ochotę na taką miseczkę pyszności? Składniki (2 porcje): 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu) 1 jajko 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka + dodatkowo: garść truskawek mały jogurt naturalny do dekoracji: listki mięty i nasionka chia olej kokosowy(...)Wszystkie składniki na placuszki miksuj przez chwilkę (lub wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym
Moja pasja smakusłodkich kąsków) : Masa podstawowa do podziału na dwie części: - ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy(...)pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje
Gawron w rosolesię – po dodaniu mąki zrobi sią gładka). Dodajemy porcjami mąkę z proszkiem. Ponownie łączymy składniki miksując na niższych obrotach. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180° C na ok. 50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Łatwe ciasto pomarańczowe nie sprawi kłopotu nawet osobom początkującym w wypiekach. Bardzo wilgotne, puszyste(...)intensywnym aromacie pomarańczy. Po inspirację sięgnęłam na blog Sio Smutki do Moniki i skorzystałam z jej przepisu na łatwe ciasto cytrynowe (przepis z niewielkimi zmianami podaję za autorką). Do kawy, herbaty, czy też kubka mleka – gorąco polecam i życzę smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piatek 28 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Łatwe ciasto pomarańczowe appeared first
mojewypiekiinietylkosłodka kruszonka. W sam raz do kawy czy po prostu na deser po obiedzie. Ciasto również wyśmienicie smakuje z mlekiem:) Ponieważ ciasto upiekłam w formie do tarty mąż nawał je u-tarte Przepis oryginalny pochodzi z książki ” Ciasta, ciasteczka i takie tam ” Agaty Królak, zmniejszyłam w nim ilość cukru i składniki na kruszonkę. Użyłam formy o średnicy(...)Składniki: Zacznę od kruszonki: łyżka mąki łyżka drobnego cukru czubata łyżeczka masła Składniki wyrobić palcami aż powstaną grudki Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne
Niebieski kubek z kawamasy serowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu - 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 400 ml mleczka kokosowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jaj, żółtka osobno do masy, a na koniec piana z białek - 3/4 szklanki cukru kryształu 1. Ser mielimy minimum dwukrotnie. W dużej misce umieszczamy wszystkie
Apetyczna babeczkacukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj
Anioszek w kuchnisię rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby zrobiony z "proszku". Cały sekret ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny. A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki: ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki(...)szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyża mąki pszennej 1 łyża mąki kukurydzianej (ew.ziemniaczanej) 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Podgrzewamy w rondlu mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu
Bon appetit mon amieprzesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore(...)czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Krem budyniowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania
Nastoletnie Wypiekaniejest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie żółtka rozmieszane z octem.Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao,wymieszać i dodać(...)masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok 30 min w 180 st C. Masa kawowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo: ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie gorzka czekolada
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto z kawą i galaretką. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję mcdonalds084d. Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki smalcu 1 1/2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie galaretki wiśniowe(...)rozpuścić w 3 szkl.wody i zostawić do stężenia. Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru. Ugotować budyń na 1/2 litra mleka. Wystudzony budyń dodać do margaryny utartej z cukrem.Ciasto przekroić , posmarować połową masy, wlać na to gęstniejącą galaretkę , wstawić do lodówki, posmarować drugą połową masy i położyć 2 część ciasta.Trochę masy pozostawić na wierzch i posypać kawą
Smaczne PotrawySkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka zagotować
kulinarnyswiatdomibardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę na muffiny wyłożyłam papierowymi i silikonowymi papilotkami. W jednej misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam(...)misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej
Kuchenne zapiski Edytykąpieli relaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach(...)Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira
SzczyptaSmaQwszystkie sposoby. Składniki (na 12 muffin): 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Wykonanie jest śmiesznie proste! Należy przygotować dwie miski - w jednej należy odmierzyć(...)stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada
Garniec MagalieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną
Słodko-Słony Świat Ilonyidealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananSkładniki na krem+ czerwony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego
CiastkozercyDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe(...)szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki
Kolizje Smakówszkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g suszonych śliwek 1 jajko 1 żółtko 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenieZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia Pichciciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)łyżki mąki, kakao i proszek do pieczenia- mieszamy powoli rózgą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę. Pieczemy przez 20 minut. Krem: 1 l mleka 4 jajka 10 łyżek cukru 2 cukry waniliowe 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła – w temperaturze pokojowej Mleko grzejemy w dużym garnku
MojaQchnia.plpartiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka. Krem budyniowy 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 litra mleka laska wanilii W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki.Resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami(...)laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek) Rozmrożone
Anielskie wypiekidalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy(...)ostygnięcia. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru • 2 x śmietan fix (luż żelatyna) • 3 łyżki kakao DODATKOWO: • słoiczek wydrylowanych wiśni • czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka • migdały Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem. Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni
KUCHNIA POLSKAZachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej
Gotowanie...to proste !waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy(...)blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. MASA : -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego -0,5 szkl oleju -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła 75 g brązowego cukru 80 ml mleka 65 g płatków kokosowych Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę. W międzyczasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagotować w rondelku, na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, odstawić. Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć(...)jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewyziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa wiśniowa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 300g masy cukrowej różowe kuleczki różowy barwnik spożywczy Biszkopt(...)Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić
Smakołyki Asimasła - 400 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - 2 jajka prosto z lodówki - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża łyżka śmietany Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę! PONADTO(...)dużych) - 6 łyżek cukru - cynamon opakowanie Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem PONADTO: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem - 1,5 szklanki mleka Przygotuj budyń na 1,5 szklanki mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejszamy tylko ilość mleka z 500 ml na 1,5 szklanki) Przygotuj blaszkę standardową prostokątną, wyłóż papierem
SMYKWKUCHNIOstatnio dostałam świetny przepis na piernik. Jest łatwy i bardzo smaczny. Podany przepis jest na małą blaszkę natomiast na dużą blaszkę trzeba robić z dwa razy
PychotkaaaSKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie puddingu lub budyniu czekoladowego bez cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżki
ClauditteMissCookingPyszne babeczki które upiekła moja córka Agnieszka z moją niewielką pomocą Składniki: - 150 g masła - 125 g czekolady (ze skórką pomarańczy 70% kakao ) - 50 g czekolady
W królestwie smaków Beatysmak, ale też wartości odżywcze. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą(...)dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem, świeżymi owocami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 400 g twarogu szczypta soli masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Maślankę mieszamy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarnyproszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystko dobrze wymieszać - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przelać do przygotowanej formy - piec w 170 stopniach przez 30-35 minut Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można(...)pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta
Smakołyki Berenikiszklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek(...)będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim
My Culinary ArtUwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko(...)cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny
Ostra na Słodkoodjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy(...)masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać
Z Kuchni Do Kuchni