Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku. Składniki na rafaello bez pieczenia(...)wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1 / 3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rafaello bez pieczenia pochodzi z serwisu
niecodziennikparyTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)suchego patyczka - upieczone ciasto całkowicie ostudzić - ostudzone ciasto przekroić na 3 dość cienkie blaty o grubości około 1-1,5cm (można też przekroić ciasto na 2 blaty) - blaty można od razu przełożyć kremem lub przechowywać pod przykryciem, żeby nie wyschły KREM KAWOWY - masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęło temperaturę pokojową - przygotować ponownie rondelek z parującą wodą - w misce umieścić
Smakołyki Berenikiwystygnięcia. Teraz mogę przygotować ciasto. Składniki na ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli tak około 35-40 minut. Kiedy ciasto wystygnie, ścinam górę wyrównując ciasto. A pozostałe ciasto kroję na dwie części. „Ścinki” wykorzystuję do zrobienia spodu(...)przygotowuję krem. Składniki na krem: Ugotowana kasza manna 1 łyżka cukru waniliowego 250 g wegańskiej KASI 3 łyżki kakao KASIA musi być miękka, miksuję ją razem z cukrem waniliowym i dodaję po łyżce kaszy. Na sam koniec dodaję kakao i miksuję do połączenia się składników. Wyciągam spód tortu z lodówki i wykładam na niego połowę kremu, a na krem kładę
Słodki sentymentPyszny amerykański murzynek to pierwszy wypiek, do którego wykorzystałam przygotowany wczoraj krem speculoos. Ciasto piekłam wieczorem, dziś rano zdążyłam zrobić zdjęcia i już wszystko zjedliśmy (we dwójkę ;)). Polecam! Składniki 200 g gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 120 g drobnego cukru 120 g mąki kilka łyżek kremu speculoos odrobina mleka Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem(...)razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut
Słodkie inspiracjePrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. SKŁADNIKI: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki(...)foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Polewa Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu. Krem Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć
RAROSSADzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta(...)Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru 150 g wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem : 3 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje Mariolisobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało radochę, ciasto zjadło ze smakiem, a ja nie musiałam dumać nad tortem z masą cukrową) Włoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema(...)żółtkami i jednym jajkiem. Taki krem wg mnie ma lepszą konsystencję, jest gęściejszy i nie rozlewa się na wszystkie strony podczas krojenia ciasta. Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera Kruche ciasto (tortownica 24 cm): 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę
Mia Cucina Sofietawarstw, każda inna smakowo, każda inna pod względem konsystencji. No wyszło naprawdę pysznie. Do tego stopnia, że już planuję rafaello na krakersach , którego dawno nie jadłam, a też uwielbiam :- ) Ciasto ambasador składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt genueński: 2 jajka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka roztopionego masła szczypta soli Blaszkę wykładamy papierem(...)podgrzewamy (powoli i nie za mocno) i przelewamy ją do ubitej śmietanki. Jeszcze raz całość miksujemy i przekładamy masę na nasze brzoskwinie. Ciacho przechowujemy w lodówce. Ciasto ambasador Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami Smacznego!!! Justyna PS. Źródło wpisu Mgotuje Artykuł Ciasto ambasador pochodzi z serwisu Relaxtime
Relaxtimemenu śniadaniowe czy na lekki lunch oraz wybór piwa i wina (już wkrótce). Właścicielki podkreślają, że w kuchni nie używają półproduktów - pracują na naturalnych składnikach , a wszystkie kremy i ciasta wykonują samodzielnie od zera [źródło: Trójmiasto ]. Ta autorska cukiernia zlokalizowana jest bardzo wygodnie, bo tylko rzut beretem od Ulicy Świętojańskiej - niekwestionowanego, kulinarnego centrum Gdyni . Mieszkańcy kojarzą to miejsce głównie(...)aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach z cukierni często męczę
Grunt to przepis!posypaniaOstatnio zachciało mi się jakiekoś zwykłego ciastka... takiego, które można dostać w cukierni - ale nie koniecznie przypomina ono smaki dzieciństwa. Padło na ptysie :) Przepis na ciasto wynalazłam na stronie mojewypieki.com - a super pyszny krem, taki który pamiętam z dzieciństwa - na blogu cincin.cc. Alternatywnie ptysie można przygotować z bitą śmietaną, na przygotowanie której również podaję przepis. W małym rondelku
Świat CiastaKarpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl. wody 15 dag margaryny 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek na krem: 3 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła 2 żółtka 4 łyżki mąki pszennej(...)powstały grudki. Gotujemy ok. 1 minuty i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem, po czym dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki.Ja wstawiam na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Smacznego
Mała w garnku mieszabędzie zimna, wlać do niej sok z wiśni, wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, wsypać do niej rozmrożone wiśnie, wymieszać, po czym wylać ją na kruche ciasto. Włożyć do lodówki, aby warstwa wiśniowa dobrze stężała. Krem z mascarpone: Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy robota(...)puszysty krem. Jego dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, a następnie wmieszać w ubitą śmietanę. Krem z mascarpone rozprowadzić równomiernie na wiśniowej galaretce, położyć na nim migdałową bezę i docisnąć ją lekko. Blachę owinąć folią spożywczą, aby beza zbytnio nie nabrała wilgoci, ciasto wiśniowa chmurka wstawić do lodówki na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wiśniowa chmurka pochodzi z serwisu
niecodziennikparystole. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem(...)Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje
słodki bratekdodaję po łyżce połowę z rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Gotowy krem nakładam na upieczony spód. Pozostałą czekoladę mleczną mieszam z olejem z orzechów włoskich. Na gotowe ciasto z kremem nakładam umyte i osuszone borówki amerykańskie. Całość dekoruję polewą czekoladowo-orzechową. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapiekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej barwy to wtedy należy ciasto wyjąć). Krem należy przygotować w następujący sposób: Ze wszystkich składników oprócz margaryny , ugotować budyń . Gorący budyń troszkę ostudzić a następnie dodać masło o temp. pokojowej i zmiksować na puszystą(...)masę kremową. Krem przełożyć na 2 placki a na wierzch położyć placek a masa orzechową.Najlepiej ciasto tak przygotowane postawić do lodówki i na następny dzień cieszyć się pysznym smakiem miodowym napotykając się na chrupiące orzeszki w karmelowym sosie
Różne smaki w kuchni