galaretka z pomarańczy czerwonych Brownie daktylowe Muffiny dietetyczne Ciastka czekoladowe z ciecierzycy Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Wegański chlebek bananowy – bez tłuszczu, super zdrowy Surowa konfitura malinowa Dietetyczne ciastka dietetyczne Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli Galaretkowiec w wersji dietetycznej Lekki sernik na zimno Jogurtowiec z jeżynami Kopiec kreta – przepis na ciasto w wersji light Ciasto
Dorota SmakujeZobaczcie jakie to proste! 😉 Parówkowe mumie Potrzebujemy: kilku parówek, jajko, ketchup, opakowanie ciasta francuskiego. Nagrzewamy piekarnik do 220° C. Parówki kroimy na pół w poprzek, tak by mogły powstać 2 mniejsze mumie. Ciasto francuskie kroimy w paski, mogą być różnej długości i szerokości. Owijamy parówki paskami ciasta zostawiając odrobinę miejsca na oczy mumii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)Nasze mumie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-15 minut do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu mumii każdej robimy oczy z ketchupu. Gotowe! Miotły wiedźmy Potrzebujemy: kilka plastrów sera żółtego, szczypior, paluszki. Nacinamy ser w poprzek, ale nie do końca (mniej więcej do 3/4 długości. Dół paluszka owijamy pojedynczym plastrem sera. Każdą miotłę owijamy szczypiorem
Mostek w kuchniWiśnie i amaretto to duet doskonały. W tym roku przygotowałam całą serię z amaretto - dżem , konfitury , sok do rozcieńczania wodą oraz prezentowane poniżej wiśnie w syropie. Będą idealne do ciast, deserów, budyniu, kaszki, owsianki lub jako baza do przygotowania pysznego sosu - frużeliny. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 60 ml amaretto Przygotowanie: Wiśnie powinny być całe(...)czynności wykonywać rano i wieczorem. Wiśnie przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić aż puszczą sok. Najlepiej na noc, w okresie letnim lepiej schować do lodówki aby owoce nie sfermentowały. Garnek postawić na palniku i całość zagotować bardzo delikatnie aby nie uszkodzić wiśni. Podgotować około 3 minut aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia
Kocham..lubię..gotuję..Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Frużelina z ananasa to słodki, owocowy dodatek do tortów i ciast. Frużelina ananasowa idealnie komponuje się z kremem kokosowym lub cynamonowym. Składniki : 250 g ananasów z puszki 200 ml syropu/zalewy z ananasów 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 2 łyżki zimnej wody 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej(...)kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do rondelka i dodajemy syrop. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Ananasy w syropie podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą ciepłe dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Mieszamy i gotujemy całość, aż sok zgęstnieje. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy dokładnie, aby cała żelatyna
Słodki PomysłDziś mam dla was bardzo pyszny omlet pieczony w wersji kakaowej , z sezonowymi borówkami, które można też zastąpić innymi owocami. Omlet zrobiłam z mąki kokosowej i ryżowej, więc nie zawiera glutenu. Oczywiście nie znajdziecie w nim też białego cukru, a dzięki użyciu mleka roślinnego nie ma w nim również laktozy. Omlet pięknie wyrósł, a dzięki temu(...)się martwić o przerzucanie go na drugą stronę. Wykonanie też jest proste, ponieważ nie ubijamy osobno białek, tylko wszystkie składniki miesza się razem. Taki omlet to w sumie prawie ciasto - można go pokroić na kawałki i zjeść z kubkiem kawki lub zabrać ze sobą na posiłek np. do pracy. Jest on zresztą bardzo sycący, więc trudno go też zjeść całego
Healthy food explorermasłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Jeśli ciasto zjedzie z boków foremek, znaczy to, że było zbyt ogrzane. Wtedy następną turę babeczek schłodzić w lodówce przed pieczeniem już w foremkach. Do wystudzonych babeczek nałożyć do odrobinie nutelli(...)mleka zagotować z masłem, wlać budyń i ugotować na gęsto. Gorący budyń przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć do babeczek. Od razu zanim budyń zastygnie ułożyć na nim owoce. Przed podaniem udekorować miętą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia