miksera i ucieramy razem z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ucierania dodajemy roztarte wcześniej we wrzątku kakao. Na samym końcu partiami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i łączymy delikatnie z kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy(...)szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto. Polewa: 200g czekolady deserowej 1/4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewamy ciasto
Smaki Na Talerzusmacznie I jest! Ciasto świetnie smakuje do kawy, mleka czy z czym lubicie pałaszować słodkości. Jeśli szukacie zdrowej alternatywy na ciasto, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyznam, że cukinii zbytnio nie lubiliśmy do zeszłego roku, ale jest warzywem idealnym. Można z niej zrobić makaron, można dodać ją do ciast, ciasteczek, faszerować, robić z niej placki… naprawdę z niepozornego warzywa(...)można wyczarowywać cuda. Koniecznie włączcie ją do swojego menu w dowolnej formie;) Drukuj Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy Składniki 2 większe lub 3 mniejsze cukinie 390 g mąki pszennej (dałam 300 g 650 i 90g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl
Mieszam w Garnkupiankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki(...)przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Składanki masa z kokosem: 70 g wiórek kokosowych u mnie Helio 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g cukru (eyrtrol) 150 g masła 1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem
kruche babeczkiszybkie. Gdyby tak wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili(...)którymi już Was częstowałam :) Składniki na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki chili ¾ szkl. mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek
Kolorowy Przepisownikznalezionego w necie przepisu, z drobnymi zmianami, bo mleko zastąpiłam kefirem i wodą gazowaną. Powiem nieskromnie, że wyszły obłędne, lekkie i chrupiące. Na chwilę powrócił smak dzieciństwa, pysznych gofrów z budki J Właściwie to je upiekłam na podwieczorek, ale były tak pyszne i chrupiące, że musiałam dorobić następną porcjęą ciasta, więc mieliśmy słodką kolację. Starsza córka pierwszego porwała (tego najbrzydszego(...)podwójnych gofrów: 2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml) 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki ½ szklanki wody gazowanej 4 łyżki cukru ½ szklanki oleju 2 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż na naleśniki. Gofrownicę rozgrzewamy (około 4-5 minut, w zależności
Mia Cucina Sofietatego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale!Składniki (6 muffinów)3/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodydosłownie szczypta soli1 jajko1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)2 łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodkadodatki: 1/3 papryki czerwonej(...)Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy.Wkładamy naszą masę do foremek, posypujemy lekko parmezanem.Ja potrzebowałam dokładnie 19minut, aż były zadowalające :)Gotowe! Szybkie
Kitchens AlphabetTen przepis powstał pod wpływem chwili „mam ochotę coś upiec” i na zasadzie czyszczenia szafek kuchennych i muszę przyznać, że powstało z tego świetne śniadaniowe
Fabryka pomysłówcukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy, ucierając na niskich obrotach miksera. Formę prostokątna o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując(...)cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu (lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego około 1,5h) 200 g bez 200 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Pierwszy blat smarujemy połową kremu. Na krem układamy bezy. Bezy przykrywamy karmelem. Na karmel kładziemy pozostały krem i przykrywamy
Made By Mom And Son200g masła lub margaryny,szklanka cukru pudru Gellwe,4 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w plasterki masło. Posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowane dwie jednakowe blaszki o wym. 25x36cm. Dodatkowo(...)włoskich. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oba ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, wyłożyć podzielona na pół pianę z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Każde ciasto piec około piec 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 150g masła lub margaryny, 500ml mleka, opakowanie kremu do karpatki Gellwe. W 3/4 szklanki mleka dokładnie
Z miłości do słodkościDzisiaj kolejny świąteczny przepis. Tym razem znowu na słodko. Keks z bakaliami, które idealnie pasuje na święta. Kto jeszcze nie robił to zachęcam, można upiec go
Magiczne Życie Martymąkę i ucieramy mikserem do powstania gęstej masy bez grudek. Po przestudzeniu wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy jajka, wbijając po jednym cały czas miksując. Gotową masę dzielimy na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce, nie zwracamy uwagi na to, że jest klejące, bo taki(...)około 25-30 minut. PAMIĘTAMY ABY NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA!!! Pisałam już o tym w poście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią.Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej
Blondynka Gotujejajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując szybko do połączenia się składników. Na koniec za pomocą łyżki musimy wmieszać bakalie, namoczone rodzynki i pozostały rum. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Cisto w keksówce wyrównujemy i wstawiamy(...)zwiększamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy jeszcze przez około 35 - 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i posypujemy posiekanymi kandyzowanymi owocami. POLEWA: 150 g białej czekolady 5 łyżek mleka duża garść posiekanych bakalii Wykonanie: Mleko zagotowujemy w rondelku, po zagotowaniu zestawiamy z gazu wrzucamy połamaną na kawałeczki białą czekoladę
Blondynka Gotujeżycia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt nadał jej aksamitny smak. Henri Nestle odpowiada zaś za dodanie do czekolady mleka w proszku i zapoczątkowanie produkcji mlecznej czekolady, która jest jednak pozbawiona właściwości czekolady gorzkiej.Ma ona przede wszystkim dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia, gdyż obniża ciśnienie krwi, normalizuje pracę serca, uelastycznia(...)antydepresant. Zawiera bowiem dużo serotoniny. Jakby tego było mało jest także skutecznym środkiem przeciw starzeniu. Odpowiadają za to polifenole, nadające pysznej przekąsce właściwości przeciwutleniających.”Tarta czekoladowa – składniki:Ciasto:150 g mąki100 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)50 g cukru1 żółtko1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa masę:150 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka30 g cukru100 ml śmietany kremówki1
UgotujmyTo.plDziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie
Candy Pandasmasła lub oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g ksylitolu 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 120 ml mleka (użyłam z nerkowców) 1 jajko szczypta soli Budyń: budyń z matcha o smaku ananasowym (Amylon) 0,5 l mleka 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Budyń ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu i ostudź. Możesz użyć gorącego budyniu(...)się rozlać po muffince. Składniki na muffinki przełóż do miski. Wybrany tłuszcz musi mieć formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki. Do muffinek nakładaj kolejno 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę budyniu i ponownie 1 łyżkę ciasta. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :P