mąki konopnej 20 gram mąki gryczanej 1 jajko 300 ml letniego mleka, lub wody 7 gram drożdży instant 15 gram masła pół łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki soli 1 naturalny serek kremowy 1 słoiczek kawioru z pstrąga pół pęczku koperku klarowane masło do smażenia Wykonanie: Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i cukier, dolewamy mleko, lub wodę, mieszamy(...)godziny). Po tym czasie dolewamy roztopione, ale nie gorące masło i żółtko jaja, mieszamy dokładnie. Białko jaja ubijamy z solą i łączymy z ciastem mieszając drewnianą łyżką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego jogurtu), a następnie nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy bliny są już gotowe
Quinoa Raz!Jedną rzecz bym poprawiła. Nie piekła ich w papilotkach! Trochę się nagimnastykowałam z ich wydobywaniem ;) Składniki: 1 duży batat 1 szkl. mąki pszennej 150 g szynki parmeńskiej 100 g jogurtu naturalnego 3 jajka 3 łyżki startego sera (np. parmezan) posiekany szczypiorek sól pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Batata ugotować(...)podsmażyć chwilę na patelni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do batatów i jajek dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku. Formę na muffiny wysmarować lekko tłuszczem, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut
zadanie-gotowaniefeta/tofu, mieszamy by się bardziej pokruszył i tak podgrzewamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Przesiewamy przez sitko. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Żółtko mieszamy z mlekiem. Ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką. Wycinamy koła. Na każde nakładamy około łyżki farszu (w zależności od wielkości pieroga). Zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia, smarując żółtkiem i mlekiem(...)stopni (termoobieg). Pieczemy około 25 minut. Pędzlem pocieramy dodatkowo rozmieszanym jajkiem i mlekiem oraz przyprawami np. czerwony pieprz, siemię lniane itp. Podajemy z sosem czosnkowym (dla chętnych): 1 mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki pieprzu. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkojabłka 100 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki) 2 łyżki miodu lub syropu z agawy do podania: świeże owoce np. maliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem. Mąkę, szczyptę(...)soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam
Mango Papajamiski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej(...)razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką. Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz: Składniki: Mix sałat 1 ogórek 1 pomidor Kukurydza Oliwki Mały jogurt naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami
Tradycyjna Kuchniapolane sosem jagodowym. Pyszne. Składniki: 160 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki kremówki 30 % 100 g jagód, 3 łyżki cukru do podania : bita śmietana Jagody oczyścić i włożyć do rondelka. Zasypać cukrem(...)wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać. Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta. Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut. Podałam z bitą śmietaną i pozostałym
Plate of Joyborówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego; około 1,5 szklanki mąki pszennej; 2 jajka; 16 g cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2-3 łyżki cukru(...)pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
In my kitchendrugie śniadanie. Dobór dodatków jest sprawą indywidualnych upodobań smakowych. U mnie w roli głównej cukinia :) 1 średnia cukinia 10 suszonych pomidorów 12 oliwek 2 szklanki mąki 1 jogurt naturalny 1 jajko 1/3 szklanki oleju szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Cukinię przekroić, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce na grubych(...)kostkę. Przygotować dwie miski. Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć. Gdy ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć oliwkę, delikatnie ją wciskając. Piec
Kuchnia w opałachwsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszysto dodać 2 opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masę dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty(...)wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia
W Mojej Kuchni Lubiępowstałe koło wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. Wyjąć i ostudzić. ~800g jogurtu naturalnego ~30g żelatyny ~130ml wrzącej wody ~35 tabletek stevii ~3 brzoskwinie (obrane i wypestkowane) Brzoskwinie zmiksować na puree i wymieszać z jogurtem. W wysokiej szklance umieścić żelatynę i stevię i zalać wodą, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodać do masy jogurtowej, wymieszać(...)masę jogurtową, ułożyć na niej 2 pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego! Wartość odżywcza jednej porcji (1/8 ciasta): Przepis dodaję do akcji
chili & sugarhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Deser można przygotować w formie ciasta/torciku - w niewielkiej tortownicy (o średnicy max 18 cm). Dość
