ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:660/988)

Beza z kremem i owocami 78

drżącego serca! Przede wszystkim trzeba użyć świeżych jaj - dokładnie białek i bardzo dokładnie oddzielić je od żółtek. Pozostałości żółtek utrudniają ubijanie piany. Pozostałe żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta "na świeżo" lub zamrozić. Testowałam mrożone żółtka - dają radę! Po drugie - do ubijania należy wykorzystać czyste i doskonale suche naczynie.  Przed ubijaniem dokładnie umyj naczynie, aby było odtłuszczone.  Najlepsze(...)przede wszystkim - wyglądają nieziemsko! Jeśli zdecydujesz się na słodki krem możesz posypać tort uprażonymi i posiekanymi orzechami . Świetnie wyglądają pistacje - ich kolor robi robotę szczególnie w towarzystwie czerwonych owoców np. malin lub truskawek. Pamiętaj, aby do owocowych kremów prażyć orzechy bez soli. Solone orzechy będą natomiast pasować do słodkiego kremu karmelowego. Ładną dekoracją kremu będzie gorzkie kakao . Wystarczy oprószyć tort

Gary Bez dna
Pierniki babci Jadzi 182

mielonego imbiru Składniki na ciasto: 3 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao 400 ml miodu 10 jajek 3 kostki masła (250 g) 1 kg cukru 500 g powideł śliwkowych 4 łyżki kawy 6 łyżeczek amoniaku 1,5 łyżeczki sody 0,5 szklanki mleka Ponadto: cukier puder polewy orzechy dekoracje Przygotowanie: SYROP/ MIÓD Z MAŚLANKI(...)Łączę z pozostałymi przyprawami (imbir, anyż). Jeśli nie macie jak zmielić przypraw to możecie użyć gotowej mieszanki. Jednak ja uważam, że ta samodzielnie skomponowana jest najjjjlepsza bo bardziej aromatyczna! CIASTO Kawę zalewamy w kubku wrzącą wodą (300 ml), przykrywamy na chwilę talerzykiem do sparzenia. Przelewamy przez drobne sito aby pozbyć się fusów. Na patelni karmelizujemy 2 szklanki cukru, zalewamy przecedzoną

Kierunekuchnia
Niby nutella, wegańska, raw, bezglutenowa i bez cukru 112

Oooooo, lubię takie smarowidła. Najczęściej smaruje nią gofry czy wafle ryżowe. Jest sycąca, mało słodka, baaardzo, bardzo zdrowa i pyszna. Lubią ją dorośli i dzieci! Zrobiłam

moj przepis na
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 121

końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić. Masa budyniowa

Zdrowie na języku :P
PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 155

DIAMANT – 100 g * woda – 100 g * orzechy laskowe – 50 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PROFITEROLE PATE CHOUX: Mleko, masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE(...)strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. FRYTOWANE ORZECHY: Zblanszowane wcześniej orzechy gotujemy w syropie wody i cukru przez ok. 30 minut, odcedzamy, smażymy kilka minut, suszymy. CAŁOŚĆ: Profiterolki przecinamy. Na spód wyciskamy krem z białej czekolady, układamy banany

Ostra na Słodko
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 196

włoskie siekamy. Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy (2 opakowania), olejek migdałowy, 200 g miodu, 5 jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy

Kulinarna Patilogia
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 397

najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi na zupełnie(...)galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem

Kulinarne Inspiracje
Muffinki nerkowcowe słodzone miodem 108

słodkiego.   Polecam! Ps. A tu możecie zerknąć na inne moje propozycje z mąką z orzechów nerkowca w roli głównej - klik . (około 6 sztuk)  1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca /drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g)  1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/ żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki) 1 jajko(...)papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.  Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce. (Początkowo ładnie urosną, ale podczas stygnięcia niestety odrobinę opadną - taka ich natura.) Mąka z orzechów nerkowca i żytnia , której użyłam

Di gotuje
Drożdżówki odrywane z borówkami 160

pszennej 200 ml mleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie 300 g borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko(...)dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć

Ala piecze i gotuje
Uzależnienie od cukru – sprawdź jak je pokonać w 10 dni! 110

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukier jest bardzo silnie uzależniający. Uzależnia tak samo mocno jak alkohol, papierosy bądź narkotyki. Pewnie pomyślisz sobie, że to nieszkodliwe, co komu szkodzi kolejna porcja ciasta, słodki napój. Jednak nie można tego bagatelizować! Nadmiar cukru w diecie może powodować choroby takie jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca typu II, insulinooporność. Jak w 10 dni zwalczyć uzależnienie od cukru(...)sobie warzywa na słupki, owoce w kawałki. Dobrym pomysłem są również orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, suszone owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie rezygnuj całkowicie z cukru Uzależnienie od cukru jest podobne do uzależnienia od alkoholu czy narkotyków. Jednak w tym przypadku nie musisz całkowicie go odstawiać. Kawałek ciasta w święta czy w gościach, słodki napój na grillu ze znajomymi

To Musisz Wiedzieć
ciasteczka anyżowo-waniliowe 124

masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy. Dodać żółtka, anyż i wanilię, wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto(...)grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło

mojej kuchni
ciasteczka anyżowo-waniliowe 104

masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina będzie wyglądać jak okruchy. Dodać żółtka, anyż i wanilię, wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto(...)grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć do lodówki na w 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Piec ciastka przez 15 minut lub do jasnego złota. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło

w mojej kuchni
Ciasto Nutella 298

smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania:   Paczkę sucharów zgniatamy w pył. (można  rozbić tłuczkiem do mięsa) Suchary nie muszą być miałkie, drobne grudki sprawiają wrażenie obecności orzechów. Nutellę(...)wykładamy na nasz spód z masą twarogową.  Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło

Pan i Pani Smith w kuchni
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 162

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka w proszku Poncz: Słodka czarna herbata z cytryną 1 pomarańczowa galaretka 1 szklanka wrzątku Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła 3 łyżki śmietany 30% Orzechy laskowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi

VioletoweKucharzenie