kapustą i grzybami. Tymi drugimi najczęściej zajadamy się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak pierogi możemy jeść nie tylko od święta. Można je przygotować w sezonie letnim z owocami, na przykład z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Ja dzisiaj jednak postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być(...)też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta 1 cebula
Danka Pichciciasta i dajemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor koniecznie pod przykryciem. Nasze placuszki muszą się dobrze upiec, ja smażyłam na najmniejszej mocy palnika, a ciut dłużej. Dzięki przykryciu będą też bardziej puszyste. Placuszki najlepiej podawać od razu po upieczeniu, bo jak odstawimy je do wystudzenia, to troszkę opadną. Moje dzieci wolały przestudzone. Podajemy z sosem, owocami
kruche babeczkisoli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania owoce do podania wykonanie: Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, na każdym narysowałam cztery kółka o średnicy 10 cm. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Gdy masa zaczęła gęstnieć dodawałam stopniowo(...)wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką. Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam
babka w formieSezon na truskawki r ozpoczęty, atrakcyjne ceny-przynajmniej na katowickiej giełdzie, zachęcają do truskawkowych szaleństw. Truskawki to moje ulubione owoce. Zawsze większą część zamrażam, aby potem dodawać do koktajli, deserów, śniadań. Wczoraj kupiłam koszyk czyli 2 kg truskawek po 8 zł i 9 zł-różne odmiany. Dla Was dzisiaj specjalnie przygotowałam zestawienie najlepszych truskawkowych(...)przepisów. Truskawki są pyszne, korzystajmy z sezonu, bo tak krótko trwa! Truskawki świetnie smakują nie tylko w daniach na słodko, przekonajcie się sami! Ciasto owsiane z truskawkami Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy
Moja smaczna kuchniaciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: powidło lub dżem owoce
Domowy Smak JedzeniaCiasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce
Słodki Zakątekspróbować nowych składników. W taki sposób do swojego przepisu przemyciłem płatki ryżowe, które okazały się świetnym dodatkiem do klasycznych racuszków. Pulchniutkie, mięciutkie i obłędnie smaczne. Świetne z dodatkiem owoców, swojskiej konfitury lub wiórków kokosowych. Składniki (na około 6 placuszków): 2 łyżki mąki (u mnie kukurydziana plus gryczana – po jednej łyżce), 5 łyżek płatków ryżowych, 1 jajko(...)łyżeczki miodu (w zależności od preferencji), szczypta soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub innego kwasku), woda gazowana (do uzyskania konsystencji luźnego budyniu). Po wyrobieniu ciasta płatki ryżowe będą mocno wchłaniać wodę w cieście, dlatego dobrym pomysłem jest ich wcześniejsze namoczenie. Uważaj, aby ciasto nie zgęstniało zbyt mocno, ponieważ placuszki wyjdą twarde i zbite. Przygotowanie: Jajko
Gar ZdrowiaDomowy mus wiśniowy do wszystkiego dobrego :) przyda się do ciasta, do gofrów, do deserów :) Przepis bardzo prosty, bo potrzebne są tylko wiśnie i cukier :) Proporcje 1:1, na 1 kg wiśni 1 kg cukru. Wiśnie drylujemy... Zasypujemy cukrem na noc... Przy okazji możemy zrobić desery z wisienką :) Jak wiśnie puściły soki to gotujemy je na średnim ogniu... Pianę, która(...)powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem... Jak zebraliśmy pianę a owoce jeszcze się nie rozgotowały, to blendujemy całość... Gorące/ gotujące przekładamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia... Teraz wystarczy tylko opisać i wynieść do spiżarni :) Zimą jak znalazł :) Smacznego
chleba naszegoNaleśniki robiłam już na sto sposobów, a tym razem przedstawiam sposób 101 😁 Naleśniki z dodatkiem kakao, tzw.kakaowe naleśniki ;) z owocami i nasionami chia. Jak dla nas propozycja idealna! Składniki: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka kakao 30 ml oleju Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao(...)mąkę. Ilość kakao zależy od waszych preferencji, u nas była płaska łyżeczka ponieważ nie lubimy goryczki kakao. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy ciasto i smażymy bardzo krótko z obu stron
