Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki(...)pszennej - 50 g cukru pudru - łyżeczka czubata proszku do pieczenia W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce. Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej. MASA MAKOWA: - 700 g niebieskiego maku Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody
SMYKWKUCHNIoleju wiórki lub orzechy do posypania WYKONANIE : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową. KREM : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając. SKŁADANIE CIASTA : Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy
Pani na deserciasto rumowe! Ciasto rumowe, które jest znakiem rozpoznawczym wysp karaibskich! Można znaleźć je w kilku wersjach smakowych na przykład klasycznym, czekoladowym, bananowym, kokosowym, kawowym i jeszcze kilku innych egzotycznych połączeniach. Dzisiejsze ciasto, czyli rum cake przypomina odrobinę nasze babki, choć jest to zdecydowanie bardziej wilgotne ciasto, a to przez dużą ilość rumu, którego używany do nasączenia ciasta. Do jednego ciasta(...)każdy mógł przygotować ciasto ze składników ogólnodostępnych. We wcześniejszym wpisie podałam przepis na budyń domowy specjalnie do tego ciasta. Oczywiście możecie użyć budyniu kupionego ze sklepu. Oczywiście zważając na ilość użytego rumu, ciasto jest ciastem dla dorosłych! Życzę smacznego! Print Ciasto rumowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto z dużą ilością rumu, wilgotne
SprawdzonaKuchnia.pltego pięknie pachnie. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 25 dag masła szklanka cukru 30 dag mieszanych bakalii i kandyzowanych owoców firmy Helio ( mieszanka bakalii , rodzynki , żurawiny , migdały , orzechy , ananasy , morele suszone skórka pomarańczowa ) + około 3 garście do dekoracji 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego kilka kropli ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 opakowanie białej polewy Helio Przygotowanie(...)cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, dowolnie dekorujemy bakaliami i kandyzowanymi owocami. Udanych
Podróż w kulinariaRodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i również traktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczam w misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępnie bardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową, po czym
W kuchni Karmel-itkidodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie przewróciłam(...)orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link
Waniliowe Improwizacjekiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie! I nie sposób się z tym nie zgodzić! 👌 SKŁADNIKI (na formę około 1,5 l): 3 szklanki mąki (około 450 g) 4 łyżki ciemnego kakao(...)wanilinowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 1 czubata łyżeczka sody 1 szklanka mleka (250 ml) 3/4 szklanki oleju lub stopionego masla 3 jajka 3/4 szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej(...)szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki naturalnego kakao garść rodzynek i dowolnych orzechów Przygotowanie: Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, obrać ze skórki (u mnie szara reneta, bez obierania) i pokroić na dość dużą kostkę. Jeśli nie mamy dobrych twardych jabłek, to lepiej
Kuchcik gotujeorzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy galaretkę do pianki(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowanieformować kuleczki o wielkości nieco mniejszej niż orzech włoski. Muffinki: Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać
https:KKuchniaMniambiałka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy z mieszanką bakaliową. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie(...)pieczenia. Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik) . Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis. Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał. Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki. Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości(...)szklanka cukru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka
kawawszklancepolskich warunkach klimatycznych. Dynia może być spożywana bez problemu przez każdego, niezależnie od problemów trawiennych czy autoimmunologicznych . Z dyni można też zrobić smaczne ciasteczka – bezglutenowe, bez zbóż, nabiału, orzechów i jajek. Ciasteczka dyniowe dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych (np. Hashimoto ) – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) mąka kokosowa – ⅔ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana lub mąka ararutowa(...)dynię, ale przez cały rok można używać zamrożonego wcześniej. Bardzo wygodnie jest zrobić zapasy na cały rok, kiedy jest sezon na dynie i kiedy są dość tanie. W robieniu ciasta nie ma żadnej filozofii – po prostu wymieszaj dobrze wszystkie składniki ze sobą . Purée może mieć mniej lub więcej wilgoci, więc może się okazać, że potrzebujesz nieco więcej lub mniej
PaleoSMAKskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód
Domowy Smak JedzeniaDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa
Candy Pandasskładniki: 500 g białego sera, tłustego 100 g masła, miękkiego 70 ml śmietany 50-70 g cukru pudru 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Domowy Smak Jedzenia