rodzinki! Są niezwykle lekkie, puszyste, delikatne i takie... śmietankowe. Ich smak można modyfikować - używając serków o dowolnych wariantach smakowych. Można użyć też serka naturalnego i przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, jogurtem, czy ulubionym sosem, ale ja je uwielbiam bez żadnych dodatków! Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g śmietankowego serka o dowolnym wariancie smakowym (tu użyłam(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujemleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle(...)zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało mi się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę. Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś
Kucharzycałyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu* szczypta gałki muszkatołowej( opcjonalnie) 1/2 szklanki drobnego cukru * Staś lubi cynamon, więc ja dodaję czubatą łyżeczkę Składniki mokre : duże jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy lub oleju szklanka startej marchewki ** * Ja starłam na grubych oczkach, ale żeby marchewka nie rzucała się maluchom w oczy warto zetrzeć na drobnych Dodatkowo : 2 miski(...)owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut
Niebieski kubek z kawaplacki z mąki kokosowej z karobowym jogurtem (jogurt naturalny + karob + syrop klonowy)~ W końcu stworzyłam przepis na placki TYLKO z mąki kokosowej, które nie są niedosmażone mimo, że spędziły na patelni 10 minut i...nie rozwalają się! To były najlepsze kokosowe placki jakie jadłam :) Jeśli dysponujecie mąką kokosową - róbcie!!! :) :) :) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~białko ~1/2 szklanki mleka (roślinnego) ~łyżka(...)olej i mleko. Dodajemy mąkę kokosową wcześniej wymieszaną z proszkiem, sodą i cukrem/ksylitolem lub stevią i dodajemy do masy jajecznej, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wykładamy porcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły i ścieły się. Gdy obrócimy
breakfast of dreamscałej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki. 4. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Naleśniki pysznie smakują również również z dżemem, owocami, jogurtem a nawet same(...)Wasze głosy :) A jak już jesteśmy w temacie konkursów to zapraszam na mój fanpage na nowy konkurs - tym razem do wygrania tłoczone na zimno, zdrowe, świeże i w 100 % naturalne oleje SOSTA. Inspiracja: Zufikowo
Kto ugości moich gości?czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny 150 ml + dwie łyżki płatków musli Obiad Pierogi lub uszka z pasztetem Naturrino z dodatkiem duszonych pieczarek i cebuli w emulsji ziołowej na liściach młodego szpinaku z chipsem(...)wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko
karmelowysurówkę z selera korzeniowego. Składniki (na 3 porcje): 300 g serka naturalnego homogenizowanego 1 jajko ok. 200 g mąki pszennej sól Nastawić wodę na gotowanie klusek (ok. 2 litrów). Gdy woda zawrze, posolić łyżeczką soli. Serek wymieszać z rozbełtanym jajkiem. Dosypać mąkę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na blacie posypanym(...)wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski wyławiać szumówką na durszlak. Polać zimną wodą i podawać np. bułką smażoną na maśle, ze śmietaną lub jogurtem albo z surówką z selera i żurawin . Jeśli kluski zostaną, następnego dnia można je odsmażyć na maśle. Bardzo zimowa okładka "Wyśnionego szczęścia" Kristin Hannah skusiła, by sięgnąć po książkę, którą
Weekendy w domu i ogrodzieżytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 40 g masła 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków(...)usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki koperku Jogurt wymieszać z musztardą i solą. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać
Bullioproszę, kolejna wariacja na temat wafelków Prince Polo. Ostatnio było ciasto o tej nazwie, teraz mam dla Was sernik ;) Trudno powiedzieć, które z tych ciast jest smaczniejsze, bo oba warte są dużej uwagi! Ten serniczek składa się z herbatnikowego spodu, jasnej masy serowej, wafelków Prince Polo oraz ciemnej masy serowej. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową(...)masła 1 łyżka mleka Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka) 200 g jogurtu greckiego 1 szkl cukru 4 duże jajka 2 łyżki kaszy manny 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła Dodatkowo: ok. 13 wafelków Prince Polo Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieżytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 40 g masła 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować na cienkie placki o wielkości dostosowanej do patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków(...)usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta mieszanka sałat pomidor ogórek plastry kiełbasy żywieckiej z indyka sos czosnkowo- koperkowy (do polania po upieczeniu) Sos czosnkowo-koperkowy: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli ząbek czosnku 2 gałązki koperku Jogurt wymieszać z musztardą i solą. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać
Bulliowykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki 2 goździki opcjonalnie śmietana lub jogurt WYKONANIE Truskawki zalewamy 2 litrami(...)wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu. Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy z zupą na gorąco lub na zimno. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie EwyWspólne pieczenia ciasta na niedzielę ..a raczej nie pieczenie..bo miało być ciasto bez pieczenia lub deser ..każdy robił co chciał..aby było bez pieczenia..ja zastanawiałam cię co zrobić...a że nazbierałam jeszcze trochę truskawek..był jogurtowiec...i jak czasem bywa było z przygodami...za szybko wylałam galaretkę..i wyciekła mi z tortownicy...nowa tortownica , ale jak widać niezbyt(...)się udało i pyszne było..Jestem ciekawa co Wyście zrobiły...dziękuję za wspólne "pieczenie" i zapraszam do następnego.. około 150 g pianek marshmallow 2 dowolne galaretki 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku 6-7 łyżeczek żelatyny truskawki Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu [ można ciut zmniejszyć ilość wody].Pianki w całości lub pokrojone w kawałki ułożyć w tortownicy
Moje domowe kucharzeniepół szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru · 2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka sody · marmolada lub konfitura pomarańczowa Krem: · 700 g jogurtu greckiego · 100 g białej czekolady(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę oraz jogurt, zaczynając i kończąc na mące. Uwaga: mikser powinien być ustawiony na niskie obroty. Blachę do pieczenia wypełnić papilotkami. Można również z nich zrezygnować i jeśli mamy formę teflonową lub silikonową wlać ciasto bezpośrednio do niej. Wypełnić papilotki do połowy. Nałożyć łyżkę marmolady lub konfitury. Zalać pozostałym
Mania Gotowaniaszybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem. Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam. Ps. Mam teraz(...)dziś dzień wytchnienia, a jutro już jestem u Was. Najpierw muszę na jutro przyswoić kodeks :] Składniki na 9 sztuk: 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 pojemniczka małego jogurtu naturalnego Duży banan lub 2 małe ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki cukru – można więcej, ja mało słodzę 1 jajko Kilka kropel soku z cytryny Olej do smażenia Przygotowanie: Banany rozdrobnić widelcem
Fabryka pomysłówSkładniki: 170 g mąki pszennej 120 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła skórka otarta z 3/4 pomarańczy 2 łyżeczko brązowego cukru do posypania muffinów Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie myjemy, sparzamy(...)roztrzepujemy widelcem. Do jajek dodajemy składniki mokre: jogurt, roztopione masło, skórkę pomarańczową. Całość krótko mieszamy widelcem (kilka sekund), tylko do połączenia się składników. Do składników mokrych przesypujemy składniki suche i ponownie całość mieszamy widelcem. Również tym razem musi to trwać jak najkrócej (tylko do połączenia się składników). Ciasto nakładamy do papilotek do około 3/4 ich wysokości i każdą muffinkę posypujemy
Smak mojego domuJeśli nie masz czasu na zrobienie ciast a chcesz mieć coś na słodko to jest to idealne ciast dla Ciebie, gdyż jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a wygląda i smakuje wyśmienicie :D Przygotuj blaszkę (wymiary 34x25), wyłóż ją papierem do pieczenia bądź folią aluminiową. Krem budyniowy(...)masła Masę kajmakową utrzyj z masłem na puszysty krem. Masa jogurtowa: · 400 g jogurtu naturalnego · 1 galaretka (o dowolnym smaku) Rozpuść galaretkę w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Dodaj do blendera jogurt i tężejącą
Kulinarna (nie)codziennośćplacuszków jogurtowych. Spróbujcie. Placuszki przygotowałam na oleju rzepakowym, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto go dodawać do każdego dania. Ja zawsze mam go w swojej kuchni. A wy? Składniki: (na 8 sztuk) 1/2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek jogurtu typu greckiego 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia 2 łyżeczki cukru (można pominąć(...)11/2 łyżki masła 11/2 łyżki cukru duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, cukier (można pominąć, bo słodyczy dodaje karmelizowany rabarbar) i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów mieszamy. Ciasto na placuszki ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodajemy troszkę jogurtu
Słodkie okruszkinaleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej(...)jadłam racuchy:) Z orzechami włoskimi w miodzie (do rondelka włożyłam orzechy oraz dobry, prawdziwy miód, podgrzałam lekko, aby smaki się połączyły) Z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym - ulubiona wersja moich dzieci
Kulinarne Inspiracjeniesamowite! Łukasz Czepiela zajął aż 5. miejsce, a od podium dzieliły go zaledwie 0,2 sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy. Ugniatając równomiernie rozprowadzić na spodzie formy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Warstwa jagodowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 300 g śmietanki 30% lub 36% 200 g jagód (przebranych i porządnie opłukanych) 3-4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki przegotowanej zimnej wody Jagody opłukać, osączyć na ręczniku papierowym
Pełny talerz