Zapraszam... SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników(...)Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki
Kubki smakułyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka dodatkowo: 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego Na samym początku karmelizujemy płatki. Masło i mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mleko w proszku i podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zestawiamy z ognia, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane płatki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy(...)mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Jadło i czytadłołyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową(...)tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego); 120 g wiórków kokosowych; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia
In my kitchenmielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota. Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość(...)masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka, orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli
Ciastkozercyśmietankowy 100 g cukru Sposób przygotowania Ciasto Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka i rozczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Na sam koniec dodać tłuszcz i dalej wyrabiać ok 7-10 min. Jeśli ciasto bardzo się lepi mimo wyrabiania, dodać trochę mąki(...)Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h Masa serowa Żółtka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser biały, jeśli nie był mielony lub z wiaderka, wcześniej ser zmielić. Dodać proszek budyniowy. Ubijać. 4 białka ubić z odrobioną soli na pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć na kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę
Mieszam w GarnkuLukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej(...)pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C Masa: 3 jaja 1 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło 1/2 litra mleka 2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty
Cynamonowe szczęścietych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy. Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek. (Tortownica około 21 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru (nie co mniej) 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy(...)łyżki kakao Dodatkowo: 150g okrągłych biszkoptów 1 galaretka owoce Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z budyniem (proszkiem). Masę przelać do gotującego się mleka i mieszając - zagotować. Ostudzić. Masło rozetrzeć na puch i połączyć (po 1 łyżce) z zimnym budyniem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao. Spód tortownicy
Di gotujepolałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:) Składniki na 24 sztuki: SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru MOKRE: 2 jajka szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 30 ml rumu + ok. połowa puszki gotowej masy makowej Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki rumu ( rozetrzeć na gładki(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystko niedbale wymieszać razem. Tylko do połączenia składników. Do papilotek nakładać ciasto do połowy wysokości i uzupełnić masą makową do 3/4 wysokości. Lekko wcisnąć do środka łyżeczką. Piec ok. 20 min. Po wystudzeniu polukrować lub ozdobić w inny sposób
Maślane ciasteczkoSkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)miski do jednej wlać składniki mokre, do drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest
Pychotkaaazalewy) 1 łyżka kaparów (opcjonalnie) 1 łyżka orzeszków pinii (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia. W mniejszej miseczce miksujemy razem mleko i jajko. Suszone pomidory, ser mozzarella, listki bazylii kroimy na mniejsze kawałki. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną(...)masło - chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii - miksujemy do połączenia składników. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Muffinki
W kuchni Katiewszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotujeszkl. Mąki Łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szkl. Cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 2 jajka 0,5 szkl. Mleka 0,5 szkl. Oleju Dekoracja: kakao masło śmietana lub mleko cukier biała czekolada lub wiórki kokosowe Wykonanie Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka (300 ml) Zostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy(...)razem. W drugiej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich olej i mleko. Dokładnie mieszamy i dodajemy do składników suchych. Wszystko razem mieszamy, żeby uzyskać gładką masę. Gotowe ciasto nakładamy do foremek ok. 1 cm (żeby zakryło dno). Następnie nakładamy po małej łyżeczce budyniu i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Piec w temperaturze 180 C ok. 15-20 minut. Wszystko zależy
The Sweet Damselłyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę(...)kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki
Ciastkozercylodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem(...)odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka Syropu Pigwowego Eterno 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam
Blondynka GotujeWielkość formy : Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)ostudzić.Masa serowa:40 dag twarogu 12 dag cukru kryształu3 jajka8 dag budyniu(śmietankowy)200 ml mlekaSer zmielić dwa razy dodać jajka,cukier i zagotować.Dodać rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaświątecznej kawy!Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajko1 bananSkładniki na krem z twarożkumasa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy. Nastawiamy(...)piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej
Ciastkozercyziemniaków (roztartych) 100 sera Gouda MSM Mońki 2 jajka 400 g jogurtu naturalnego (rzadkiego) 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki chlebowej 2 czubate łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z masłem(...)minuty - by minimalnie je ubić, dodajemy jogurt, mleko, ziemniaki i ser, ponownie blendujemy. Wsypujemy mąkę i łączymy (można też blenderem) oraz przyprawiamy (zalecam konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką lub łopatką - żeby ten koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta
Kolorowy Przepisownikurodziny zamiast ciasta chciałam upiec tort. Szło mi tak pod górkę, zwłaszcza z kremem, który był ciągle za rzadki, że już miałam ochotę wszystko wyrzucić! Ale szkoda by było składników... Dodałam galaretkę - coś tam wyszło... Efektowny ten wypiek nie był :) bo koniec końców odpuściłam sobie dekorowanie - to nie był mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało(...)pieczenia (nie smarujemy boków). Pieczemy w około 180 stopniach przez 30-35 minut. 2) Połowę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą
Kolorowy Przepisownikinnej bazy na ciasto, ale ta jest naprawdę smaczna i wilgotna. Babeczki przechowywane w lodówce utrzymują świeżość przez 3 dni. Zdecydowanie warto wypróbować !!! Muffiny TOFFIFEE Składniki na 12 muffinek : Składniki suche: · 300 g mąki · 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)syropu orzechowego · 1 łyżka śmietany lub mleka Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyćwszystko składniki. Nie mieszaćzbyt długo. Przygotowaćformędo pieczenia. Można wyłożyćjąpapilotkami. Przygotowanąmasęprzelaćdo formy na muffinki. UWAGA!! Każde zagłębienie zalewamy ciastem tylko do połowy. Nakładamy łyżeczkęmasy kajmakowej, łyżeczkę nutelli oraz posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy resztą ciasta
Mania GotowaniaSprawdzony przepis na domowe lody truskawkowe, które przygotujesz bez użycia bez maszynki. Prawdziwy, truskawkowy smak lodów, które idealnie sprawdzą się w rożkach, deserach, koktajlach lub lodowych
Kuchnia Na WypasieMuffinki z nadzieniem czekoladowym są smaczne i zdrowe ,nie zawierają spulchniaczy. Na drugi dzie ń nadal świetnie smakują, są wilgotne,nie za słodkie,idealne. Składniki:
Smaczne PotrawyŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz
Anioły w kuchniMuffiny....yummy, yummy...mniam ..mniam..aha miałam pisać o mufinach...po prostu nie mogę się oderwać..Najprostszy przepis- a ile sprawia radości. By je zrobić
Smaki Edytyprostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieszczamy(...)pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Wykładamy do blachy o wymiarach 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Dzielimy na dwa blaty. Chrupiący słonecznik: 300g słonecznika łuskanego 4 łyżki mleka 8 łyżek cukru 70g masła Wszystkie składniki mieszamy w rondelku
Czerwona PorzeczkaRolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka
SMYKWKUCHNIkrem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany przez siebie aromat i barwnik. Z barwnikiem nie przesadzaj- kolor żółty(...)powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem
Z Kuchni Do Kuchnijedynie sam cukier puder. Koniecznie spróbujcie! (około 12 sztuk) 2 jajka 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml) 3 łyżki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej (lub mniej; w zależności od mąki) 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 1/2 szklanki chocolate chips lub posiekanej czekolady(...)mnie masło ghee - Palce lizać! ) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na końcu do masy wmieszać czekoladę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać spore porcje ciasta . (2 łyżki stołowe = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Inspiracja z blogu: Moje Wypieki
Di gotujegarści wynosi ciacha. Składniki na około 30 sztuk: 200 g płatków owsianych 150 g mąki gryczanej 80 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Nadzienie i polewa na 12 sztuk: 100 g masła orzechowego- u mnie było to z orzeszków ziemnych(...)odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście
greenscarfochotę na taką miseczkę pyszności? Składniki (2 porcje): 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (u mnie cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu) 1 jajko 1 łyżka oleju 3/4 szklanki mleka + dodatkowo: garść truskawek mały jogurt naturalny do dekoracji: listki mięty i nasionka chia olej kokosowy(...)Wszystkie składniki na placuszki miksuj przez chwilkę (lub wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie odwróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami i jogurtem naturalnym
Moja pasja smakusłodkich kąsków) : Masa podstawowa do podziału na dwie części: - ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć puszkowanej) - jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy(...)pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń. Do pierwszego wsypujemy kakao i utartą czekoladę, a do drugiego dodajemy masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ulubione orzeszki. Ponownie obie porcje
Gawron w rosolesię – po dodaniu mąki zrobi sią gładka). Dodajemy porcjami mąkę z proszkiem. Ponownie łączymy składniki miksując na niższych obrotach. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180° C na ok. 50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Łatwe ciasto pomarańczowe nie sprawi kłopotu nawet osobom początkującym w wypiekach. Bardzo wilgotne, puszyste(...)intensywnym aromacie pomarańczy. Po inspirację sięgnęłam na blog Sio Smutki do Moniki i skorzystałam z jej przepisu na łatwe ciasto cytrynowe (przepis z niewielkimi zmianami podaję za autorką). Do kawy, herbaty, czy też kubka mleka – gorąco polecam i życzę smacznego. Łatwe ciasto pomarańczowe dodaję do wydarzenia Błyskawiczny piatek 28 października 2016r. Wydrukuj przepis The post Łatwe ciasto pomarańczowe appeared first
