ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:238/1282)

Ptysie 151

posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc. Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis.  W małym rondelku

Świat Ciasta
DOMOWA PYSZNA KARPATKA 481

Karpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl. wody 15 dag margaryny 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek na krem: 3 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła 2 żółtka 4 łyżki mąki pszennej(...)powstały grudki. Gotujemy  ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego

Mała w garnku miesza
Wiśniowa chmurka 121

będzie zimna, wlać do niej sok z wiśni, wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej rozmrożone wiśnie, wymieszać, po czym wylać ją na kruche ciasto. Włożyć do lodówki, aby warstwa wiśniowa dobrze stężała. Krem z mascarpone: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy robota(...)puszysty krem. Jego dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, a następnie wmieszać w ubitą śmietanę. Krem z mascarpone rozprowadzić równomiernie na wiśniowej galaretce, położyć na nim migdałową bezę i docisnąć ją lekko. Blachę owinąć folią spożywczą, aby beza zbytnio nie nabrała wilgoci, ciasto wiśniowa chmurka wstawić do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wiśniowa chmurka pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM 113

stole. SKŁADNIKI  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem(...)Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje

słodki bratek
Tarta z czekoladowym kremem z ricotty, borówkami i polewą czekoladową 141

dodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Snikers 187

piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem  należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń .  Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą(...)masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie

Różne smaki w kuchni
Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple 'Heaven' Cake 90

pyszne warstwowe ciasto składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, kremu maślanego z orzechami, a w mojej wersji również z herbatników i pysznej polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta przekładane tradycyjnymi kremami na bazie masła, polubicie również i ten deser! Do kremu orzechowego tradycyjnie dodaje się orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych - ja użyłam orzechów laskowych(...)które świetnie sprawdziły się w kremie. Jeśli lubicie, do kremu orzechowego możecie dodać parę kropli alkoholu - doda całości ciekawego aromatu. Gdyby Wasze jabłka puściły za dużo soku, z ich wyłożeniem na kruchy spód warto poczekać, aż całość zacznie tężeć. Mimo że Ciasto Niebo to ciasto warstwowe, jest łatwe i niezbyt pracochłonne. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez

Lekcje w kuchni
Wspomnienie o tarcie 143

Zawsze podczas jedzenia tarta zostawala poddawana ocenie. Ciasto zdradzalo kiedy tarta zostala upieczona, gdy byla swieza spod byl chrupiacy, ale im wiecej czasu uplynelo od jej przygotowania tym ciasto bardziej nasiakalo kremem i stawalo sie mieciutkie. Moje ciasto nie mialo tyle czasu, gdyz tarta za bardzo nam wszystkim smakowala by doczekac kolejnego dnia. Tarta z truskawkami i creme patissiere skladniki(...)ogniu okolo 5 minut i caly czas mieszamy. Powstanie dosc gesty budyn. Sciagamy z ognia i dodajmey maslo i kirsch. Krem odstawiamy do lodowki na 2 godziny. Na ciasto nakladamy krem, a nastepnie ukladamy polowki truskawek. Tarte posypujemy uprazonymi platkami migdalow i cukrem. Przechowujemy w lodowce. Smacznego! Zrodlo: "Maxi ciusine" N°58 kwiecen/maj 2010 Przepis dodaje w ramach zabawy "Sezon

Przysmaki Karolki
Pychotka lub Pani Walewska 478

szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)miksując. Na końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam sobie na dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny, po tym czasie można kroić i jeść. Ja kroiłam dopiero na drugi dzień. Ps. Jak zauważyliście po tym całym szaleństwie

Blondynka Gotuje
Ciasto kora orzechowa 235

oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta kora orzechowa. Ciasto: 8 białek szczypta soli 12 dkg cukru pudru 3 żółtka 10 dkg bardzo drobno krojonych orzechów włoskich 10 dkg wiórek kokosowych 7 dkg rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: duża puszka brzoskwiń (820 gr wraz z syropem) 2 galaretki(...)Bardzo delikanie ale jednocześnie szybko wymieszać całość. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Krem: do garnka wlać sok z brzoskwiń, wodę oraz cukier. Odlać z całości szklankę płynu i rozpuścić z nim budynie oraz żółtka. Pozostały płyn zagotować. Na gotujący się płyn wlać

mecooks
Tort Kotek 146

swoje urodziny jako wielkie święto i czekają na kolejne już dzień po nich Tort to niesamowity atrybut każdego solenizanta w mojej rodzinie. Zamówienia kierowane do mnie na to urodzinowe ciasto są zwykle na długo długo przed tym ważnym dniem i jeszcze potem przegadywane kilkukrotnie, ciągle uzgadniane i dopracowywane w szczegółach. Dzieci jak to dzieci, mają swoje sezonowe fascynacje i wiem(...)Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Spód (ostatnią warstwę tortu) kładziemy na dnie zamkniętej tortownicy, nasączamy 1/3 wody z cytryna i syropem. Na warstwę wykładamy porcję kremu budyniowego. Na nią kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy. Teraz wykładamy tężejącą galaretkę czerwoną wymieszaną z mrożonymi wiśniami i na nią kładziemy ostatni blat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz

Dorota Smakuje
Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym 393

ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję.  Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym  - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow(...)szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g płatków migdałowych ok. 200 g konfitury porzeczkowej   Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka

Słodka Strona
Tarta cytrynowa 187

tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź kaszę. Ja nasypałam cieciorkę. Chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Krem cytrynowy Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy go do garnuszka, dodajemy wodę oraz skórkę z cytryny.  Dodajemy cukier i wstawiamy na ogień(...)Beza Wszystkie białka jakie nam zostały po oddzieleniu od żółtek wlewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę mąki i ubijamy, powoli dodajemy cukier na końcu mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy a na wierzch bezę. Wstawiamy do piekarnika na 20 min 180 stopni. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 171

ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem(...)papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej

Smakołyki Asi
Przepis #67 Bezglutenowa FIT rolada z kremem czekoladowym 149

Witajcie, dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon - jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki  Ciasto(...)kształt rolady. Pozostawiamy do wystygnięcia. Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao oraz banana. Całość blendujemy na jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy naszą roladę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią nasze ciasto. Wierzch dekorujemy siekanymi orzeszkami lub posypką. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku. To świetna alternatywa dla tradycyjnych opartych głównie na śmietanie rolad.   Smacznego

Health-Fit-Life