Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jestto sernik w świątecznym klimacie, bo przecież pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą się ze świętami. W
Tajemnice SmakuMus czekoladowo jabłkowy to pewna wariacja dla klasycznego musu czekoladowego , który pokazałam wam w zeszłym tygodniu. Dostałam od was kilka pytań z czym można taki mus
RelaxtimePamiętacie czekoladową kopułę ? w ten sam sposób powstała owocowa kopuła czyli po prostu sernik zrobiony w misce. Tylko tym razem na owocowo i powstał z tego
Monia miesza i gotujePierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość w kwaśne, ale
IzabelawkuchniJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy PandasCześć Dzisiaj będzie przepis na rogaliki drożdżowe. Piekłam je w sobotę według własnego pomysłu. Z góry przepraszam za mało dokładne proporcje składników, ale ja jak to
blog.moje-pasje.infoNutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o
Kuchnia w czekoladzieZostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy
codojedzeniaTarta z warzywami jest łatwa do zrobienia, bardzo syta i pyszna. Gotowanie danie najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Polecam na przepyszne śniadanie Jajecznica zapiekana doda nam
Smaczne PotrawyDziś zatęskniłam za drożdżowym wypiekiem. Po rozpuście Świątecznej, szynkach, kiełbaskach, makowcach i sern ikach, miałam ochotę na jeszcze ciepłe, pachnące, mięciutkie bułeczki. Postanowiłam
Rozpustne gotowanie~owsianka na mleku sojowym z borówkami (także w środku) i tahini~ Przez najbliższe dni będzie borówkowo... i cukiniowo, bo obu produktów mam teraz baaaaardzo dużo. Co
breakfast of dreamsJak wiecie ziemniaków nie mogę jeść , ale jak najczęściej staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane
Ostra na SłodkoKiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P
Ratunku obiadszklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka zmielonego imbiru 60 g roztopionego masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców) 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Wykonanie: Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego) i dodać łyżkę cukru, następnie chwilę poczekać, aż drożdże(...)oczywiście jeżeli zrobimy zaczyn to do mąki dodajemy tylko 200 ml mleka i 1,5 łyżki cukru). Wszystkie składniki dobrze wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne (całe wyrabianie ciasta trwa ok. 20-30 min). Ciasto uformować w kulę i włożyć w lekko wysypaną mąką miskę. Przykryć ściereczką i odstawić
IMPRESJA SMAKUoczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak, ale i wygląd, przygotuj cupcake z kokosowym śniegiem i truskawkowym nadzieniem (jeśli sezon na truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy oczami. To także świetny pomysł na zabłyśnięcie przed znajomymi i rodziną. Z czekoladą doskonale łączą się również suszone śliwki – ich aromat rozniesie się po całym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatluszczu.Ja jednak pozostane przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase serowa :1000 g sera 3x mielonego5 jajek3 lyzki maczki ziemniaczanej3 lyzki soku z cytryny200 g kwasnej smietany150 g cukruDodatkowo(...)rozmieszac z cukrem pudrem.Wylac na sernik i piec dalsze 15 minutwyjac z piekarnika,cienkim nozem uwolnic rant sernika.studzic na kratce,nastepnie najlepiej przez noc w lodowceschlodzony sernik podawac z owocami jagodowymi ZYCZE SMACZNEGO !Zrodlo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny(...)kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć ewentualne pobrudzone
Grunt to przepis!Delikatny i soczysty biszkopt, przełożony mleczną masą, której słodycz przełamałam kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu a najlepiej je kroić nożem rozgrzanym w gorącej wodzie. Na pewno zasmakuje osobom lubiącym mleko w proszku. A jako dodatek polecam delikatne różowe wino Monte Santi. Będzie doskonałym dopełnieniem słodkiego deseru. *foremka(...)biszkopty. Przygotować galaretkę: Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie ten mus owocowy przełożyć z powrotem do rondla, zagotować, wsypać żelfix i mieszając gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia, wsypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMój truskawkowiec powstał z reszty mrożonych truskawek z zeszłego roku. Znakomicie nadają się do niego truskawki świeże jak i mrożone. Dodatek mięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany sprawia, że ciasto jest wyśmienite i nie sposób nie poprosić o dokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa truskawkowa: truskawki rozmrozić i zmiksować,(jeśli używamy świeżych to zmiksować tyle owoców, aby uzyskać 1 litr pulpy owocowej). Przełożyć truskawki do garnka i podgrzać. Gdy będą gorące wsypać 2 galaretki truskawkowe i całość chwilę gotować, ciągle mieszając, by galaretki się rozpuściły
