czekoladową z bananową, po czym przesiej do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż całość to formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 160-170 C przez 30 minut na środkowej półce piekarnika (wyłącz termoobieg). Jak widać, nawet surowe ciasto jest pyszne, zresztą Nina sprawdzała, czy moje ciasto będzie chociaż w połowie dobre jak jej to wczorajsze(...)makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego 400 ml sok z połowy cytryny 4 czubate łyżki cukru waniliowego, najlepiej domowej roboty, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru 20 g agaru, czyli wegańskiej żelatyny W misce
greenscarfletniego mleka 7 dag drożdży 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 50 dkg parówek 30 dkg żółtego sera papryka słodka oregano suszone ketchup kielecki Dodatkowo: żółtko do posmarowania siemię lniane Kupiec do posypania 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy(...)wycinamy dowolnej wielkości kółeczka. 2. Farsz: parówki i ser kroimy w kostkę, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, oregano suszone i około 2 łyżki ketchupu kieleckiego , wszystko razem mieszamy. Na powycinane kółeczka dajemy odpowiednia ilość farszu. 3. Formujemy bułeczki i układamy na formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. 4. Bułeczki smarujemy rozbitym żółtkiem i posypujemy siemieniem lnianym Kupiec. 5. Pieczemy około
Kuchnia u BietkiHortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
PodwójnaporcjaHortex – 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki Sposób przygotowania: 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
PodwójnaporcjaNaleśniki: 3 szkl. mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej 1-2 łyżki brązowego cukru + szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy(...)malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu, mieszamy. Nakładamy na naleśniki
Smaki Na Talerzuzsiadłym mleku tym razem zrobiłam na jogurcie, wyszły bardzo smaczne i delikatne, najlepiej smakują polane sosem czekoladowym. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: sos czekoladowy Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, jajka, proszek(...)pieczenia i cukier waniliowy, wszystko dokładnie miksujemy. Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone racuszki układamy na talerzu i polewamy sosem czekoladowym
Bajeczna Kuchniaśrednicy 28 cm) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Masa budyniowa: 6 żółtek 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka 2 kostki masła (400 g) Dodatkowo: 1 puszka ananasa 100 g orzechów włoskich 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady(...)żółtek i ubić białka na puszystą pianę. Zmiksować jajka z resztą składników i połową piany z białek na jednolitą masę. Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy
KuchniaWeDwoje.plpieczenia (bezglutenowy) - 6 jajek (oddzielone żółtka i białka) - 100 g marcepanu - cukier puder do posypania - mleko do sparzenia maku i komosy ryżowej MAK I KOMOSĘ RYŻOWĄ zalej gorącym mlekiem i odstaw na godzinę, możesz też je chwilę pogotować aby skrócić czas namaczania. Następnie przełóż na sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa(...)WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około godzinę (termoobieg
Kuchnia bezglutenowa Loliużyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego lub krowiego(...)nieduże marchewki 2 duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym
Ze smakiem i z pasjąmąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT KAKAOWY 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA pół litra mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek
Gotuję Testujęłyżki marchewki wsypać makę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość rzadkie ciasto tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia - wlać ciasto do formy, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, wyjąć papier z ciastem na kratkę i wystudzić dobrze, ciasto zimne przekroić na 3 placki BUDYNIE(...)gruszki pokrojone na kawałki zalać 150 ml gorącej wody, gotowac z 2 minuty, wsypać 2 łyżki cukru i łyżeczkę masła, w 300 ml mleka wymieszac budyń śmietankowy i wlać do gruszek mieszając do zagęszczenia, ciepły budyń wyłozyć na placek ciasta i nakryć drugim lekko dociskając - budyń czekoladowy wykonać tak samo ale ze śliwkami i też ciepły dać na ciasto
W Mojej Kuchni Lubięnadchodzącym Nowym Roku. Obfitości, smaczności i zdrowia. SKŁADNIKI: 200 g ostrego sera żółtego 150 g szynki wędzonej 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 130 g miękkiego masła 30 g mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki soli ziołowej - czosnkowej 1 1/2 łyżeczki czarnuszki A jak to zrobić: Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić(...)zmielonej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę. Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości około 1 1/2 cm. Każdy pasek skręcić
Kuchnia w opałachrazie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka). Białka ubić na sztywną pianę, *** dodać do ciasta i delikatnie wymieszać Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry o grubości około 1 cm i wydrążyć gniazda nasienne (z jabłek powinny powstać krążki z dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor(...)Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataminut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu(...)ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru (śmietankowy, waniliowy) Masa II 2 opakowania bitej śmietany w proszku (Śnieżka, Śnieżynka itp) i mleko do jej przygotowania 2 galaretki wiśniowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub inna polewa czekoladowa Przygotowanie pierwszej masy zaczynamy od odsączenia ananasów i pokrojenia
Rozpustne gotowaniełatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego(...)pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych) dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które
Cynamonowe szczęściebiałkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół. Blaty biszkoptowe można delikatnie naponczować. Składniki na poncz: 1/2 szklanki mocnej herbaty; mały(...)kieliszek rumu lub kilka kropli aromatu rumowego; Wykonanie: Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:) Składniki na masę: 25 dkg masła; 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g); Wykonanie: Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając. Dodatkowo: 400 g herbatników szkolnych; Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone
In my kitchendodatek do omlecików: truskawki zmiksowane deser mleczno ryżowy Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodać mleko . Mąkę z proszkiem dodać do żółtek i wymieszać . Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Ja wypróbowałam dwa sposoby na przygotowanie omlecików. Jedne usmażyłam na patelni a drugie upiekłam w piekarniku . Powiem(...)poczekaj aż się rozpuści , nakładaj porcję omlecików . Smażymy na złoty kolor z obu stron . Pieczone w piekarniku; Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcję ciasta. Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Omleciki podałam ze zmiksowanymi truskawkami wymieszanymi z deserem mleczno ryżowym . Wy swoje placuszki możecie podać z czym lubicie
Sama słodycz i szczypta chilipotrzeba na te małe cudeńka :) * 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella * 50 g płatków owsianych * 30 g otrębów owsianych * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta soli * 0,5 szklanki mleka 0,5% * 1 owoc kaki * pastylki słodziku do smaku (u mnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy(...)rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto rozkładamy do 10 foremek na muffinki, przyozdabiamy wiórkami (bądź innymi dodatkami) i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. I gotowe
Zdrowie na języku :Pczekolady30g masła200ml śmietanki 30% lub 36%Polewa:3 łyżki masła1/2 gorzkiej czekolady1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.2. Krem: W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną(...)masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy ciastka. Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę
Szefowa kuchniTruskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z rozkoszy ( ajj , ale to zabrzmiało :D )Delikatny biszkopt … kremowy budyń … soczyste truskawki zatopione w galaretce – tak ; było pyszne!!!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI(...)łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut / 180 CMASA:Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.Zostawiamy do ostudzenia.Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier.Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą.Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy
Ostra na Słodkoszklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaopo 2/3 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo:1,5 opakowania budyniu400 ml mlekaBudyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok.Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki (suche) mieszam razemw osobnej misce. Dodaję mieszankę porcjami do jajek, mieszam do połączenia się składników.Jeśli potrzeba- dodaję odrobinę mleka. Foremkę do muffinek wykładam(...)papilotkami (lub składam po 2-3 papilotkirazem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczamłyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta.Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDINGfür 12-14 Stückennasse Zutaten:2 Eier1 Glas Milch1/3 Glas Öltrockene Zutaten:1 Glas Zucker2 Glas Mehl2
W kuchni Karmel-itkiczęści.200 g truskawek drobno kroimy.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy(...)pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę
Słodka StronaWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam
Kolizje SmakówKto ich w dzieciństwie nie uwielbiał? Chyba tylko ten, kto ich nie jadł ;) Znalazłam wreszcie idealny jak dla mnie przepis, na który natrafiłam na jakimś blogu
charlotte gotujeszklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno(...)posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut.Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Krem:Składniki: 1 litr mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną
Apetyczna babeczkaSkładniki na placuszki:3 łyżki mąki1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki masy krówkowej1 łyżka błonnika marchwiowego50ml mleka3łyżki oleju do smażeniaSkładniki na sos:2 świeże brzoskwinie2
Emcia PichciSkładniki: 8 szt. śliwek węgierek 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty2 lyżeczki esencji waniliowej 1 jajko 150 ml mleka 100 g masła 12 łyżeczek płatków owsianych górskich Przepis: Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło rozpuszczamy(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny
Emcia PichciSzukając inspiracji w sieci natrafiłam na blog Małej Cukierenki , który jest bogaty w przeróżne słodkości. Zaintrygował mnie przepis na ciasto 3 Bit no i wpadłam po uszy. O niczym innym nie mogłam myśleć a dochodziła już północ. Jak nigdy chciałam żeby już był ranek :) aby dorwać się do moich kuchennych zabawek i wyczarować to cudo. No bo przecież(...)czekolady lub kakao A jak to zrobić: Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty
Kuchnia w opałach200g cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 200g masła lub margaryny, 5 żółtek, 500ml mleka, 135g cukru, 3 łyżki mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka, 2 łyżki śmietany 18%. W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kawę
Z miłości do słodkościPiernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach
RAROSSAcytryny 4 łyżki cukru brzozowego ( ksylitol) łyżka mleka w proszku 0,5 l śmietany kremówki 300 - 400 g serka z wiadra 0, 5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki ciepłego mleka Polewa: 100 g masła 2 kopiaste łyżki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka łyżka oleju Oraz: miska 2,5 - 3 l folia spożywcza równa(...)przykrywamy namoczonymi biszkoptami. Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut, aby lekko stężało. Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie miksując. W tym przypadku czekolada zastąpi żelatynę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie wykręcamy szklankę, a otwór po niej napełniamy masą. Przykrywamy biszkoptem, nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki
Dieta moja pasjaUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna Kuchniapiekarnika! Wystarczy duży garnek z grubym dnem, w którym wymieszasz wszystkie składniki i zagotujesz. Przełożysz do formy wyłożonej ciastkami i to wszystko! Potem ciasto musi tylko postać w lodówce, aby stężało. Sernik gotowany przepis na ciasto bez pieczenia. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser do kawy i herbaty, ten sernik z pewnością powinien Cię zainteresować. Łatwy w wykonaniu, z twarogiem(...)kakaowa. Sernik gotowany z wiaderka to znakomity przepis dla tych, którzy obawiają się zakalca oraz opadających i spękanych ciast. Sernikiem gotowanym powinni zainteresować się również zapracowani oraz szukający prostych i nieskomplikowanych przepisów na desery. Oraz Ci, których nudzą już ciasta bez pieczenia przekładane biszkoptami lub herbatnikami. Sernik gotowany przepisy które często znajdziecie, to sernik gotowany z galaretką, z wiśniami oraz
Kuchnia Na WypasieCiasta znajdziecie również inne przepisy na wypieki oraz na ciasta bez pieczenia. Biszkopt kakaowy (tortownica 24cm) 6 jajek rozm L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku stale miksując. Mąkę przesiać z proszkiem(...)Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty. Krem chałwowy 200 g masła 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 150 g chałwy Mleko wymieszać z budyniami
O kuchni z uczuciemproszkiem do pieczenia. Zmiksować aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.Wymieszać. Dwie keksówki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do jednej wyłożyć połowę ciasta. Do pozostałego ciasta wsypać kakao i wymieszać, następnie wyłożyć do drugiej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, około 40-45 minut. U mnie ciasta upiekły się(...)równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem
Agusiowe smakołykiPołączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 150 g masła na krem śmietankowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce (lub blenderze) mieszamy jajka, miód oraz olej kokosowy. Dodajemy mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Kolejny raz mieszamy wszystko razem, aby uzyskać jednolite ciasto. Pieczemy w gofrownicy około 3 minut lub tyle ile podaje instrukcja. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe gofry (paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemleka dodaj ocet, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Mleko się zetnie. Zmiksuj lekko jajka. Dodaj olej, serwatkę, ocet i otartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki podczas miksowania. Tortownice wysmaruj masłem. Napełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy(...)przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny w proszku. Zamiast czerwonej borówki można użyć mrożone maliny lub żurawinę. Wsyp borówki do małego rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez 5 minut, mieszając od czasu
codojedzeniamust have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki(...)masła o temperaturze pokojowej 1 jajko + 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Marcepan i masło pokroić w kostkę - połączyć siekając nożem lub w malakserze ( ja użyłam
kolorowotorcikowomojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać wody) mąka woda gazowana sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz cukier(...)mozzarelli 2 pomarańcze oliwki płatki migdałowe grzanki Przygotowanie: Kurczak: Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Chipsy pokruszyć w paczce. Z pozostałych składników zrobić ciasto o konsystencji trochę gęstszego ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, potem obtoczyć w chipsach i smażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Sos: Wszystkie
Malinowo w kuchnicukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru(...)Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościżółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicy siekamy mąkę z masłem, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy(...)składniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaskórki i kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na kawałki. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wlewamy masę(...)środek. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami. Dodatkowo: 200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h 20 g orzechów włoskich lub pekan Źródło: bbcfoodgood.com The post Ciasto Jabłkowo – Karmelowe appeared first
Made By Mom And Sonpękają. Ptysie wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, warto zostawić między nimi duże odstępy, ponieważ urosną jeszcze podczas pieczenia. Palcem lub łyżeczką zamoczoną w odrobinie wody spłaszczamy końcówki ciasta. Pieczemy około 25 minut, ważne, żeby nie otwierać piekarnika do czasu, aż ptysie będą upieczone i rumiane, w przeciwnym razie mogą upaść. Czas, kiedy ptysie są w piecu możemy(...)dalszym ciągu jest jednak dość delikatna, dlatego ptysie warto nadziać przed samym podaniem. Jeśli chcielibyście przygotować je wcześniej zamiast śmietanfixu można wykorzystać jako utrwalacz bitą śmietanę w proszku (do mleka) lub zrobić krem śmietankowy . Upieczone ptysie odkładamy na kratkę do przestudzenia. Kiedy są już zupełnie zimne przekrawamy je wzdłuż ostrym nożem z ząbkami. Do nakładania śmietany zdecydowałam się
Ciastkozercyjajko ~łyżka oleju rzepakowego ~2 łyżki syropu waniliowego (lub cukru z wanilią) ~łyżeczka cukru ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mleko, jajko, olej i syrop wymieszać w misce. Do drugiej wsypać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia i również wymieszać. Suche składniki przesiać do pierwszej miski i wymieszać całość na gładką masę. Rozgrzać patelnie teflonową (w masie(...)patelnie. Chyba, że nie ufacie swojej patelni aż tak bardzo...wtedy można ją przesmarować olejem :)), ułożyć foremkę do naleśników/jajek i wlać do niej ok. 3-4 łyżki ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. ~4 kostki białej czekolady (ok. 35g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na talerzu ułożyć placki, posypać je żurawiną (wcześniej należy ją odsączyć
chili & sugarJuż dwa miesiące niczego nie upiekłam (poza ciastem na Wielkanoc). Dzieciaki chyba powoli zaczynają tęsknić za domowymi wypiekami. Córa nawet któregoś dnia przyniosła od koleżanki przepis na muffinki. Przepis bardzo podobny do tego, z którego zawsze korzystam. Postanowiłam, że się ugnę i przygotuję porcję babeczek(...)Podobno były smaczne (nie wiem, bo ja nie jadłam). Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150 g cukru (dałam trzcinowy, w oryginale cukru było 175 g) 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 szklanki oleju cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego) 1 gorzka czekolada Wykonanie: Czekoladę pokroić na kawałki
Sto kolorów kuchniindukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe, po brzegi wypełnione bakaliami. Jest niezwykle proste, ale nadaje się na nie jedno spotkanie rodzinne. Szczególnie(...)wczesną wiosną, kiedy apetyt nam dopisuje. Skosztujcie...Składniki:160 g masła100 g cukru5 jaj255 g mąki pszennej150 g czekolady (75 g mlecznej i 75 g gorzkiej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia30 g żurawiny30 g rodzynek65 g orzechów arachidowychłyżeczka ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i ucieramy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy kolejno po jednym jajku
Słodkie Przyjemnościmargaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie (ja użyłam(...)opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka
happycreatiff.blogspot.comOd dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba
UgotujmyTo.plSkładniki (6 bułeczek na foremkę około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej65 g cukru pudru5 g soli12 g mleka w proszku pełnego20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 1 roztrzepane jajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku28 g skondensowanego mleka75 g śmietanki 30%35 g roztopionego i ostudzonego masła60(...)oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto.Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze.Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką, dodaj masło i wyrabiaj dalej do całkowitego wchłonięcia się masła.Dodaj żurawiny i delikatnie wyrabiaj dopóty, dopóki żurawiny
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki na ciasto: 200g mąki 100g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 żółtko pół margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21 na 21). Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Ciasto ma wtedy żółtawy polor. Nie warto czekać aż się przyrumieni bo będzie(...)brzydko wyglądało przy śnieżnobiałej masie. Składniki na masę: 700ml maślanki 300ml śmietanki 30% 100g cukru 7-8 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuszczany w połowie szklanki ciepłego mleka. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Minimalnie możemy schłodzić w lodówce. Ważne jest żeby była w identycznej lub trochę niższej temperaturze co maślanka. Ja się przyznaje za pierwszym razem zrobiły mi się gluty. Maślankę
Słodka sielankacukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Rabarbar(...)obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem
Moje domowe kucharzeniejabłkami, to dziś właśnie w takiej postaci pojawiły się na naszym stole. Składniki: 2 jajka 170 ml mleka 170 ml kefiru 75 ml oleju 300 g mąki pszennej 80 g cukru kryształu 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Wykonanie: W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Konsystencja masy powinna(...)gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Rozgrzać teflonową patelnię i dużą łyżką (np. chochlą) nakładać porcje masy. Nie używamy do tego żadnego tłuszczu! Na porcjach ciasta układać plasterki jabłek. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Pasja Smaku