niektóre w większych kawałkach) i połączyć z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Kremówkę ubić i wmieszać ją do masy delikatnie szpatułką. Żelatynę delikatnie podgrzewamy, żeby się rozpuściła i dodajemy do masy, energicznie ją mieszając. Przelewamy masę na spód i wkładamy foremkę do lodówki. Gdy masa malinowa stężeje szykujemy wierzch ciasta. Na wierzch ciasta: – 200 ml śmietanki kremówki(...)wiórków kokosowych do ozdoby (miałam wiórki lekko podprażone) Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Z foremki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna to 400 kcal. Powrót lata – maliny w roli głównej Maliny z własnej naturalne plantacji Maliny na czekoladowym spodzie Ciasto serwowane na drewnianej desce dębowej Ciacho nie tylko na lato
Relaxtimebądź pracy. Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu, bardzo puszyste dzięki ubitym białkom. Niezastąpione! Składniki: (na ok. 10 sztuk) 250 g marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej (w zdrowszej wersji żytnia typ 720) szczypta soli 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Marchewki(...)puree. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z marchwiowym puree, miodem, mąką, solą oraz jogurtem. Białka natomiast ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do marchewkowej masy. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek) i smażyć z obu stron po kilka minutek do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło
Nastoletnie Wypiekaniemożna także użyć zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :) Spód: 4 jajka 2 łyżki miodu 80 g mąki jaglanej lub ryżowej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą
Chocolate Muffin Blogkokosowe były dla mnie nowością. I wiecie co? Są wyśmienite! Mocno chrupiące, aż słychać charakterystyczny trzask podczas łamania. Przyjemnie chrupią podczas gryzienia i mają mocny, intensywny zapach i smak naturalnego, świeżego kokosa! Dla mnie produkt idealny! Jako przekąska czy dodatek do jakiegoś dania. Wspominałam, że w składzie jest tylko kokos? :D Mieszanka suszonych owoców z acai Mieszanka suszonych(...)zdjęciu wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać
Zdrowie na języku :Płyżki rozpuszczonego masła masa: 1 mały jogurt naturalne 0,5 kubka cukru 2 op ricotty 2 jajka 1 laska wanilii 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek wody 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego 1 małe opakowanie ciasteczek Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem na puch, żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie serek mieszamy z jogurtem, dodajemy wanilię, mieszamy z żelatyną i delikatnie dokładamy(...)odstawiamy aby zgęstniało na spód tortownicy wysypujemy zblendowane z rozpuszczonym masłem ciasteczka a na spód wylewamy naszą masę serową wstawiamy do lodówki, kiedy karmel ostygnie wylewamy go na wierzch ciasta dekorujemy okruszkami lub całymi ciasteczkami użytymi do zrobienia spodu
Luźna KuchniaPlacuszki : 2 młode cukinie 1 twarożek (najlepszy z Lidla) 2 jajka bułka tarta (jak to mówią "ile zabierze") pieprz sól zioła (my dodaliśmy tymianek) Sos Tzatziki : 1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki) 2 średnie ogórki gruntowe 1 średni ogórek konserwowy 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka majonezu pieprz sól Grecka sałatka : 1 sałata lodowa(...)wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół. Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
vegetanienaprawdę odkryłem ją niedawno i od razu się zakochałem w tym smaku i teksturze. Dziś z jej wykorzystaniem coś z kuchni arabskiej w naszym europejskim wydaniu. Składniki na ciasto: -puszka namoczonej ciecierzycy -puszka namoczonego bobu -oliwa -czerwona cebula -czosnek niedźwiedzi -kolendra -sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca -łyżka mąki pełnoziarnistej Cebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą(...)dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej. Sos. Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym
BaRepasTe niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo
kuchnia doskiMałe smakołyki, co podjadać da się tu i ówdzie. Niewielkie przyjemności, niekoniecznie słodkie. Kuszące swą prostotą,a powalające smakiem. Znasz to? Na pewno. Chodzą za Tobą
W kuchni Karmel-itkichęć na słodkie (pierwszą od dawna) nie ma rady. I tak powstały ciasteczka z dodatkiem kokosa i wanilii. Zamiast jajek rolę "kleju" odgrywają banany, a zamiast mleka czy jogurtu wlałam wodę. Z myślą o wegańskich przyjacielach. I o niejadkach glutenu. Otręby spokojnie możemy zastąpić mąką bezglutenową lub otrębami gryczanymi, które jednak mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Składniki(...)kukurydzianej 2 duże łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda Przygotowanie: Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste, no nie? :) Ciasto ma być gęste, wilgotne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy łyżką okrągłe kształty. Pieczemy
Czarnawisienkazmodyfikowany. Wreszcie skończyłam mąkę kukurydzianą. Jeśli ktoś nie lubi takiej należy zastąpić ją zwykłą. Znacie ciasto "cycki teściowej?" tak mi się niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli(...)truskawce. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i na kratkę do ostygnięcia. Całkiem fajnie smakują z jakimś jogurtem. Składniki na ok. 0,5 l shake'a: - 2 "garści" truskawek - szklanka mleka - szklanka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) + opcjonalnie banan Wszystko przełożyć do miksera lub wysokiego naczynia i zblendować. Najlepiej pić
W kuchni bez szafekprzychodzi łatwiej, niż takie "zwykłe", w ciągu roku. Mam dziś wolny dzień, więc zrobiłam częściowe porządki, ale to dopiero początek. Zdecydowanie bardziej podoba mi się gotowanie potraw i pieczenie ciast. No tak, Święta rządzą się swoimi prawami :) tym bardziej, że nawet najbardziej kaloryczne potrawy można przyrządzić w lżejszej wersji. Oto kilka przepisów na "zdrowszą" Wielkanoc! 1. JAJKA FASZEROWANE(...)dostarcza potrawom ogromną ilość kalorii. Dlatego poniżej podaję przepis na lżejszą wersję :) Składniki: - 3 jajka - pół dużego pomidora - pół dymki - 100 g chudej szynki - 1/3 małej papryki zielonej - łyżeczka jogurtu naturalnego - pieprz i sól do smaku Jajka ugotować na twardo (ok. 7 min.). Wykroić miąższ z pomidora, odłożyć i resztę pokroić w kostkę. Cebulkę i paprykę pokroić drobno
Katsuumipołówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden raz do garnka. Wrzucamy na wrzącą posoloną wodę, i gotujemy na małym gazie(...)posypać cukrem i cynamonem. Prawdziwe knedle ze śliwkami Izy smakowały wybornie. Sposób podania – z masłem, bułką i orzechami wybitnie mi podpasował. Wyeksponowanie samych naturalnych smaków, to nowe, ciekawe doznania kulinarne. Kto woli ze śmietaną, jogurtem i cukrem oczywiście też się nie zawiedzie, bo prawdziwe knedle – same w sobie – są pyszne. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Prawdziwe knedle ze śliwkami
mojewypiekiinietylkojogurtu naturalnego i tyle samo majonezu sól, pieprz, cukier Kapustę pekińską kroimy na pół, a następnie siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na takich samych oczkach i delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt(...)pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smacznego
Ratunku obiadSpójrz w praw, w lewo, po góry i w dół. Ale nigdy, przenigdy nie patrz za siebie, tylko w przód.Tyle się ostatnio w życiu zmienia
W kuchni Karmel-itki