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewanilii lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu * Zamiast mąki owsianej można zmielić na proszek tyle samo płatków owsianych. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem tylko tyle by woda pokryła owoce. Odstawić na 10 minut do nasiąknięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać płatki owsiane, wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Daktyle dobrze odcisnąć na sitku i zmiksować blenderem na dość gładką(...)waniliowy lub cynamon. Zagnieść. Masa będzie dość wilgotna i taka ma pozostać! Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190C. Z masy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, każdą rozpłaszczać na dłoni i układać na przygotowanej blaszce do ciasta. Piec ciasteczka przez około 25 minut, aż nabiora pięknego złotego koloru. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na blaszce
maniapieczeniakapustą i grzybami. Tymi drugimi najczęściej zajadamy się w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jednak pierogi możemy jeść nie tylko od święta. Można je przygotować w sezonie letnim z owocami, na przykład z truskawkami, czereśniami czy jagodami. Ja dzisiaj jednak postawiłam na farsz wytrawny. Jest to szpinak z pieczarkami. W moim przypadku jest to szpinak świeży, ale może on być(...)też mrożony. Ważne jest, aby farsz był gęsty. Takie pierogi są przepyszne, a podane z podsmażoną cebulką i boczkiem wędzonym smakują jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g pieczarek 200 g świeżego szpinaku (może być mrożony) 1/2 opakowania sera feta 1 cebula
Danka Pichciciasta i dajemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor koniecznie pod przykryciem. Nasze placuszki muszą się dobrze upiec, ja smażyłam na najmniejszej mocy palnika, a ciut dłużej. Dzięki przykryciu będą też bardziej puszyste. Placuszki najlepiej podawać od razu po upieczeniu, bo jak odstawimy je do wystudzenia, to troszkę opadną. Moje dzieci wolały przestudzone. Podajemy z sosem, owocami
kruche babeczkisoli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania owoce do podania wykonanie: Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, na każdym narysowałam cztery kółka o średnicy 10 cm. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Gdy masa zaczęła gęstnieć dodawałam stopniowo(...)wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas miksując. Do gęstej masy dodałam żółtka, wymieszałam na niskich obrotach. Na koniec dodałam wymieszane i przesiane mąki, całość delikatnie połączyłam łyżką. Gotowe ciasto wyłożyłam na okręgi (mniej więcej dwie pełne łyżki ciasta na każdy). Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 6 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zdjęłam
babka w formieSezon na truskawki r ozpoczęty, atrakcyjne ceny-przynajmniej na katowickiej giełdzie, zachęcają do truskawkowych szaleństw. Truskawki to moje ulubione owoce. Zawsze większą część zamrażam, aby potem dodawać do koktajli, deserów, śniadań. Wczoraj kupiłam koszyk czyli 2 kg truskawek po 8 zł i 9 zł-różne odmiany. Dla Was dzisiaj specjalnie przygotowałam zestawienie najlepszych truskawkowych(...)przepisów. Truskawki są pyszne, korzystajmy z sezonu, bo tak krótko trwa! Truskawki świetnie smakują nie tylko w daniach na słodko, przekonajcie się sami! Ciasto owsiane z truskawkami Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Domowy kisiel truskawkowy Jaglany shake z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl buraczkowo-truskawkowy
Moja smaczna kuchniaciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: powidło lub dżem owoce
Domowy Smak JedzeniaCiasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce
Słodki Zakątekspróbować nowych składników. W taki sposób do swojego przepisu przemyciłem płatki ryżowe, które okazały się świetnym dodatkiem do klasycznych racuszków. Pulchniutkie, mięciutkie i obłędnie smaczne. Świetne z dodatkiem owoców, swojskiej konfitury lub wiórków kokosowych. Składniki (na około 6 placuszków): 2 łyżki mąki (u mnie kukurydziana plus gryczana – po jednej łyżce), 5 łyżek płatków ryżowych, 1 jajko(...)łyżeczki miodu (w zależności od preferencji), szczypta soli, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soku z cytryny (lub innego kwasku), woda gazowana (do uzyskania konsystencji luźnego budyniu). Po wyrobieniu ciasta płatki ryżowe będą mocno wchłaniać wodę w cieście, dlatego dobrym pomysłem jest ich wcześniejsze namoczenie. Uważaj, aby ciasto nie zgęstniało zbyt mocno, ponieważ placuszki wyjdą twarde i zbite. Przygotowanie: Jajko
Gar ZdrowiaDomowy mus wiśniowy do wszystkiego dobrego :) przyda się do ciasta, do gofrów, do deserów :) Przepis bardzo prosty, bo potrzebne są tylko wiśnie i cukier :) Proporcje 1:1, na 1 kg wiśni 1 kg cukru. Wiśnie drylujemy... Zasypujemy cukrem na noc... Przy okazji możemy zrobić desery z wisienką :) Jak wiśnie puściły soki to gotujemy je na średnim ogniu... Pianę, która(...)powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem... Jak zebraliśmy pianę a owoce jeszcze się nie rozgotowały, to blendujemy całość... Gorące/ gotujące przekładamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia... Teraz wystarczy tylko opisać i wynieść do spiżarni :) Zimą jak znalazł :) Smacznego
