jajko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów włoskich 100 g czekolady z kawałkami orzechów, pokrojonej na kawałki Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą do jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki(...)mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować, aż masa będzie owijać się o trzepaczki miksera. Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każde ciastko spłaszczyć dłonią. Piec
Nastoletnie Wypiekaniejogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego) 1/3 szklanki oleju 50g startej gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: wydrylowane wiśnie lub tak jak u mnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej) 50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz(...)oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać. Na końcu dodać startą czekoladę. Wymieszane ciasto nakładać do połowy papilotek w każdą z nich wcisnąć po 1-2 wisienki. Piec w 180stopniach przez ok. 15 minut. Porcja na 12 sztuk Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając śmietankę wg potrzeby - gęstości polewy
W garach u Gosikrem z młodym jęczmieniem - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - płaska łyżeczka młodego jęczmienia - 2 łyżki ksylitolu Dietetyczny krem z malinami - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - kilka malin (mogą być też truskawki, jagody, brzoskwinie lub inne owoce) - ksylitol do smaku ( jeśli owoce nie były słodkie) Przygotowanie: 1. Do dużej miski(...)mokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników. 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy lub dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy
two broke sistersSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 180ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru kryształu 4-5 jabłek (najlepiej reneta) 3 łyżki capuccino Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmąki pszennej 25 g świeżych drożdży 65 g roztopionego 190 ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko roztrzepane z jajkiem, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko zagnieść, po czym dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić ,a nawet potroić swoją wielkość. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść
O kuchni z uczuciemPolecam!!! Składniki na bułki z czosnkiem i pietruszką na 12 sztuk: 425 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłego mleka 75 ml jogurtu naturalnego 75 ml podgrzanego oleju 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania NADZIENIE: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła(...)wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Rozpustne gotowaniełyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść(...)lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką
Wielki apetytmisie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne(...)świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Smacznego
bistro mamamąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 szklanki oleju 150 g startej na małych oczkach marchewki 1/2 dużego jabłka 1/2 dużej gruszki Sposób przygotowania: Jajka i cukier wrzucamy do malaksera i miksujemy na najwyższych obrotach, następnie dodajemy olej i jogurt i dalej miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę z solą i proszkiem(...)pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być
Słodkie Przyjemnościbanany 1 jajko 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta cynamonu do podania: syrop klonowy lub golden syrop lub jogurt naturalny 1. Płatki owsiane zalać ciepłym mlekiem i zostawić na godzinę, żeby napęczniały (jeśli używamy jogurtu, maślanki czy kefiru to ich nie podgrzewamy ale za to dodajemy 5 łyżek wody) 2. Banana ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach(...)cynamonem. 3. Do napęczniałych płatków dodajemy starte banany i jajko i wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę z dodatkami i wszystko mieszamy na jednolitą masę. 4. Na rozgrzaną patelnię teflonową nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu aby ich za bardzo nie spalić -BEZ TŁUSZCZU- aż do lekkiego zbrązowienia. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Smacznego Post Placki owsiane z bananem pojawił
UgotujmyTo.plzdrowe to jeszcze trudno się od nich oderwać! ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 700 g mąki pełnoziarnistej + na podsypanie - 150 g miodu płynnego - 2 jajka - 1 żółtko - 180 g masła - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szklanka puree z dyni piżmowej - 3 łyżki posiekanych migdałów - 3 łyżki posiekanych orzechów - 3 łyżki ziaren z dyni - przyprawy: cynamon, kardamon, imbir - 3 -4 łyżki cukru brązowego(...)gładką masę - puree z dyni powinno być gęste i mało wodniste, jeżeli użyjecie zwykłej dyni jadalnej to masa będzie bardziej wodnista i wtedy musicie dodać więcej mąki do ciasta na ciasteczka - wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć ciasto (pamiętaj masło musi być prosto z lodówki) - ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto kruche, czyli być plastyczne - ciasto włóż do lodówki
SMYKWKUCHNImąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania 1/2 szklanki maślanki 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania(...)ilością farszu i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5-6 minut od zagotowania. Mają propozycją do podania pierogów jest polanie jogurtem naturalnym, a w moim przypadku były to gotowane truskawki (konsystencja a'la konfitura). Smacznego
Truskawkowa Fiestablaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu
