Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i z jogurtem, w koktajlu i na śniadanie w naleśnikach :). A kiedy jest najlepsza cena, kupuję większą ilość, myję, usuwam szypułki i mrożę. Zapraszam na sernik, z truskawkami w roli głównej. Składniki: opakowanie biszkoptów(...)wiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę przygotować wg przepisu. Ja najpierw zalewam szklanką gorącej wody, kiedy proszek się rozpuści dodaję szklankę zimniej wody z butelki - galaretka szybciej stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Śmietankę
Trufelkowoformie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny(...)łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka
Różne smaki w kuchnimąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła(...)nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko nam się już rozpuści dodajemy czerwony barwnik wedle uznania. Polewamy na ciasto lekko wystudzoną. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem malinowy bita śmietana biszkopt polewa z czekolady SMACZNEGO
Słodkie ciachokostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części. Masa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy(...)dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciachosumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła(...)małe jajka 50g posiekanej gorzkiej czekolady Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać. Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, spłaszczać i układać na blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut
Obiad gotowyłyżki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli, szczypta sody • 3 banany • 1/2 szklanki masła orzechowego • 2/3 szklanki tłustego mleka • 1 jajko • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju do smażenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki. • Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć
To co kochamKozie mleko zawiera bardzo dużo różnorodnych soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu i potasu. Już jego mała porcja uzupełnia niedobory tych składników w organizmie! Jeśli macie ochotę skosztować koziego nabiału, na pierwszy raz polecam właśnie sery kozie twarogowe, które pasują do wszystkiego: na kanapkę, jako składnik nadzienia do tarty, jako baza ciasta czy deseru. Jeśli(...)posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki Ser zmiksować na gładką masę z jajkiem i proszkiem
Poranek na słodkotortowej 250 ml mleka 1 łyżka cukru szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Ubijamy białko na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mleko z żółtkiem, cukrem, solą i mąkami. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy gofry na złoty kolor
Dzieje kuchennej Wiewiórymiędzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec(...)czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa budyniowa Składniki: · 2 opakowania budyniu wanilinowego, · 500 ml mleka, · 1 łyżka cukru, · 200 g masła
Kulinarna (nie)codziennośćformie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny(...)łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka
Słodkości i nie tylkołyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy. 2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut(...)wióra, chwilę smażyć, następnie dodać dwie suche galaretki i gotować razem przez parę minut. Odstawić do wystudzenia, nakładać gdy się wystudzi i zacznie lekko tężeć. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20-25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Budyń ugotować wg. przepisu z dodatkiem cukru i mąki
Apetyczna babeczkacukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie i przekładamy do plastikowego pojemnika. Umieszczamy w zamrażalce i co 30 minut
Mango Papajacukinią i jabłkiem. W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, stewie, sól i przyprawę do piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody kawowe z czarną porzeczką bez maszyny (na 8-10 gałek): 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego 8 łyżek mocnej kawy 1/2 szklanki czarnych porzeczek Mleko skondensowane mieszamy z kawą i porzeczkami niezbyt dokładnie i przekładamy do plastikowego pojemnika. Umieszczamy w zamrażalce i co 30 minut
Mango Papajaproszku do pieczenia Margarynę i wodę zagotować, kiedy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą(...)25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temeraturze 170 st. C przez ok 20-25 min - do czasu aż ciasto się delikatnie zarumieni, tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Krem: 1 szklanka cukru 0,75 ml mleka 3 duże łyżki mąki 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 kostka masła 1 żółtko
Słodka Kraina Wypiekówpuszka fasolki czerwonej - 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso(...)mamy gotowe to dodajemy do niego odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju
Kuchenne Wariacjemieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 350-400g cukru Składniki na pancakes: - 1 niepełna szklanka mieszanki na pancakes (150g) - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżka rozpuszczonego masła Do mieszanki na pancakes dodać jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy(...)wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi z książki N.Lawson 'Nigella Ekspresowo
CookYourselfcukrem, przepyszne!!! Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Niby Pączki jak Muffiny 1,75 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej i cynamonu 1/3 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mleka do oblania i obsypania: około 60 g masła, roztopionego 3-4 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu Wszystkie składniki(...)być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy przesiane suche składniki. W drugiej misce olej, roztrzepane jajko i mleko. Łączymy zawartość naczyń mieszając widelcem tak by składniki się połączyły ale nie za długo. Formę do muffinek ( u mnie babeczkowa silikonowa) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ok 25 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe wyjmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej1/3 szklanka oleju1 łyżeczka proszku do piezenia1/2 łyżeczki sody1 łyżka cukru pudru2 jajkaszczypta solikrem200 ml kremówki1 serek waniliowy (u mnie Danon)truskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką(...)masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).MasaKremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy - można do masy