chleba naszegoNaleśniki robiłam już na sto sposobów, a tym razem przedstawiam sposób 101 😁 Naleśniki z dodatkiem kakao, tzw.kakaowe naleśniki ;) z owocami i nasionami chia. Jak dla nas propozycja idealna! Składniki: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka kakao 30 ml oleju Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao(...)mąkę. Ilość kakao zależy od waszych preferencji, u nas była płaska łyżeczka ponieważ nie lubimy goryczki kakao. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 10 minut, jeśli wyszło nam za gęste dodajemy trochę wody, jak za rzadkie dodajemy mąkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy ciasto i smażymy bardzo krótko z obu stron
Życie zaczyna się w kuchninagrzewamy do 180 st C. Jeże w zależności od wielkości pieczemy od 30 minut przy małych sztukach do 1 godziny przy większych, Ciasto jest bardziej plastyczną wersją klasycznego ciasta ucieranego więc najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jeże są już gotowe jest pieczenie i sprawdzanie do tzw. suchego patyczka 6. Po upieczeniu studzimy jeże na kratce kuchennej, Przygotowujemy gęstą polewę(...)ucierając ze sobą składniki. Migdały kroimy w słupki a rodzynki lub suszoną żurawinę kształtujemy na małe kuleczki. 7. Wystudzonej jeże pokrywamy polewą z migdałów układamy kolce z suszonych owoców robimy noski i oczy. Dobra zabawa i łakocie gotowe
vaniliowoczekoladowaowoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto
healthy dreamsciasto i jeszcze trochę zostało więc zamknęłam je w słoiczkach. Taka frużelinka przyda się na potem do naleśników i deserków. składniki: 1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skórki 250 g cukru 1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obrane brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godzinki. Potem owoce
Monia miesza i gotujeciasta u mnie na blogu to podstawa, lecz czasem mamy ochotę na coś słodkiego i lekkostrawnego, więc ta sałatka będzie idealna alternatywą :) Pyszna, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna. Nasi milusińscy będą zachwyceni, a i nasi starsi domownicy, sądzę, że również nie pogardzą taką dawką witamin :). Smacznie, zdrowo, kolorowo :D Polecam !!! Składniki: ananasy w puszcze brzoskwinie w puszce pomarańcze kiwi banany owoc(...)ćwiartki, a następnie na kawałki. Obrane banany i kiwi kroje również na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszam w salaterce. Doprawiam sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wierzch ozdabiam owocami granatu i sałatka gotowa. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką, może sobie dosłodzić miodem, lecz ja uważam ten dodatek za zbędny
Ciasteczkowy Potwórowoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto
Zdrowie na języku :PCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem(...)pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego
W kuchni Karmel-itkifigi.Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem.Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 15-20 minut do zezlocenia brzegow. Zycze smacznego!Figi suszone znamy wszyscy,choc pewnie wiekszosc z nas przypomina sobie o ich istnieniu przy okazji Swiat Bozego Narodzenia.Sa najwiekszym zrodlem blonnika sposrod wszystkich suszonych owocow.A juz o swiezych figach wiemy niewiele,bo trudno interesowac sie owocem ,ktory(...)figi doskonale pomagaja w walce z anemia.Sposrod wszystkich roslin sa najbogatszym zrodlem wapnia.W 100 g owocow jest go tyle co w szklance mleka,a jego dzialanie wzmacnia obecny w owocach fosfor.Nie dziwi wiec,ze zaleca sie je osobom majacych problemy z osteoporoza.Figi dzieki zawartosci magnezu redukuja stres,co wiecej owoce te wzmacniaja serce i naczynia wiencowe.Dzieki wysokiej zawartosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już chyba ostatni wypiek z serii borówkowych gdyż łasuch za bardzo zaczyna się buntować przed używaniem borówek. Chyba będzie trzeba spasować z tymi wypiekami i wykorzystać nowe owoce. No co ja poradzę, że bardzo je lubię? No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki(...)drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie sprężyste i nie będzie się lepić. Gotowe przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziepiec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej to uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia(...)Barwniki Masło roztapiamy w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy stopniowo masło, jajka i mleko ubijając na niskich obrotach. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje dzielimy je na kilka części i zabarwiamy barwnikiem. Do podwójnych papierków dajemy po łyżce-półtora każdego koloru ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
Kolizje SmakówDrożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki nadziane leśnymi owocami. Bułeczki bez mleka i bez jajek. Składniki: 500 g mąki 50 g oleju 50 g cukru 20 g cukru pudru 20 g drożdży szklanka letniej wody szczypta soli szklanka jagód lub borówek Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Nakrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawiamy na kwadrans(...)ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Bułeczki pieczemy
prawdziwe jedzenie