Życie zaczyna się w kuchninagrzewamy do 180 st C. Jeże w zależności od wielkości pieczemy od 30 minut przy małych sztukach do 1 godziny przy większych, Ciasto jest bardziej plastyczną wersją klasycznego ciasta ucieranego więc najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jeże są już gotowe jest pieczenie i sprawdzanie do tzw. suchego patyczka 6. Po upieczeniu studzimy jeże na kratce kuchennej, Przygotowujemy gęstą polewę(...)ucierając ze sobą składniki. Migdały kroimy w słupki a rodzynki lub suszoną żurawinę kształtujemy na małe kuleczki. 7. Wystudzonej jeże pokrywamy polewą z migdałów układamy kolce z suszonych owoców robimy noski i oczy. Dobra zabawa i łakocie gotowe
vaniliowoczekoladowaowoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto
healthy dreamsciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków. składniki: 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki 250 g cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godzinki. Potem owoce
Monia miesza i gotujeciasta u mnie na blogu to podstawa, lecz czasem mamy ochotę na coś słodkiego i lekkostrawnego, więc ta sałatka będzie idealna alternatywą :) Pyszna, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna. Nasi milusińscy będą zachwyceni, a i nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam !!! Składniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc(...)ćwiartki, a następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny
Ciasteczkowy Potwórowoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto
Zdrowie na języku :PCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem(...)pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego
W kuchni Karmel-itkifigi.Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem.Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego!Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika sposrod wszystkich suszonych owocow.A juz o swiezych figach wiemy niewiele,bo trudno interesowac sie owocem ,ktory(...)figi doskonale pomagaja w walce z anemia.Sposrod wszystkich roslin sa najbogatszym zrodlem wapnia.W 100 g owocow jest go tyle co w szklance mleka,a jego dzialanie wzmacnia obecny w owocach fosfor.Nie dziwi wiec,ze zaleca sie je osobom majacych problemy z osteoporoza.Figi dzieki zawartosci magnezu redukuja stres,co wiecej owoce te wzmacniaja serce i naczynia wiencowe.Dzieki wysokiej zawartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i wykorzystać nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię? No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki(...)drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziepiec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia(...)Barwniki Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Kolizje SmakówDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Bułeczki pieczemy
prawdziwe jedzenieowoce należą do moich ulubionych.Nieodzownym elementem każdego letniego wyjazdu nad nasze morze są dla mnie gofry z bitą śmietaną i malinami.I tylko tam smakują tak wybornie.A dziś z racji tego ,że urlopowe wojaże już w tym roku za nami zaserwowałam sobie namiastkę tego smakołyku. Taką przyjemność sprawiam sobie każdego lata właśnie 17 lipca ;)To bardzo proste ciasto
Malinowa Kawiarenkadzień dziecka postanowiłam zrobić coś bajecznego...Tęczowy sernik na zimno z owocami :) jest kolorowy, zdrowy i apetyczny :) i taki bardzo dziecięcy :) Polecam zwłaszcza na gorące dni, szybki nie jest ale bardzo prosty. Składniki na blaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa(...)pieczenia lub folią spożywczą, Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki, każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników, dzielimy na 5 równych porcji, u mnie wyszło
Wypieki ReneLekki jak puch, lekko kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut
wesoła kuchniablaty jak w tym torcie , lekki krem na bazie śmietanki i mascarpone z białą czekoladą, jagodowa frużelina i świeże jagody - to połączenie smaków zachwyca! Poza sezonem można wykorzystać mrożone owoce, a le w sezonie koniecznie zróbcie ze świeżymi. Bardzo polecam! Niestety, zdjęcia w przekroju nie mam, gdyż tort był pieczony na jedną w rodzinnych uroczystości... Tort migdałowy(...)dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie
Obiad gotowySpodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy
Kuchnia PROzdrowotnamnie nie opłaca robić, więc postanowiłam śliwki po prostu zasypać cukrem, spasteryzować i skorzystać z nich, kiedy zimową porą najdzie mnie ochota na pierogi ze śliwkami lub na kruche ciasto. Tak przygotowane są naprawdę pyszne! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:EN-US;} Składniki: Ok 4 kg śliwek węgierek Ok 1½ kg cukru Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, a następnie osuszone przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy w słoiku skórką do dołu, przesypując 2 łyżkami cukru co drugą warstwę śliw. Ostatniej warstwy nie przesypujemy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ścierką lub jakąś szmatką
Kuchnia w czekoladziejesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min. Czas przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka się za bardzo nie przypiekła
Z Kuchni Do Kuchniprostotę, łatwo dostępne składniki i smak. Jeżynianki są pyszne, puszyste, równie smacznego następnego dnia (o ile szczelnie owiniemy je w folię czy włożymy do reklamówki), wypełnione po brzegi owocami. Przepis na oryginalne jagodzianki pochodzi ze strony Moje Wypieki , ja na swoje potrzeby go zmodyfikowałam. Składniki na 15 dużych bułeczek: 300 g mąki pszennej poznańskiej 100 g mąki żytniej(...)nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis nazastępujemy czystą wódką dobrej jakości Virgin piña colada lub piñita colada - czyli pina colada bez alkoholu Kiwi colada - zamiast ananasa i soku ananasowego dodajemy sok i owoce kiwi Kahlua colada - zamiast rumu dodajemy likier Kahlua - ja zazwyczaj dodaje samodzielnie przygotowany domowy likier kawowy Kahlua Staten Island Ferry - w skład którego wchodzą tylko trzy składniki Malibu i sok ananasowy(...)dodatkiem rumu na naszym blogu. Czysty rum nadal nie zyskał w kraju nad Wisłą zbyt wielu zwolenników. Przez długi czas, także nam, rum kojarzył się wyłącznie jako dodatek do ciast lub składnik napojów wzmocnionych procentami takich jak mojito, Cuba Libre czy drink pina colada. Tę opinię potwierdził w jednej z naszych rozmów Jarek Buss, wybitny znawca rumu i whisky, jedyny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMałej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)starta z 1 cytryny 300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g jasnego brązowego cukru 6 jajek brandy lub whisky do nasączenia (około 15 łyżek) 6 łyżek konfitury morelowej suszone owoce, orzechy do ozdoby 1. Mąkę przesypujemy do dużej miski (350g), dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy ( patrz FILM ). 2. Do drugiej miski przekładamy masło i ucieramy
Mała Cukierenkacukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań
Pożeraczka, czyli raz adobrzeosobiście przytrafiało się to od czasu do czasu, głównie ze względu że najsmaczniejsze są dla mnie niedojrzałe i lekko zielonkawe banany. Za każdym razem sprawiało mi przykrość że marnuję owoce i brutalnie wyrzucam je na przydomowy kompostownik. Z wybawieniem dla takich niechcianych bananów, przychodzi poniższy przepis. Chlebek bananowy zero waste, do którego wykorzystasz zdechłe banany ze sczerniałą wręcz skórką(...)przejrzałe banany będą najlepsze do naszego wypieku, są miękkie i słodziutkie, łatwo rozgnieść je na papkę widelcem. Dodatek czekolady i bakalii możesz oczywiście pominąć, jednak warto wrzucić ich do ciasta chociaż niewielką ilość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bananowy chleb z bakaliami i kawałkami czekolady 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Ilość 1 chlebek
ProstePesto.plTakie przekąski zdecydowanie zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchennych. Zamiast sięgać po kolejne ciastko ze sklepu, czy nieznanego składu ciasto zakupione w pierwszej lepszej cukierni
Analiza Smakukokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej(...)chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także ubrać świeżymi truskawkami albo innymi słodkimi owocami. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Opublikowany wcześniej przepis na najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie przedstawia takiego naleśnika
PaleoSMAKWczoraj był dzień, w który dogadzaliśmy swoim podniebieniom – na obiad wieprzowina po chińsku , na deser cytrynowa babka z majonezem , a wieczorem zrobiliśmy smoothie z ananasem
