ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:656/988)

Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń 102

lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe :) Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry 2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru(...)rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka

moj przepis na
Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń 190

lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry 2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru(...)rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka

moj przepis na
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 206

obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz 10 łyżek piwa. Wymieszaj (ja używam trzepaczki) do uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj do niego więcej piwa. Odstaw ciasto na 20 min. (czyli czas przygotowania reszty składników). 2. Przygotuj nadzienie. Fetę przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Bazylię (lub inne zioła) drobno posiekaj i dodaj do fety. Wymieszaj(...)uformuj z niego kulkę wielkości orzecha włoskiego. Włóż nadzienie do środka kwiatu i delikatnie zakryj płatkami. W ten sposób przygotuj wszystkie kwiaty. 5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej grubą warstwę oleju. Nie musi być go tyle jak do smażenia frytek. Niech olej zakryje całe dno patelni. Ostrożnie zanurzaj kwiaty cukinii w cieście piwnym, poczekaj, aż jego nadmiar odcieknie

Chilli Czosnek i Oliwa
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 94

orzechów włoskich 1 żółtko 1 pęczek natki z pietruszki sól pieprz Pietruszkowo- orzechowo masełko: 100g masła 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 30g  orzechów włoskich 40g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Puree buraczkowe odmrozić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie około 8 minut. Następnie(...)całości ciasta wychodzi około 20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć, nałożyć łyżkę serowego farszu, zlepić i uformować kulkę. Uformowane kulki odkładać na bok podsypanej mąką stolnicy. 5. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 6. Pietruszko- orzechowe masełko: Natkę z pietruszki umyć, osuszyć i posiekać, a orzechy uprażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 140

ciasta właściwego 5 g drożdży instant lub 125 g świeżych i wtedy odejmujemy z zaczynu 30 g ( i ja tak zrobiłam ) , tzn. użyłam 330 g zaczynu 320 g mąki żytniej, u mnie żurkowej 450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650 450 g wody 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku 230 g obranych orzechów włoskich(...)drożdże instant - wymieszałam Po okresie fermentacji zaczynu dodałam  do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składników Dodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na około 30 min. Po tym czasie jeszcze raz przerobiłam przez około 5 min. łyżką drewnianą i przełożyłam do natłuszczonej foremki

Proste Potrawy
Keks z bakaliami 130

Ciasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej.  Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały,  orzechy, daktyle, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa, jagody goi)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia trawa cytrynowa Przygotowanie: Bakalie mieszamy z łyżka maki w pojemniczki, wcześniej siekając je na mniejsze kawałki.  Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto miodowe czyli miodu nigdy nie za dużo 200

aromatyczne. Pyszne świąteczne ciasto . Ciasto miodowe Składniki: prostokątna foremka 25 cm x 18 cm 3 jajka, duże 200 g masła, miękkiego 100 g brązowego cukru + 2 łyżki do posypania 250 ml miodu 200 g pszennej mąki 100 g pszennej mąki pełnoziarnistej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka korzennej przyprawy do pierników 150 g włoskich orzechów 100 g suszonej żurawiny(...)Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Wyłóż masę do formy, wygładź powierzchnię, posyp cukrem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Źródło: Paweł Małecki The post Ciasto miodowe czyli miodu nigdy nie za dużo appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Piernik z powidłami 261

orzechów i bakalii Wykonanie: Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, kakao, przyprawę do piernika i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto

KasiekGotuje
Ciasteczka otrębowe z herbacianą nutą 131

łyżkę STEWI) opcjonalnie garść rodzynek czy pokrojonych orzechów Sposób przygotowania: Otręby wsypujemy do miski herbatę zaparzamy w 0,5 szklanki wrzątku z dodatkiem STEWII zaparzoną herbatą zalewamy otręby (mieszamy) i odstawiamy na 15 minut po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i znów odstawiamy na 15 minut wykładamy ciasto łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
KEKS 106

łuskanych orzechów włoskich, 10 dag skórki pomarańc zowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.  Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.  Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.  Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.  Bakalie mieszam dokładnie z łyżką

JejKuchnia
ciasto anielskie 409

mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę orzechową: 6 łyżek zmielonych orzechów 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła, miękkiego(...)mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy zmielone orzechy oraz alkohol i miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na 4 części. składniki na masę kokosową: 200 g wiórek kokosowych 125 ml mleka 400 g masła, miękkiego 2 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Piernik staropolski dojrzewający 249

śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy stopniowo do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy(...)było szybciej). 2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką

My Culinary Art
Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami 170

wiedzy… Co zaś do dzisiejszego ciasta to nie mam Was zamiaru oszukiwać! Chlebek dyniowy jest smacznym ciastem. Pięknie pachnie cynamonem i muszkatem. Bez wątpienia słodkie i aromatyczne ciasto. Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Wszystkim bez wyjątku podniesie poziom cukru we krwi… Chlebek dyniowy Składniki: na podłużną foremkę o 12 cm x 32 cm 300 g pszennej mąki(...)oleju 200 g puree z dyni, tutaj przepis 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej po 50 g włoskich orzechów, rodzynek, suszonych śliwek i żurawiny 1 marchewka, ok.150 g Przyrządź dyniowe puree według przepisu powyżej. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Kolejno pokrój grubo orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki i marchewkę

codojedzenia
PUSZYSTY PIERNIK 119

zrobienia Świątecznych ciast :) W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą !   Brzmi poetycko, a smakuje bajecznie ! *Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki  **Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny  *** Posypka: Morele, orzechy włoskie, skórka(...)cukrem i przyprawami. 3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą. 4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy. 5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta.  6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą. 7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek. 8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego

Marcepanowa kuchnia
Keks 217

cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę(...)fot.1) . Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy

Świat Ciasta