Efektowna, acz pożywna, doskonała jako dodatek, ale i samodzielne danie, smakuje wyśmienicie, łatwa, szybka, to jej największe walory, zapewniam, że od pierwszego razu stanie się Waszą
kgwjanczewoSpróbujcie koniecznie. Składniki: 200 g puree z dyni 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wymieszać puree dyniowe z jogurtem i jajkami oraz tłuszczem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz sól, wymieszać na gładką(...)ulubiony sposób, u mnie z odrobiną dżemu truskawkowego tym razem. Uwaga placuszki są bez cukru, jeśli ktoś musi mieć słodko to proponuję dodać 2-3 łyżeczki cukru do ciasta
Cynamonowe szczęściejogurtu naturalnego ~180g cukru ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Łączymy razem obie mąki. Następnie do jednej miski wsypujemy 175g mąki, a do drugiej pozostałą mąkę (125g) i kisiel, jeśli kolor będzie mało intensywny można dodać szczyptę barwnika. Do obu misek wsypujemy po 90g cukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy olej i jogurt. Do miski(...)której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarmiski wbijamy jajko, dodajemy mleko z wodą, szczyptę soli i olej. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć raczej gęstszą konsystencję. I tutaj mała uwaga: im dłużej ciasto stoi, tym bardziej "pęcznieje". Jednak możemy wówczas rozcieńczyć je odrobiną mleka lub wody.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron troszkę dłużej niż te tradycyjne. Mus jabłkowy: 3 kwaśne(...)się nie rozpadną, czyli aż zrobi się "papka":) Wówczas możemy dodać odrobinę cukru (ja pominęłam), lub cynamonu. Gotowym musem przekładamy naleśniki. Ja swoje dodatkowo polałam jeszcze łyżką jogurtu naturalnego i posypałam cynamonem. Zdrowo, tanio i smacznie
My simple kitchen125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem będącym w temperaturze(...)pokojowej i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu, aby nie miała styczności z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, będzie się kleiło, dlatego radziłabym użyć do tego robota, ponieważ takie to ciasto musi być. Dzięki temu uzyskamy na prawdę puszyste wnętrze chlebka ;) Ciasto przekładamy do keksówki, bardzo szybko wyrasta
MamaOskarkaprzekąski, które zawsze goszczą na moim stole podczas wieczornych przyjęć, imprez. Często jednak wśród głównych składników znajdowały się wysokokaloryczne składniki tj. ser żółty, ser pleśniowy, majonez, jajka, ciasto francuskie, krakersiki, pieczywo pszenne itp. Z racji mojej aktualnej diety postanowiłam zastąpić te tłuste składniki innymi zdrowszymi, lekkimi i co najważniejsze równie smacznymi zakąskami! W ten sposób powstały np. chipsy z cukinii(...)ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego (a nie tłustego majonezu)! Jak widać diecie też można smacznie zjeść!! :) Chipsy z cukinii Składniki: - 1 cukinia - sól, pieprz, zioła prowansalskie - ewentualnie łyżka oliwy Cukinię umyć, pokroić w plastry
Tradycyjna KuchniaKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnaMuffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują
Oryginalny smakmasę serową. Składniki na masę serową: 650 g sera białego 250 ml śmietanki kremówki (18%) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii (1 buteleczka) 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g suszonych daktyli Na rynku jest obecnie cały ogrom mas sernikowych, jednak przyznam szczerze nie trafiłam jeszcze na zadowalającą. Być może przeprowadzę kiedyś test(...)ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały ser przed i po mieleniu Po ręcznym zmieleniu sera białego dodajemy do niego pozostałe składniki - śmietankę kremówkę, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, jogurt naturalny i mąkę ziemniaczaną. Składniki łączymy blendując/miksując, jednak tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części do dwóch naczyń. Do jednej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka z czosnkiem niedźwiedzim i jogurtu, doskonale pasuje do placuszków. Składniki na placuszki: 600 g obranej dyni hokkaido(...)czubate łyżki mąki 10 gałązek natki pietruszki curry, sól, pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na dip: 100 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną dynię utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymkę i pietruszkę drobno pokroić
Codziennik Kuchennylody to? odp: Straciatella. 7. Jaki smak kojarzy Ci się z dzieciństwem? odp : Smak aromatycznych powideł . 8. Wolisz kisiel czy budyń? odp : Kisiel. 9. Jogurt naturalny czy z owocami? odp : Nie jem jogurtów bo mam nietolerancję laktozy. 10. Co cenisz w ludziach najbardziej? odp : W ludziach najbardziej cenię szczerość i uczciwość. 11. Jakie są Twoje ulubione zioła(...)Przyprawy które najczęściej używasz w swojej kuchni ? 5. Który kwiat najlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze , czy ryż ? 11. Kawa czy herbata ? Do Liebster Blog Award
Sama słodycz i szczypta chilikostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 sztuki budynie śmietankowe, 150 gram mieszanka studencka ubić na sztywno pianę żółtka, cukier dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" do masy jajecznej dodać jogurty gęste greckie, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem tortownica 24cm- dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc posypać pudrem cukrem ten pyszny oszukaniec sernikowy ...... polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjogurtu :) Bo nie lubię :) Ale delikatnie dosłodzony i ubity naturalny jogurt grecki podany lub zmiksowany z owocami stanowi wyjątek. I jest dużo zdrowszy niż owocowe jogurty z syropem glukozowo-fruktozowym. Tak demonizuję trochę ten syrop, bo jest we wszystkim i trudno zupełnie go unikać, ale jednak próbuję :) A jeśli jogurt czy soczek dla dzieci jest reklamowany jako zdrowy, a zawiera(...)Taki mały protest ;) A dziś proste, szybkie i zdrowe śniadanie lub deser. Jeśli nie masz domowego cukru waniliowego użyj zwykłego - w tym przypadku wa nilin owy używany do ciast raczej nie będzie pasował :) Pomarańczę (nie pomarańcza!;P) możesz zastąpić borówkami, truskawkami, jagodami, mandarynkami... itd ;) