Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja Delicjapewno zasmakuje każdemu. Czas przygotowania i ilość porcji 75 minut, 1 foremka. Produkty 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 garście szpinaku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz, bazylia(...)paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami
Fit&Fast Kitchenniczego jej tym razem nie zabraknie. 1/4 szklanka orzechów laskowych 1/2 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 0% 1/2 szklanki napoju Alpro Hazelnut original 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki masła roztopionego 1 duże jajko 12 szt pianek marshmallow Jej obawy były bezpodstawne. Wszystkie(...)chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy. Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez
Malinowe Pocałunkiwizualnego uroku, ale też i fantastycznego smaku. Na pewno często będą od tej pory gościć w moim menu śniadaniowym :) Składniki na 14-16 średnich placuszków: 250g jogurtu naturalnego - musi być gęsty 2 jajka - duże 2 łyżki oleju roślinnego + kilka łyżek do smażenia 1 łyżka cukru - w przepisie oryginalnym były 2-3 łyżki, ale przy użyciu kwaśnych owoców(...)szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 banany - w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Ważne żeby do smażenia użyć patelni
Grunt to przepis!szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 6 dużych żółtek, ja dałam 7 bo miałam mniejsze jajka 60 g drożdży 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz(...)jogurt i 5 łyżek mleka, dodać łyżkę cukru oraz rozkruszone drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Powstały zaczyn zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( u mnie na stole przy kaloryferze). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, ucierać tak długo aż cukier sie rozpuści. Do utartych żółtek dodać mąkę, wyrośnięte drożdże ( prawie pełny garnuszek), sól, rum oraz letnie mleko. Wyrobić ciasto, następnie
Monia miesza i gotujeDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu
KasiaiKrzysiu.plZacznijmy może od obwarzanka, bo to on, jako pierwszy pojawił się na moim blogu. Jest on równie krakowski co Wawel i Sukiennice. Plecie się go ręcznie z dwóch wałków ciasta (sulki), obwarza i posypuje solą, bądź makiem. Wytwarzany z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Przejdźmy teraz do bajgli, które są często mylone z obwarzankami. To żydowskie pieczywo(...)mamy za sobą, zapraszam do zapoznania się z moją odsłoną krakowskiego bajgla tym razem :) Składniki: bajgiel krakowski jajko sadzone bekon twarożek zielona sałata czerwona cebula sól, pieprz dip jogurtowy (jogurt naturalny+mix ziół, wg. uznania) Przygotowanie: 1. Bajgla przekrawamy na pół i zarumieniamy w piekarniku. 2. Między czasie smażymy bekon. 3. Dolną część pieczywa smarujemy twarożkiem, nakładamy bekon, jajko sadzone
FITBUuKSkładniki: 4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-) Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić(...)jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto
Gaździnka warzybędzie potrzeba? Najpierw ciasto na placki: -100 gram mąki kukurydzianej -100 gram mąki pszennej TYP550 -4 łyżki oliwy -łyżeczka soli -120 ml wody gorącej Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, formujemy wałek, kroimy na równe kawałki i podsypując mąką kukurydzianą wałkujemy na placki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Farsz: -kawałek pora (zabrakło(...)dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut. Sos: -łyżka majonezu -łyżka jogurtu naturalnego -posiekana drobno żurawina, lub łyżeczka powideł z żurawiną -ząbek czosnku zgnieciony -kolendra w ziarnach z pieprzem zgnieciona w moździerzu -opcjonalnie szczypta curry Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić
BaRepasPLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komu
fitolarun.blogspot.comWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujetrzeci. Próbowałam już pysznych jagodzianek (jeszcze cieplutkich), naturalnie tłoczonych soków, doskonałego pieczywa, aromatycznej kawy - świeżo palonej, doskonałych, świeżych owoców i warzyw. Jutro mam zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno(...)też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto zrobiłam jednak z mąki orkiszowej i dałam więcej porów. Wykorzystałam też całe ciasto a nie 2/3. Quiche z duszonymi porami i kozim serem Składniki na ciasto: 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna) 150g zimnego masła jajko sól Nadzienie
Moja Mama Gotujeilość cukru o połowę lub zwykłego naturalnego. Idealnie będzie, jeśli do tych placuszków wybierzesz kwaśnie zielone jabłka, które doskonale dopełnią rolę jogurtu. To już kolejne placuszki z jabłkami na tym blogu, tym razem w wydaniu lekko kwaśnym – nie za słodkim i zdecydowanie bardziej delikatnym. Składniki na około 10-12 placuszków: 1 szklanka jogurtu sojowego 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego(...)Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Do miski wlej jogurt, dodaj siemię oraz cukier i zamieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, sól i sodę. Przesyp je do jogurtu z siemieniem i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta (jeżeli jest zbyt gęste, dolej odrobinę roślinnego mleka). Na koniec delikatnie wmieszaj w całość kawałki
Roślinna - blog wegańskiświątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało mi się zrobić idealnie tyle i potrzeba. Więc od dzisiaj mogę zacząć planować nowe potrawy szczególnie, że miałam wreszcie czas na przejrzenie mojego inspirującego stosiku książek kucharskich. Dzisiaj przyjeżdża do nas ciocia będzie więc pizza(...)migdałowych 1 mały ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 15 g parmezanu 1 cytryna 150 g razowego lub zwykłego makaronu 1 plasterek wędzonego boczku 1 duże jajko 100 g jogurtu naturalnego 0% Garnek z wrzątkiem stawiamy na ogniu. Zanurzamy w nim na pól minuty sitko z groszkiem, po czym odkładamy je na bok. Migdały lekko prażymy na suchej patelni
Dzieje kuchennej Wiewiórydysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki(...)sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g ciasteczek amaretti 100 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju 1 jajko 200 g rabarbaru Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym i pokruszonymi na większe kawałki ciasteczkami. Rabarbar pokroić na dość cienkie plasterki. Jajko roztrzepać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrze