NONE MicrosoftInternetExplorer4 Klasyk ciągle królujący na blogach. I nareście zagościł także i u mnie. Krótko mówiąc ciasto jest zarówno efektowne, jak i bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie(...)pieczenia pieczemy około 50 minut do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu. Źródło: Książka „ Wyśmienite ciasta owocowe
Słodkie zapomnieniemasła, nie wszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak
W garach u Gosiramach tegorocznych wyzwań pojawiło się też to – upiec tort. Ciasta biszkoptowego nigdy nie piekłam, bo się go bałam (sama nie wiem czemu). No, ale dopóki się człowiek nie przekona na własnej skórze. Tak więc zmobilizowałam się i tadam! Szmaragdowy biszkopt przełożony maślanym kremem. Do przygotowania tortu potrzebujemy: na biszkopt (wg Moje Wypieki) – 226g masła – 220 g cukru(...)Boki i górę obłożyć kremem. Górę posypać na krem – kostkę masła (temperatura pokojowa) – 220 g cukru pudru Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto oraz boki i górę
Szybko Tanio Smaczniepieczenie ciasta kruchego, a potem korzystając z gorącego piekarnika od razu bezy i zostawić ją na całą noc w piekarniku. Niech się dosusza. Rano na ciasto kruche wylać galaretkę malinową, zmiksować krem śmietankowy i przykryć bezą i voila! Gotowe! Wcale nie jest tak źle . Ciasto super kroi się, gdy poleży przed podaniem w lodówce (co najmniej 2-3 godziny), wtedy(...)serek mascarpone i cukier. Krem będzie gęsty, jednak uwaga - nie ubijać za długo, gdyż wtedy może się zważyć. Krem śmietankowy wyłożyć na stężałą galaretkę i na krem wyłożyć bezę. Wykonanie w Thermomixie: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać 30s., obr. 4. Ciasto wyjąć i uformować z niego kulkę, którą owinąć folią spożywczą
Mania Wypiekaniaczekało z niecierpliwością na to, aż ktoś zakończy męczyć swoje ciacho. Co jemy: Dobos Torta (tort wymyślony przez budapesztańskiego cukiernika Józefa Dobosa, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego przełożonych kremem z kakao) albo Esterhazy Torta ( ten tort swoją nazwę zawdzięcza węgierskiemu księciu z rodu Esterhazy, składa się z cienkich warstw ciasta biszkoptowego, orzechów włoskich i kremu) Koszt
Roślinożerni urlopowiczepróbował ich zrobić, może tym razem się skusi, bo wbrew wszystkim pozorom – przepis jest bardzo prosty. : ) Składniki na ciasto: 350g mąki tortowej 500ml wody 250g masła 8-9 jaj szczypta... Artykuł Eklerki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikrazem ciasto dyniowe upiekłam z przepisu, który już dawno jest na blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;) Blacha o wymiarach(...)wlać do masy karmelowej. Wymieszać i odstawić do lodówki aż nieco stężeje. Po tym czasie krem podzielić na 2 części. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta i przykryć drugim. Resztę kremu rozsmarować na drugim blacie i posypać go posiekanymi orzechami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta tworzący ozdobne paski. Ciasto włożyć do lodówki na kilka
My simple kitchenrazu kruche, jak i takie, które trochę poleżą i zmiękną. Spiszcie recepturę i odpalajcie piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła lub margaryny Na krem: 250 ml zimnego mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru(...)pół litra mleka ) 25 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych orzeszków z kremem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia. 2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy
Izabelawkuchnijęczmieniem, dzięki czemu jest zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu(...)wodą z ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe sitko), udekorować kwiatkami
FitKotwróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto. Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Składniki na kruche tartaletki: 250 g mąki pszennej(...)butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Tartaletki wypełniłam kremem karpatkowym. Ozdobiłam je czekoladowym kulkami i kolorowymi niteczkami. Do smaku dodałam także po plasterku figi. Dodatki
ClauditteMissCookingmasę wyłożyć większą część malin i wyrównać 1/3 części masy. Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a w szczeliny włożyć maliny. Wyłożyć ostatnią część kremu i wyrównać górę. Ciasto posypać ciemnym kakao oraz dodatkowo domowym pudrem z malin, aby uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne. Tort schłodzić. Krok po kroku przepis na tort Tiramisu z malinami 1. Ubić śmietanę kremówkę(...)Wyłożyć na biszkopty pierwszą część masy 6. Ułożyć maliny 7. Wyłożyć kolejną część masy 8. Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów 9. Pomiędzy biszkopty ułożyć maliny 10. Wyłożyć ostatnią warstwę kremu i posypać ciasto kakaem oraz pudrem malinowym Poprzedni 1 z 10 Następny Artykuł Tort Tiramisu z malinami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmalin i wyrównać 1/3 części masy. Na masę wyłożyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, a w szczeliny włożyć maliny. Wyłożyć ostatnią część kremu i wyrównać górę. Ciasto posypać ciemnym kakao oraz dodatkowo domowym pudrem z malin, aby uzyskać ciekawe połączenie kolorystyczne. Tort schłodzić. Krok po kroku przepis na tort Tiramisu(...)Wyłożyć na biszkopty pierwszą część masy 6. Ułożyć maliny 7. Wyłożyć kolejną część masy 8. Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów 9. Pomiędzy biszkopty ułożyć maliny 10. Wyłożyć ostatnią warstwę kremu i posypać ciasto kakaem oraz pudrem malinowym Poprzedni 1 z 10 Następny Artykuł Tort Tiramisu z malinami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwyłożeniu kremu na takie dno i pokrycie go pokruszonymi kawałkami ciasto wyglądało dokładnie tak jak prawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki(...)blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Smacznego
Słodkości i nie tylkoczekoladowym ciastem. Figi są tu kropką na i - można je pominąć, ale lepiej zastąpić jakimiś innymi owocami. Może świeżą żurawiną...? Wyjdzie wtedy ciasto z pazurem . Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie z kremem krówkowym i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 250 ml ciemnego piwa 150 g masła 145 ml śmietany kremówki (38%) 70 g ciemnego kakao(...)masę krówkową, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Kremówkę ubić, partiami dodawać do budyniu, delikatnie mieszając łyżką. Na patelni skarmelizować cukier. Figi pokroić w plasterki, skarmelizować. Przestudzić. Ciasto przekroić na pół. Na paterze ułożyć spód, wyłożyć krem i plasterki fig, przykryć drugim blatem, delikatnie dociskając. Ewentualnie wyrównać brzegi. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżą figą. Smacznego! A tymczasem, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrze