ciasto. Dzielimy na cztery równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na jednym blacie rozsmarowujemy warstwę orzechową. Pieczemy każdy blat w oddzielnie w ok. 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 10 -15 min. (każdy piekarnik piecze inaczej). Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę orzechową: 150 g posiekanych orzechów(...)gotujemy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch. dodajemy stopniowo wystudzony grysik i miksujemy na jednolity krem. dodatkowo: powidło śliwkowe złożenie ciasta: Wystudzone blaty przekładamy powidłem śliwkowym (ja powidłem posmarowałam tylko jeden blat) i masą, ostatni blat układamy z warstwą orzechową. Całość delikatnie obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do spiżarki
Domowy Smak Jedzeniaszpatułki. Przekładamy ciasto do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę czekoladowo bakaliową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 łyżka kakao 50 g czekolady deserowej (posiekanej) orzechów włoskich (posiekanych(...)zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką. składniki na masę z ananasem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej - 3/4 szklanki ( u mnie wyszło 80g)płatków migdałowych - 3/4 szklanki ( u mnie 90g) orzechów laskowych - 3 łyżki kakao - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 1/2 łyżeczki potłuczonych goździków - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MIgdały i orzechy miksujemy i dodajemy do mąki. Do suchych składników dodajemy kakao, przyprawy korzenne i proszek do pieczenia. Masło z cukrem(...)miodem dokładnie ucieramy a potem wbijamy po jajku. Na koniec powoli wciąż ubijając dodajemy suche składniki. Ciasto wyrabiamy na gładkie a następnie albo rozwałkowujemy albo ugniatamy ręką zamoczoną w wodzie ( jest dość lepiące)i wycinamy kształty. Pieczemy w 180-C ok. 12-13 min ( z termoobiegiem). Po wystygnięciu dekorujemy dowolnie
Kuchnia Pełna Emocjimąki pszennej chlebowej 85 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suchych drożdży szczypta pieprzu 350 g zimnej wody W misce połączyć suche składniki, dodać wodę i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką przez 30 sekund. Jeżeli ciasto nie będzie bardzo klejące dodać łyżkę lub dwie wody. Miskę przykryć i odstawić
wyzwania kuchennełączymy. Formę 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Masło, wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao zagotowujemy, dodajemy mleko w proszku oraz posiekane orzechy. Masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Żelatynę rozpuszczamy
Fascynacje AniWersji na ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi jest multum. A takie w formie tarty jest najprostsze i najpyszniejsze, a w dodatku nie wymaga ani pieczenia ani gotowania! Taka tarta Snickers to pyszne połączenie kakaowego spodu z płatków owsianych i orzechów oraz aksamitnego kremu fistaszkowego. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 70 g daktyli bez pestek (około 10 sztuk) 1/2 szklanki płatków owsianych
Lamarida.pljest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj dalej Keks makowy
gotuj ze mnąspecjalnie zestawienie tych najlepszych, także w wersji pieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku
Moja smaczna kuchniabardzo dojrzałe banany i szklankę startej cukinii, a więc wyszło ciasto bananowo cukiniowe. Super wilgotne, mięciutkie i pachnące bananami. Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka startej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich szczypta soli Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do bananów dodać startą
talerz przyjemnościmasła ok. 200 g bakalii (u mnie suszona żurawina, posiekane orzechy włoskie i migdały, słonecznik) W misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować w kształt ciasteczek. Piec ok. 10-12 minut
Simply Foodostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce, banany rozdusić widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec
Trufelkowocynamonu 1,5 łyżki aromatu migdałowego opcjonalnie garść orzechów Przygotowanie : Utrzeć oliwę z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie dopytać mąkę, proszek do pieczenia, sodę cynamon i aromat. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce marchwi. Ciasto przełożyć do blaszki wysyłanej bułką tartą i piec w temperaturze
Słodka Strefadodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia się ze śmietaną. wykonanie ciasta: Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
Domowy Smak JedzeniaOrzechy laskowe i skórkę pomarańczową lekko zblendować (jeśli nie mamy blendera orzechy i skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne
Ciastka - domowe słodkościczosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu szczypta soli woda Przygotowanie: Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Jeśli będzie zbyt suche
Moja smaczna kuchnia