ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy równe części. Poncz: 2 łyżeczki wody kokosowej liofilozowanej pół szklanki gorącej wody Krem: 500 gram mascarpone mleczko kokosowe ok 1/2 szklanki 1 łyżka cukru pudru trzcinowego ( 2łyżki malibu opcjonalnie) owoce: jeżyny
AZgotuj!Przerwa sernikowa trwała stanowczo za długo, więc wracam z kolejną serową słodkością. Tym razem jest to wersja "oszukańca" ze śmietany 18% z nutą egzotyki. Pyszny, nasączony
Domowe ciastaciast i ciasteczek. SKŁADNIKI: - mandarynki (1 kg.) - cukier (500 g.) - cynamon (1 laska) - goździki (2 szt.) - sok z połowy cytryny WYKONANIE: - Mandarynki obieramy, czyścimy z białych nitek, kroimy na drobne kawałeczki, pozbywamy się pestek, przekładamy do garnka i zaczynamy gotowanie. Dodajemy cynamon, goździki, cukier i cytrynę. - Gotujemy co chwilę mieszając około 50 min. Po tym czasie rozdrabniamy owoce
RITA food channelowocami i ziemniakami. Knedle w tym wydaniu są delikatne w smaku i nie rozpadają się przy gotowaniu. Składniki: 500 g ziemniaków koszyczek malin 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól cukier puder Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i rozgnieść dokładnie. Do ziemniaków dodać jajka, sól oraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy
Kuchnia w oparachMłoda lubi najbardziej, a że nie było jogurtu to spróbowałam na śmietanie :) I wyszły przepyszne, pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Oczywiście najlepiej podawać z ulubionymi dodatkami - moje to owoce (maliny wygrywają w tym okresie), Miśki to oczywiście polewa czekoladowa :P Składniki: 1 szklanka śmietany 1 jajo 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody olej lub masło do smażenia Przygotowanie: jajko rozbełtać z cukrem dodać do niego śmietanę i dokładnie wymieszać dodać suche składniki i wymieszać - konsystencja gęstego ciasta odstawić dosłownie na chwilę kiedy będziemy rozgrzewać patelnię :) smażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie masła lub oleju Na Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i miksować
Gotowanie z pasjąNikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście
wesoła kuchniaowoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa waniliowa - ugotować budyń waniliowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościCiasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Zielonym szparagom odłamać końce. Pokroić. Nie trzeba ich gotować. Białe szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówki
królestwo garówPropozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem Płynącaciasta i całość delikatnie mieszamy. Na patelni posmarowanej odrobiną oleju smażymy na rumiany kolor niewielkie placuszki . W międzyczasie przygotowujemy sałatkę i sos. Pomarańczę i banana kroimy w plasterki, mieszamy w misce. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą – sok z pomarańczy, cytryny, miód, cynamon i porwane na drobne kawałeczki listki mięty. Na talerzu układamy placuszki, świeże owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto umieść w zagłębieniu dłoni i zrób kuleczki. Ba blachę wyłożoną papierem zacznij układać ciasteczka, spłaszczając delikatnie z góry. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 12-15 minut. Po upieczeniu wyłóż je na papierowy ręcznik. Miałam dość duże jaja, więc pod rękę miałam mąkę do podsypywania. Do ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki suszone owoce, różne
AZgotuj!ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną
Pieguskowa Kuchniaowocem. płaska łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka wody gazowanej jajko 2 szklanki mąki szczypta soli Oraz: kilka śliwek cukier puder Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa. I dopiero partiami dodajemy przesianą mąkę. Ciasto powinno
Dieta moja pasjaowocami i warzywami, ale nie tylko. Składniki: 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl mąki żytniej 720 1,5 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1 płaska łyżeczki soli 7 g suchych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do miski wkładamy po kolei: puree z dyni, obie mąki, cukier, sól, drożdże i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze, albo w naczyniu do gotowania na parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną
Pieguskowa KuchniaTen deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaowoce, syrop klonowy Przygotowanie: 1. W misce wymieszać wszystkie składniki suche (5 pierwszych składników). 2. Siemię lniane zalać 3-4 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 2 minuty. 3. Do składników suchych dodać mokre, tj. siemię lniane, masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min. (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto
Domowa Cookierenka Agiowoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy - na ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy nasiona chia do płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto
breakfast of dreamsciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców
W kuchni Katieowoce i posypałam cukrem pudrem. Najprostsze i smaczne placki. Jeśli nie próbowaliście to polecam. Składniki 450 ml kefiru 4 łyżki cukru kryształu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do miski wlać kefir, dodać jajka, cukier, mąkę wymieszaną z sodą i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką -rózgą. Ciasto powinno
O kuchni z uczuciemtwarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai 2 łyżki oleju kokosowego Tropicai dowolne owoce złoty syrop błonnikowy Sukrin do podania WYKONANIE: Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego. Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche(...)mogą "stawać w gardle" Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem. Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści. Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki. Pozostawić na 15 minut
healthy dreamsWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i
Kuchnia PROzdrowotnaSą pyszne, jest ich dużo i robi się je stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam
Życie zamknięte w smakuowocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto
https:KKuchniaMniamUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym
Takie tam pichceniejadł z pewnością się nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd! To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne! Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;) Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony(...)oryginale jest 400 g serka - u mnie natomiast 450 g serka + 50 g mascarpone i troszkę mniej owoców. Radzę użyć czekolady z większą zawartością kakao. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 100 g mąki, 450 g serka kremowego / mielonego twarogu, 50 g mascarpone, cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Plate of Joymycia naczyń, żeby pozbyć się wosku i substancji, którymi są pryskane przed transportem. Osuszamy. Następnie wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, wodę odcedzamy. Owoc dokładnie wycieramy i kroimy na pół. Nie zdejmujemy skórki, nie wyjmujemy pestek. Wkładamy do plastikowego pudełeczka i chowamy do zamrażarki. Mrożoną cytrynę ścieramy na drobnej tarce bezpośrednio(...)których wykorzystujemy sok z cytryny. Mrożona cytryna ma zdecydowanie intensywniejszy aromat i smak niż sam sok. Starta cytrynę możemy dodawać do sałatek, sosów, mięs, deserów i ciast, czyli wszędzie tam gdzie na to podpowie nasza kulinarna wyobraźnia
Kulinarne przygody GatityTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopekonfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy
Słodkie Przyjemnościowoców jest ich kolejnym atutem. Dla dzieci będą frajdą… i nie tylko – naleśniki na maślance, z jabłkami. Wersja ostateczna – na życzenie. Składniki: - 600ml maślanki- 2 jajka- 3 szklanki mąki luksusowej- szczypta soli- 6-8 jabłek- płaska łyżeczka sody- olej kokosowy (lub rzepakowy) do smażenia Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto
mojewypiekiinietylkoUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki z tuńczykiem i kiełkami...Kruche, złociste babeczki.Wypełnione nadzieniem z tuńczyka.Udekorowane kiełkami brokułu.Pyszna ozdoba stołu!Polecam!Składniki:Ciasto:130 g mąki;60 g
Gospodyni MiejskaSmak smarowidła jest intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym pachnie apetycznie owocami i karmelem. Konsystencja jest gładka i gęsta, to smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników(...)uwielbiają. :)Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba
głodny alergikŚrodek tygodnia, więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady
sama złodyczciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce
Delicious TitbitsJUŻ SĄ !!!!! Moje ulubione Maliny :) Na pierwszy ogień poszły bułeczki nadziewane tymi pysznymi owocami. Nazwałam je MALINIANKI :) nie wiem czy taka nazwa istnieje , ale skoro mogą być jagodzianki to i malinianki :) Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł(...)dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki : 0,5 kg mąki4 łyżki cukru1 saszetka drożdży suszonych instant
Malinowa Kawiarenkamasła 1 / 2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej) 1 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu np. śliwkowego, z czarnej porzeczki lub owoców leśnych margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło roztopić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Formę do babki wysmarować margaryną(...)uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany. Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka. Mleczną babkę na białkach
niecodziennikparyprzyjemności podczas jedzenia. Dodatkowo element chrupiący ją potęguje i koniec końców jesteśmy w orzechowym niebie :D Konfitura porzeczkowa tak jak wspomniałyśmy jest treściwa. Nie znajdziemy tu owocowej galaretki między owocami tylko moc porzeczek. Ksylitol nadaje delikatnej słodyczy, więc kwaśne porzeczki grają tutaj pierwszoplanową rolę. Cukier brzozowy posiada także taki smaczek „odświeżenia”, więc wraz z dodatkiem mięty wykańczają całą serie(...)kanapce, waflach, naleśnikach czy herbatnikach. Pamiętajcie, że oba składniki muszą oddzielnie być smaczne i dobrej jakości aby razem stanowić obłędną całość. Polecamy to zacne masełko i konfiturę z ksylitolem :) Ciasto szpinakowe z masłem orzechowym Ocena: 6 pand
Candy Pandascukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Berenikinasączenia można też użyć kwasek cytrynowy. Uwaga! Ilości „ponczu” orientacyjne, zawsze go próbujemy, powinien być kwaskowaty, bo całość tortu jest słodka Dodatkowo: dżem z wiśni z kawałkami owoców opłatek na tort cukrowe serduszka niewielka ilość kremu waniliowego z tego przepisu (przełożyłam nim jeden blat – mój 5-letni pomocnik tak zdecydował ;)) Możecie pominąć Przygotowanie: Biszkopt(...)składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiCiasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny... Zresztą co ja będę się rozpisywać...?! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt: (tu macie różne wymiary - klik ) 5 jajek 3/4 szklanki(...)mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 250g margaryny 1 puszka masy makowej (u mnie Helio 850g) 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) bakalie (dodałam suszone owoce Helio ) aromat (opcjonalnie) Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec
Di gotujesoku z cytryny ulubione dodatki do podania Przygotowanie: Ja używam gofrownicy Dezal-Pro model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą partą gofrów, później jest to zbędne. Ciasto nie przywiera (płyty grzewcze są pokryte powłoką spożywczą greblon). W jednej misce ubijamy białka. W drugiej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, rozpuszczony miód, sok z cytryny(...)gofrów jest u mnie gotowa po około 3-4 minutach. Czas przygotowania gofrów będzie różny w zależności od sprzętu. Rada: Warto najpierw przygotować jednego gofra, by sprawdzić jak długo ciasto musi być w gofrownicy. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego Czas na wyniki konkursu Moi drodzy, wiem, że niecierpliwie czekacie na wyniki konkursu z gofrownicą Dezal. Niestety najpierw chore
Słodkie okruszki