Ze smakiem i z pasjątortownicę o średnicy 26 cm): 250 ml kaszy jaglanej 550 ml mleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny(...)kaszy. Zmiksować raz jeszcze. Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem
Weekendy w domu i ogrodzieDoskonały dodatek do dania głównego, któż nie lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i
kgwjanczewoczekolada mleczna posiekana 100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl) 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo herbatniki Przygotowanie: Beza: W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne(...)wymieszać. Na koniec wlać spirytus i ponownie wymieszać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeDziś czeka mnie sprzątanie, sprzątanie i sprzątanie. Tylko jakoś nie mogę się za nie zabrać;p od dłuższego czasu mój jadłospis jest bogaty w jabłka, nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMango lassi to napój charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Przyrządzany jest na bazie mango, wody, jogurtu i spożywany najczęściej w upalne dni. Do przygotowania takiego koktajlu należy
Oryginalny smakciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej biesiadzie wśród znajomych:) W zależności ile chcecie go przygotować dodawajcie więcej składników proporcjonalnie do reszty. Jeśli chcecie bardziej czosnkowy sos, naturalnie dodajcie więcej(...)ząbków czosnku. Miłego i smacznego dnia:-) Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 22% (opcjonalnie gęstego jogurtu naturalnego, będzie na pewno lżejszy) 3 ząbki czosnku sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z odrobiną soli; przekładamy go do miseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy w razie
Zasmakuj KuchniTato nazbierał w lesie kurek, więc dokonałam rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji
Emskie Smakiziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam(...)pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące, nie otwierając przy tym urządzenia w trakcie opiekania. Gotowe gofry przekładam na kratkę i studzę przez chwilę, natomiast gofrownicę między
Mango PapajaRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewooleju 120 ml jogurtu naturalnego cukier waniliowy 2 bardzo dojrzałe banany-(nawet z brązową skórką-bo wtedy są bardzo aromatyczne i słodkie) 100g czekolady(jedna tabliczka) PRZYGOTOWANIE: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki,czyli: mąkę,cukry,sodę,proszek do pieczenia,sól,posiekaną drobno nożem czekoladę, W drugiej misce mieszamy mokre składniki,czyli: olej,jogurt,jajko,i rozgniecione widelcem banany(...)Następnie wszystko mieszamy razem i gotowe-prawda ,że proste? napełniamy nasze foremki do babeczek ok-3/4 naszym ciastem(czyli niepełne) i pieczemy PIECZENIE: Pieczemy ok 20 min w temperaturze 170 stopni i koniecznie z termoobiegiem-bo dzięki termoobiegowi pięknie urosną,można je polać roztopioną czekoladą-ale nie jest to konieczne-bo same są wystarczająco pyszne.... Wiem ,że jak spróbujecie
Swojskie jedzonkofetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem. Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ . Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajo 40 ml wody o temperaturze pokojowej szczypta soli Ponadto: 0.5 kg pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz 2 łyżki oleju 4 plastry żółtego sera(...)tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. Na środek
MamaOskarkaresztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły. Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około(...)gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką. Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać
Mama Gotujeobiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią(...)każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek- 2 małe ząbki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz Placki: Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę. Uformować koło
Kraina Miodem PłynącaNawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio! A kupa?! Klękajcie narody! Dlatego postanowiłam sobie przypomnieć te smaki. Te zapachy. Po prostu... moje dzieciństwo! szklanka jogurtu waniliowego (naturalnego lub kefiru) 2 żółtka 3 łyżki stopionego masła 2 białka łyżeczka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej cynamon (opcjonalnie, wg uznania) oliwa(...)sztywną pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę. Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej. Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś
bastalenacałkowicie wyleczyć, to jeszcze kłopoty z internetem. Nadrobiłam za to zaległości czytelnicze i trochę odpoczęłam. Do gotowania i pieczenia zbytniego zapału nie miałam, tylko sprawdzone przepisy.Zresztą, jakie bym ciasto nie przygotowała, zawsze słyszę: a czemu nie szarlotka? Oto mój ulubiony zestaw składników, z którego przygotowałam sałatkę. Danie bardzo uniwersalne, które można podać zarówno na pierwsze i drugie śniadanie, przyjęcie(...)jajka 1 bardzo młoda cukinia 150 sera żółtego lub opakowanie mozzarelli mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz i cukier do smaku Z podanych składników przygotować sos. Schłodzić minimum 1 godzinę. Sałatę umyć, osuszyć, porwać
Czerwień i błękitjogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki: olej, jogurt(...)jajko. Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto przelewamy do foremek (do 2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy muffinki cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki
Ze smakiem i z pasją