Di gotujeMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum Smakustopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach: Do większej miski daję jogurt , olej i mieszam łyżką tak żeby jogurt połączył się z olejem . Następnie dodaję rozczyn , mąkę , sól i całość mieszam łyżką do połączenia się składników . Teraz ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut . Wyrobione ciasto wkładam do miski(...)chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony. Chleb pszenny z jogurtem naturalnym jest gotowy . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebłyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć) 2 łyżeczki cukru pudru 2/3 szklanki wody Środek: 300g truskawek – umytych i obranych 4 banany sok z 1/2 cytryny 500g naturalnego jogurtu 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 500g śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 6 łyżeczek żelatyny (około(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkaużyłam w ten akcji. Składniki: - 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego - 2 duże jajka - 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła - 3 łyżki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli - kilka truskawek Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem(...)solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około
Życie zaczyna się w kuchnismak. Składniki na około 20 małych placuszków: 500 g cukini (2 średnie cukinie) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól olej do smażenia Cukinie myjemy i osuszamy. Razem ze skórką ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, solimy 1 płaską łyżeczką soli, mieszamy. Pozostawiamy na sicie(...)cukinię. Na koniec jeszcze raz dobrze odciskamy. Do cukinii dodajemy startą lub drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka, jogurt i mąkę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju nakładając po 1 łyżce ciasta. Podajemy gorące
Trzeci talerzkremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika(...)karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte). Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyciągamy
Słodkie okruszkisłodko . Na słono kluseczki podaj ę oblane szałwiowym masełkiem i udekorowane startym parmezanem. Na słodko kluseczki dekoruj ę naturalnym jogurtem i świeżymi sezonowymi owocami, np. truskawkami. Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kluseczek. SKŁADNIKI Kluseczki 500 gr marchewki 200 gr m ąki pszennej pełnoziarnistej(...)miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Marchew blendujemy na puree. Do marchwi dodajemy roztrzepane jajka, starty parmezan, doprawiamy solą. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. W garnku gotujemy wodę . Na gotującą się wodę
La grande e la piccola cuocajeśli serek był zimny, to stężeje bardzo szybko. Aby wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk. Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
KucharzycaZanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g(...)karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu
Kuchnia w czekoladziekremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika(...)karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte). Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyciągamy
Słodkie okruszkipapier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piecze przygotować masę serową. Masa serowa: 825 gr sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Ser i jogurt
moj przepis naprzepisów na nie, ale ja chciałabym zachęcić Was do mojego. Przepis niestety nie dla wegan, lecz wkrótce opracuję wersję dla nich. Przepis na 6-8 porcji. Składnik: - 300g jogurtu naturalnego - 200ml mleka - 210g mąki żytniej typu 720 SYMBIO - 4 jabłka (najlepiej twardsze odmiany) - 3 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli *opcjonalnie: cukier(...)cząstek kroimy w poprzek na małe plasterki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wszystkie składniki: jogurt, mleko, żółtka, jabłka, ksylitol, cynamon i szczyptę soli dokładnie mieszamy ze sobą tak, by nie było grudek. Do przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Smażymy bez użycia tłuszczu lub z użyciem natłuszczonego gazika. Posypujemy cukrem pudrem
Be Fit Be StrongDzisiaj przepis na niesamowicie smaczne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto amarantusowe, które jest zdrowe, niskokaloryczne i przygotowuje się je w kilka chwil. Amarantus jest bogatym źródłem żelaza zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak czy pszenica dlatego powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedokrwistość oraz eliminujące z diety czerwone mięso. Zboże to jest polecane również dla wegetarian, ponieważ(...)jest niezwykle cennym źródłem białko dużo lepiej przyswajalnego niż białko soi, bardzo ważną cechą amarantusa jest również to, że nie zawiera glutenu. Składniki: - 7 łyżek mąki z amarantusa - 170g jogurtu naturalnego - 3 jajka od szczęśliwej kury :) - czekolada gorzka 100g - 3 łyżki kakao - 5 łyżek cukru lub innego słodu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Rozpuścić czekoladę
zdrowa vege kuchniamały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (przesianego) 1łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szkl.oleju 1/2 szkl. mleka skórka pomarańczowa 1 garść rodzynek 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę A jaki to zrobić: Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski(...)suchymi składnikami wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachmąki pszennej 220 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 100g płatków owsianych 2 jabłka szczypta soli Dzisiaj zaserwuję doskonały przykład, że nie zawsze zdrowe, znaczy nie smaczne. W przypadku tych placków jest dokładnie na odwrót :) Smakiem przypominają tradycyjne racuchy, ale mają o wiele bogatszy skład. Mąkę, jogurt i jajko wymieszać w misce (można za pomocą miksera). Pod koniec mieszania dodać(...)płatki owsiane. Przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej. Jabłka obrać i pokroić na plastry o grubości około 5 mm, tak by tworzyły koła. Następnie łyżkę ciasta wylać na patelni, ułożyć na nim plaster jabłka i przykryć drugą łyżką ciasta. Delikatnie wyrównać całość. Smażyć przez chwilę a następnie odwrócić. Zaczekać do momentu aż ciasto się
Świat Domowej Kuchni