cukrem i cukrem pudrem. Dodać letnie masło, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki(...)kratkę lub oprzeć o coś, aby gofry były chrupiące. Krok po kroku: 1. Roztopić masło 2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym 3. Dodać mleko, wodę i mąkę 4. Ubić białka 5. Delikatnie połączyć białka z ciastem 6. Wysmarować gofrownicę 7. Wylać ciasto na rozgrzaną gofrownicę 8. Odstawić gofry na kratkę
KuchniaWeDwoje.plSkworcu dostarcza mi tak wspaniałych herbat, że grzechem by było nie wpleść jej do moich domowych wypieków, babki już nie ma, bo bardzo szybko zniknęła
Apetyczna babeczkaszczypta soli około 70 ml napoju-mleka kokosowego lub innego napoju roślinnego 2 łyżki płatków migdałowych Dodatkowo: 1 łyżka dżemu z rokitnika Łowicz 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Ziarna amarantusa rozdrobnić w młynku do kawy lub w innym urządzeniu na mąkę. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Do suchych(...)składników dodać olej kokosowy ( w postaci stałej . Palcami lub widelcem rozetrzeć składniki. Następnie dodać dżem z rokitnika, jajko, płatki migdałowe oraz napój roślinny - zagnieść ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać jeszcze odrobinę napoju roślinnego. Ciasto rozwałkować na okrąg średnicy około 20 cm. Ciasto jest dość kruche, dlatego wałkować należy delikatnie i nieustannie scalać brzegi okręgu. Rozwałkowane ciasto posmarować łyżką dżemu
kolorowotorcikowoCytując wikipedię: "Scones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców (często rodzynek)". Robi się je ekspresowo i są całkowicie bezproblemowe. Z czym smakują najlepiej? Przede wszystkim najsmaczniejsze są od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe, podane z dżemem, jogurtem, miodem, a nawet i posmarowanej wyłącznie masłem(...)Scones można robić w wersji na słodko lub wytrawnie. Ja proponuję Wam dzisiaj tę pierwszą wersję. Przepis oparłam na przepisie Marty . Polecam! Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g rodzynek lub żurawiny (u mnie rodzynki w czekoladzie) 3/4 szkl kwaśnej śmietany
Nastoletnie Wypiekanieprzesiewam kakao, mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Przechowuję(...)szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku foliowym. Sposoby podania: chlebek czekoladowy polany polewą czekoladową 100 gram czekolady, 1 łyżkę masła, 2 łyżki mleka kokosowego rozpuść w kąpieli wodnej i polej przygotowaną polewą chlebek. grillowana kromka chleba podana z grillowaną gruszką i jogurtem Jedną gruszką podziel na ćwiartki i grilluj na patelni. Chlebek pokrój w plastry i grilluj
Mango PapajaSkładniki 1/4 szkl mąki kukurydzianej 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 puszka kukurydzy 2/3 szkl mleka 2/3 szkl maślanki 2 jaja 3 łyżki rozpuszczonego masła do posypania: 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st, przygotujcie płaską, prostokatną formę do pieczenia(...)dokładnie wymieszajcie w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Zawartości obu mis połączcie ze sobą. Wymieszajcie i wylejcie do formy. Cynamon połączcie z cukrem trzcinowym i posypcie tym ciasto. Pieczcie około 25 minut. Doskonały na ciepło, zimno, z miodem (dla nas rewelacja), masłem lub/i dżemami. Sam lub jako dodatek. Pokochaliśmy ten chlebek:) Przepis Rodziny Eichornów znaleziony w Kukbuku
OliveandThymetemperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia(...)wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru
Kubki smakumiski przełożyć oddzielone białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone(...)kokosowej świeże owoce (maliny, jeżyny) Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodawać stopniowo kremowy serek, ciągle ucierając i mąkę kokosową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, podgrzewając w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy krem lekko stężeje, wyłożyć go na przestudzony biszkopt, rozprowadzając równomiernie. Udekorować świeżymi owocami
FitKotkukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki budyniu śmietankowego bez cukru (proszek) 4 jajka (u mnie wiejskie) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 2%) 2 łyżki oleju mała szczypta soli cukier puder Przygotowanie: Do miski dodajemy mąkę kukurydzianą (ja zawsze ją przesiewam), pszenną, 2 łyżeczki
Słodkie okruszkidodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego(...)patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Składniki na masę kremowo-budyniową: 1 litr mleka 3,2% 100 g cukru 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej 2 łyżki kremu czekoladowego Przygotowanie
Kulinarna (nie)codziennośćowsianych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 10g mąki z amarantusa 6 łyżek chłodnej wody 4 łyżki cukru (lub do smaku) suszona żurawina orzeszki ziemne Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i orzeszków) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy rękoma (Ciasto na początku może się wydawać dość sypkie). Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy(...)wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną i orzeszkami. Wstawiamy na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Idealnie smakują z mlekiem. Smacznego
ChilliJemyrobiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe(...)skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku
Smaki Ewyciepło. Moja babcia robiła pyszne placki ze zsiadłym mlekiem, ja trochę zmieniłam przepis i moje placki przygotowałam na bazie chudego jogurtu. Do tego miodowo - porzeczkowy sosik i pyszne letnie danie gotowe! Składniki: 2 jajka łyżka cukru waniliowego 150 ml (małe opakowanie) jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki miodu szklanka czerwonych porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i jogurtem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białej ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Patelnię smarujemy olejem roślinnym, smażymy z dwóch stron na złoty kolor, przed każdą kolejną partią warto ponownie posmarować patelnię tłuszczem. Teraz czas na sos. W rondelku
Kulinarne Inspiracjejest też niesamowicie pyszne! W towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych truskawek 1/3 bardzo dojrzałego mango Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogoddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste . W dużej misce roztrzepać widelcem jajka - leniwiec kuchenny może użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać(...)miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Grunt to przepis!wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie(...)łóżku sprawdzą się równie znakomicie. Polecam! SKŁADNIKI: * budyń waniliowy – 40 g * jajko – 1 szt * maka pszenna – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * olej – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * banan – 2 szt * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy
Ostra na Słodkobiałego smalcu 4 paczki korzeni 3 łyżki kakao słoik miodu(taki dżemowy) 3 czubate łyżki dobrej kawy sparzonej w szkl. wody 3 łyżki amoniaku zgaszone 1/2 szkl. gorącego mleka 1/2 paczki proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu 4-5 jajek całych WYKONANIE: szkl. cukru zagotować ze szkl. wody, resztę cukru przepalić w garnku(na małym gazie, mieszając), gdy będzie gotowy(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min. A teraz tylko rodzinne malowanie
Kuchnia BeatySkładniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikpomysł okazał się bardzo trafny - polecam :) Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (zmieszał kilka smaków czekolady) Składniki mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju 1-2 łyżki syropu waniliowego ETERNO 1 jajko Wykonanie: Suche składniki przesiewamy(...)mokre składniki roztrzepujemy trzepaczką. Potem wystarczy wlać mokre składniki do miski z suchymi składnikami i szybko wymieszać łyżką. Nie musimy przykłada się do mieszania, gdyż tajemnica udanych muffinek to ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami
Blondynka Gotujeciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego(...)papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata
Mania Gotowaniamnie typ2000)- 110g ksylitolu (lub cukru)- 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru)- 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody)- 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika- 2 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy)Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki(...)się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego
Smaczne Zdrowełyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko(...)mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni z termoobiegiem. Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itkiskładniki:400 g startej na tarce cukinii2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego2 łyżki cukru waniliowego1/3 szklanki
Monia miesza i gotujeDla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi
Smaczne Zdrowedzisiaj znowu ciasto kokosowe. Tym razem bardzo lekka, delikatna i mocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo by je zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa(...)minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać zimne mleko kokosowe i miksować około 5 minut. Pod koniec wlewać wolnym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć
Ala piecze i gotujeKolejna słodka nowość, tym razem na wegańskim rynku! W Żabce ostatnio pojawiły się batoniki „twarogowe” ale na bazie tofu, w dwóch smakach, malinowym i skondensowanego mleka
Candy Pandas70zł jajo M – 4 szt. 1,60 zł mleko 3,2% – 1 szkl. (250 ml) 0,50 zł bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony(...)jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu
Nerds Kitchenproszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko(...)plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego
Cynamonowe szczęście