Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także
Candy Pandassobą wszystkie suche składniki.W drugim głębokim naczyniu rozbełtać jajka z olejem. Orzechy drobno posiekać. zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać drewniana łopatką, na sam koniec dodać marchew. Małą tortownicę (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać, piec do „suchego patyczka” ok. 40minut. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć
Raj dla Podniebieniapoubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką drewnianą . Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować
Grunt to przepis!Mam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa
Pink Envelopeobserwowanych blogach. Chleba dzisiaj nie piekę, póki co piekarnik okupują dyniowe rogaliki z orzechami, i na nich dzisiaj poprzestanę, ale na szczęście dogrzebałam się przedpotopowego przepisu, którym jeszcze się z Wami nie podzieliłam. Pewnie dlatego, że chlebek wprawdzie wyszedł mi bardzo smaczny, ale niezbyt piękny - do ciasta chlusnęło mi się troszkę za dużo wody i po wsadzeniu do piekarnika nieco
Kuchenne zapiski Edytyopadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe modyfikacje: biszkopt kakaowy - zamiast 1-2 łyżek mąki dodaj kakao. Waniliowy - dodaj ziarenka wanilii. Piegusek - dodaj suchy mak w zamian za część mąki. W ten sam sposób dodaj mielone migdały lub orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Banany w towarzystwie są świetnym deserem do kawy, czy drugim śniadaniem. Możesz je przygotować z różnymi owocami czy bakaliami i naprawdę będą smakowały świetnie
Niezły Młyneksame crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma 30 cm x 20 cm 6-8 porcji 6 dużych jabłek 300 g płatków z kaszy gryczanej 100 g orzechów, u mnie laskowe 15 daktyli 4 łyżki agawe syropu 4 łyżki kokosowego oleju
codojedzeniaKolorowo, zdrowo czyli owocowy detoks. Zamiast kawałka ciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy
Delicious Titbitsktórego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Krem : 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki syropu
Chocolate Muffin Blogcały tydzień, ale w końcu, chyba od tego są weekendy? Składniki na całe ciasto 3 banany olej kokosowy mleko roślinne (orzechowe lub ryżowe, min. 1 szklanka) 2 puszki mleka kokosowego (lub puszka i mały kartonik Real Thai) Stewia z erytrytolem Mąka kokosowa Mąka kasztanowa 1 szklanka orzechów ziemnych opakowanie daktyli (100g) Agar łyżka miodu/agawy 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie: gorzka czekolada
Fill The Bowlgrzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec
Codzienne Gotowaniesmakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł
KUCHARNIAłyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna gotujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwymieszać. Ciasto powinno być na tyle lepkie żeby można było lepić kulki. Jeśli ciasto nie klei się dobrze można dodać więcej mleka lub dżemów, jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, można dodać więcej pokruszonych biszkoptów. Ulepione kulki można dodatkowo obtoczyć w kokosie, kakao lub pokruszonych i uprażonych orzechach
Mama Gotuje