niecodziennikparygofrownicy. No ale skoro wygląda jak gofer, to jest to GOFER ! Gofry bananowe przygotuj na śniadanie lub jako zdrowy deser, gdy masz ochotę na coś pysznego. Ulubione dodatki: owoce, jogurt, miód czy masło orzechowe, dopełnią smaku i dodadzą smaku. PRZEPIS NA GOFRY BANANOWE Składniki: 2 jajka 1 dojrzały banan 120 g maki orkiszowej lub innej szczypta sody Przygotowanie gofrów(...)Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z bananem, a białka ubić na sztywną pianę. Do zmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać porcje ciasta. Piec gofry przez około 3 minuty. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
kolorowotorcikowoDzięki ciepłemu klimatowi apulijskie stoły cały rok obfitują w świeże owoce, warzywa a dostęp do morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy(...)zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a. Aby focaccia przypominała t ą kupion ą w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu
La grande e la piccola cuocaDzisiejsze śniadanie to ponownie omlet biszkoptowy z patelni , ale w zupełnie innym wydaniu. Wczoraj był to Omlet biszkoptowy z jogurtem greckim i owocami , bardzo smaczny i taki owocowy. Dzisiaj postawiłam na dodatek kakao i powstał cudny omlet ze smażonymi na maśle bananami, granatem i kakaowym kremem z jogurtu greckiego. Do koloru i smaku miechunka oraz pestki granatu. Taki(...)omlet to dobry pomysł na lunch do pracy czy śniadanie dla dzieci . Czekoladowy omlet biszkoptowy z patelni ze smażonymi bananami / 1 porcja Składniki: na ciasto omletowe: 2 jajka 2 łyżki mąki 2-3 łyżki kakao bez cukru szczypta soli kawałek masła dodatki: 3 łyżki jogurtu greckiego 2-4 łyżeczek kakao bez cukru miód, syrop klonowy lub inny zamiennik cukru
Moja smaczna kuchniaOrzech w tym roku zdecydowanie zaszalał! Nasuszonych orzechów włoskich powinno mi spokojnie starczyć do przyszłego roku, choć widząc ile już ich zużyłam, obawiam się, że mówię
Kuchnia w czekoladzieKonfitura z arbuza i galaretka z arbuza - egzotyka w słoikach Konfitury z arbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa podwieczorek polecam przygotować placuszki z wiśniami. Bardzo mięciutkie i bardzo pyszne. Pięknie pachną wiśniami, a końcu mamy na nie sezon, więc warto je przygotować. Z
Izabelawkuchnijedzeniu pysznego ciasta nie chodzi tylko o sam fakt jedzenia:). Dobre ciasto zawsze jest świetną okazją do spotkania. Sięgnijmy po swój ulubiony przepis, zrealizujmy go z sercem i podzielmy się z bliskimi. Pozwólmy by świat na chwilę się zatrzymał. Sernik: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru 100g margaryny Palma Dodatki: 300ml śmietanki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie fixu do usztywnienia śmietany owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki mięta do dekoracji 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Sernik pieczemy w 160 stopniach przez około
Szefowa kuchnismażenia Przygotowanie naleśników jest bajecznie proste. Wszystkie składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną tłuszczu) wylewajcie po ok. 1 chochli ciasta. Smażcie do momentu gdy rant naleśników zrobi się złotawy (ok 1-3 minut, na średnim ogniu) i wtedy przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze ok 1,5 minuty. Możecie(...)podawac zarówno na ciepło jak i na zimno jak i we wszelakich formach (ja składałam w trójkąty). Mi najbardziej smakowały podane z kremem czekoladowym (cienka warstwa) i świeżymi owocami. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J
Wanilia i Kardamonowoc ten znany jest od ponad 4 tysięcy lat. Mieszkańcy Europy poznali jego smak dopiero w XVI wieku, dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym po Dalekim Wschodzie. Dojrzałe mango ma gładką i jędrną skórkę w kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast
Smakowity Blog KulinarnyChrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów(...)młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany
Szkrab Je Sampodawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Ja podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka(...)jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki
SMYKWKUCHNIKasza jaglana często pojawia się na moim stole pod przeróżnymi postaciami. Co pewien czas wymyślam z niej odpowiedniki serników na zimno, zwane jagielnikami. Zaczarowana smakiem tegorocznych
Weekendy w domu i ogrodzieDziś banalny, ale troszkę urozmaicony deser. Jako że lubimy owocowe galaretki, robię je zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione(...)galaretce moczyłam w różowym winie, które również użyłam do przyrządzenia galaretki. Polecam! Składniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji: bita śmietana, owoce Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia, zalać winem, Schłodzić w lodówce ok.1h. Po schłodzeniu truskawki odcedzić z wina. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, dobrze wymieszać, do lekko
Raj dla PodniebieniaScones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet(...)szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka
kruche babeczkiwiejskim twarożkiem i mnóstwem nasion. Tych akurat mam zawsze pod dostatkiem. Warto w styczniu przejrzeć spiżarkę i lodówkę. Na pewno znajdziecie mnóstwo inspiracji. Nasiona, orzechy czy suszone owoce zawsze zalegają na półkach. Można je wykorzystać w styczniu do owsianki czy pieczenia chleba czy szpinakowych crepes. Szpinakowe crepes bezglutenowe Składniki: na 10 crepes 2,5 dl mąki gryczanej(...)świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej
codojedzeniabądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami. Jogurtowe naleśniki Składniki : 150 ml jogurtu naturalnego 150 ml wody mineralnej 1 szklanka mąki 1 jajko 3/4 łyżeczki cukru(...)smażenia Przygotowanie : Do miski wlewamy jogurt i wodę - mieszamy, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę oraz cukier puder i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej dość gęstej (śmietanowej konsystencji). Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem(...)ostygnie wyjmuję z formy obkrawając boki nożem. Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem
wesoła kuchniamieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem(...)ostygnie wyjmuję z formy obkrawając boki nożem. Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem
wesoła kuchniawyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł(...)jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie ogrom, wygląda na to, że powstanie w tym roku sporo soków, malin w cukrze do zimowej herbaty, a może nawet pomyślę o nalewce. Na razie jemy świeże owoce do znudzenia i przygotowuję różne desery, ale raczej zawsze takie, w których maliny nie są poddawane pieczeniu. Lubimy ich smak naturalny. Dzisiaj jednak lekkie odejście od tej zasady, pyszne ptysie(...)kremem malinowym typu patissiere, choć trochę odstępstw od zasad jego przygotowania zastosowałam. Same ptysie można upiec dzień wcześniej, by wystudzone czekały na wypełnienie gotowym wystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba: - 0,5l mleka - 200g masła - 450g mąki pszennej - 9 jaj - szczypta soli - masło i mąka do przygotowania blaszki - cukier puder do posypania gotowych ptysi W sporym naczyniu o nieprzywierającym dnie
I tu będę miała takie teUwielbiam ten przepis- bardzo często z niego korzystam- zarówno w słodkich jak i słonych wypiekach. Idealnie sprawdza się z dodatkiem owoców na słodko, ale również np. w postaci faszerowanych pierożków (wówczas doję nieco mniej cukru) Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli(...)Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Piec na złoto (dowolne kształty- np. pierożki) w temperaturze 180 stopni około pół godziny
Tradycyjna KuchniaWszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej 3-4 minutach obróć(...)chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także ubrać świeżymi truskawkami albo innymi słodkimi owocami. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Opublikowany wcześniej przepis na najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie przedstawia takiego naleśnika
PaleoSMAKNaszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po
W kuchni u MonikiUwielbiam kisiel własnej roboty. Dziś zrobiłam z pomarańczy, dzieci są zachwycone. Składniki: 3 średniej wielkości pomarańcze ( tak by po wyciśnięciu soku było go 300ml), łyżka cukru