Magiczna kuchnia Dariiportalu moje miasto to Nowa Sól (wprowadziłam kilka zmian)Składniki na 12 szt.:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka mleka100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki:orzechybananyjabłkarodzynkilub inne bakalie(...)myśl :)Masło/ margarynę rozpuszczam i studzę. Budyń gotuję według instrukcji na opakowaniu tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki.Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam resztę ciastem. Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.Mo
NA MOIM TALERZUpłatków owsianych (użyłam błyskawicznych)250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego)1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego)2 jajka szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce- w drugiej(...)papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien
Basia w kuchniopakowanie przyprawy korzennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2 łyżki mleka1/3 szklanki cukru1/2 szklanka oleju12 suszonych śliwek Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy migdały i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy(...)olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek. W każdą muffinkę wciskamy naszą niespodziankę: suszoną śliwkę ;)Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Piękny zapach murowany! Od razu się uśmiechnęłam i... pochłonęłam
Kitchens AlphabetSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 10 dag masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru konfitura np. truskawkowa, wiśniowa Przygotowanie: W jednej miseczce wymieszać składniki suche W drugiej miseczce bardzo dokładnie wymieszać składniki mokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać(...)długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C, przez
Proste PotrawyMuffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:Składniki suche:1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku0,5 łyżeczki sody3/4 szklanki cukru pudru1 tabliczka czekolady mlecznej
Emcia PichciDomowe kajmaki to smaki mojego dzieciństwa, pyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla
Wanilia i KardamonKolega zaproszony, więc czas na przygotowanie szybkiego i smacznego deserku - babeczki z czekoladą sprawdzają się znakomicie. A już samo ich przygotowanie jest fantastyczną kucharską przygodą dla
Z notatnikaBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo
Smakowite DaniaWszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe z masy bezowej) 200g masła (82%) Część mleka odlewamy do średniej wielkości słoiczka, do którego następnie dodajemy żółtka(...)szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier, stale ubijając dodajemy po jednym żółtku, bijemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do blaszki
Smakowy RajTrzeba przyznać, że Biedronka coraz bardziej zachwyca swoją ofertą „fancy” produktów spożywczych 😃 Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wegetarianie jak i weganie, eko freaki
Candy PandasTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergikciasto jest ciężkie i wilgotne, co pozwala na zachowanie świeżości bułeczek nawet do 3 dni. Pyszne, pełne rustykalnego wdzięku i smaku i bardzo proste w przygotowaniu jeżynowe bułeczki scones na początek Września już czekają, by rozpieścić Wasze podniebienia! :) Jeżynowe bułeczki scones z białą czekoladą i lawendą na 9 bułeczek Potrzebujesz: 160g mąki pszennej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. 2. Dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę. 3. Dodaj jajko i maślankę - zagnieć ciasto (dodaj więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Max. 2 łyżki). 4. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta razem z całymi jeżynami. 5. Delikatnie wymieszaj tak, aby większość owoców pozostała w całości. 6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat
Kuchnia w Słońcu Skąpanaowocami suszonymi dzięki czemu ciasteczka były cudownie delikatne i chrupiące. To jedne z tych wypieków , którymi nie da się tylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik) 30 g wiórków kokosowych(...)mąki kokosowej 80 g brązowego cukru 40 g sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym
Kuchnia bezglutenowamyśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję sernik z wykorzystaniem jogurtów(...)duże jogurty bałkańskie - kupuję firmy Maluta 340g; UWAGA nie mogą być light! 1 szkl. cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka 80ml oleju 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem
Grunt to przepis!wszystko to, co najcudowniejsze - czekoladę i orzechy. Nic tylko szamać, popijając szklanką mleka tudzież herbaty - przynajmniej ja tak lubię ;) CIASTKA DYNIOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ Składniki: - 250 gram puree z dyni - 250 g mąki ryżowej - 80 g masła - 100 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 100 gram mieszanki(...)mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk - w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. W pierwszej kolejności formujemy kulki, które potem spłaszczamy. Wykładamy ciastka
Życie zamknięte w smakufamily:"Times New Roman","serif";} Na stolnicę wsypujemy mąkę. Mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Cukier ucieramy z jajkiem i żółtkiem i dodajemy do mąki. Dodajemy śmietanę i lekko zarabiamy ciasto, po czym wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek(...)wałkujemy osobno na długość foremki. Smarujemy każdą część powidłami śliwkowymi, posypujemy posiekanymi orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 min. Krem: Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Wykonanie: W 1/4 szklanki mleka roztrzepujemy jajka, mąkę ziemniaczaną
psgotujemybyła by miseczka pełna owoców, ale cóż zrobić - mam do nich słabość. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego krem 250 g ricotty(...)jednej wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre do suchego i dokładnie wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej
Kuchnia w opałachmąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.Każdą część rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami(...)rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki kremu budyniowego:20 dkg masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru,3 łyżki mąki pszennej,3 łyżki mąki ziemniaczanej.W 1/2 szklanki mleka rozprowadzamy dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Użyłam trzepaczki
Codzienna kuchnia niecodzienna