mojewypiekiinietylkosłodka kruszonka. W sam raz do kawy czy po prostu na deser po obiedzie. Ciasto również wyśmienicie smakuje z mlekiem:) Ponieważ ciasto upiekłam w formie do tarty mąż nawał je u-tarte Przepis oryginalny pochodzi z książki ” Ciasta, ciasteczka i takie tam ” Agaty Królak, zmniejszyłam w nim ilość cukru i składniki na kruszonkę. Użyłam formy o średnicy(...)Składniki: Zacznę od kruszonki: łyżka mąki łyżka drobnego cukru czubata łyżeczka masła Składniki wyrobić palcami aż powstaną grudki Ciasto: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej typ 450 40 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 120 g cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 50 g owoców – u mnie borówki, ale mogą być inne dowolne
Niebieski kubek z kawamasy serowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika(...)minut. Masa serowo - kokosowa: - 1,2 kg dobrego tłustego twarogu - 1 łyżeczka mielonej wanilii, lub wanilia z całej laski - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka - 400 ml mleczka kokosowego - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 jaj, żółtka osobno do masy, a na koniec piana z białek - 3/4 szklanki cukru kryształu 1. Ser mielimy minimum dwukrotnie. W dużej misce umieszczamy wszystkie
Apetyczna babeczkacukru ok 1/4 kostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki(...)chwilkę. Zostaw na kilkanaście minut - powinno pojawiać się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Jeśli patelnia nie ma warstwy przeciw przywieraniu, lepiej dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj
Anioszek w kuchnisię rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby zrobiony z "proszku". Cały sekret ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny. A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki: ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki(...)szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyża mąki pszennej 1 łyża mąki kukurydzianej (ew.ziemniaczanej) 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Podgrzewamy w rondlu mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy całą mąkę. Rondel stawiamy ponownie na chwilę na ogniu
Bon appetit mon amieprzesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić. Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną lub grubą końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore(...)czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Krem budyniowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania
Nastoletnie Wypiekaniejest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie żółtka rozmieszane z octem.Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao,wymieszać i dodać(...)masy jajecznej,delikatnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok 30 min w 180 st C. Masa kawowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 250 g masła lub margaryny(jak kto woli) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku czekoladowym Dodatkowo: ok 500g wiśni w syropie lub w spirytusie gorzka czekolada
Niespełnione zdolności kulinarneCiasto z kawą i galaretką. Za nadesłanie przepisu bardzo dziękuję mcdonalds084d. Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 3 łyżki smalcu 1 1/2 łyżki kakao 1 1/2 łyżki kawy prawdziwej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki tortowej Wykonanie: Jaja ubi ć jak na biszkopt. Pozostałe składniki przesiać przez sito, wszystko wymieszać. Dwie galaretki wiśniowe(...)rozpuścić w 3 szkl.wody i zostawić do stężenia. Margarynę utrzeć z 1 szkl. cukru pudru. Ugotować budyń na 1/2 litra mleka. Wystudzony budyń dodać do margaryny utartej z cukrem.Ciasto przekroić , posmarować połową masy, wlać na to gęstniejącą galaretkę , wstawić do lodówki, posmarować drugą połową masy i położyć 2 część ciasta.Trochę masy pozostawić na wierzch i posypać kawą
Smaczne PotrawySkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka zagotować
kulinarnyswiatdomibardzo dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Foremkę na muffiny wyłożyłam papierowymi i silikonowymi papilotkami. W jednej misce wymieszałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i płatki otrębowe. W drugiej misce umieściłam wybite całe jajka, mleko, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Pomarańczę obrałam razem z białą skórką, powycinałam cząstki z pomiędzy białych błonek, a z otrzymanego „ogryzka” wycisnęłam(...)misek, wymieszałam (tak, żeby składniki się tylko połączyły) i dodałam pokrojone na mniejsze kawałeczki cząstki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Papilotki napełniłam wymieszanym ciastem i wstawiłam foremkę do piekarnika. Piekłam około 20 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej
Kuchenne zapiski Edytykąpieli relaksacyjnych. Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach(...)Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej. Do podania: owoce sezonowe, miód lipowy lub cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane Kardelen by Mira
SzczyptaSmaQwszystkie sposoby. Składniki (na 12 muffin): 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Wykonanie jest śmiesznie proste! Należy przygotować dwie miski - w jednej należy odmierzyć(...)stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada
Garniec MagalieHALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną
Słodko-Słony Świat Ilonyidealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananSkładniki na krem+ czerwony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego
CiastkozercyDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe(...)szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki
Kolizje Smakówszkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g suszonych śliwek 1 jajko 1 żółtko 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenieZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia Pichci