W kuchni u Monikiwspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka(...)cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują i puszczą sok wtedy z wierzchu zbierz owoce i przełóż do miseczki, w której zrobisz nadzienie. Niech w miarę ostygną. Do gotującego się soku z jagód wlej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody skrobię z łyżką cukru
AZgotuj!Masło z nerkowców stanowi świetny dodatek do wszelkich kanapek, wafli, krakersów, placuszków, naleśników, omletów itp. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Wybornie smakuje z dodatkiem słodkich owoców, dżemów a także czekolady! Z tego przepisu < klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców(...)był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego
Kto ugości moich gości?jednolitej masy. W tym celu możemy się wspomóc mikserem :) 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na trzech kawałkach papieru do pieczenia rysujemy kręgi o średnicy 20 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w narysowane kręgi - dwa pełne i jeden z dziurką, jak na zdjęciu poniżej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Wyciągamy(...)odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder. Truskawki kroimy na ćwiartki, maliny na połówki - owoce wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. 5. Na jeden pełny ptysiowy blat wykładamy połowę masy, kładziemy drugi pełny blat, wykładamy resztę masy, przykrywamy blatem z dziurką. Całość dekorujemy cukrem
My Culinary Artskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki(...)cukru 1 żółtko 1 łyża masła dodatkowo: świeże owoce np. truskawki, borówki, maliny wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy budyń z żółtkiem, który dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepły budyń nakładamy na upieczone ciasteczka i dekorujemy owocami
Domowy Smak Jedzeniażółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie(...)zetrzeć. Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać same lub z owocami. Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową. *Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) zastawa
królestwo garówRacuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Wykonanie: Ryż ugotować. Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę. Do jajek dodać śmietanę, jogurt, masło i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Do ciasta dodać ugotowany ryż i jeszcze chwilę miksować. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Mama Gotujetylko zapragniemy, można je podawać nie tylko na słodko, świetnie pasują również farsze słone czy ostre. Jednak u nas dzisiaj ma być jak co środę - słodko i smacznie. Połączenie owoców i śmietany z mascarpone świetnie się wkomponowało w całość. Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru(...)sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiużyć marmolady, bo dżem wycieknie. Mi na kilka ostatnich zabrakło i dałam powidła śliwkowe. Też smaczne wyszły, ale zdecydowanie lepsze są z marmoladą. W sezonie letnim można je nadziewać owocami :-) Z poniższego przepisu wychodzą dwie blaszki rogalików. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 szklanka kwaśnej śmietany 250 g masła szczypta soli 1 duże jajko na nadzienie(...)inna do posypania cukier puder dodatkowo mąka do posypania blatu lub stolnicy WYKONANIE Do dużej miski wsypać mąkę, dodać kwaśną śmietanę, szczyptę soli i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, utworzyć z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć minimum godzinę do lodówki. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Z lodówki wyciągać po kawałku ciasta i wałkować je na podsypanym mąką
Passions hobbies lifeSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać!Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem PłynącaDziś przygotowałam na próbę kilka słoiczków dżemu truskawkowego z biszkoptami oraz karmelem i wanilią. I muszę przyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak
Ewa w kuchniNastępnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu z czubatą łyżeczką miodu) i ewentualnie filetujemy mandarynki, lub podajemy(...)Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (można z odrobiną! tłuszczu) ok. 2 minuty z jednej strony a następnie z drugiej do zrumienienia. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, układamy owoce, konfitury, powidła lub to, co nam się tylko wymarzy i zajadamy jeszcze gorące. Smacznego
Symfonia Smaków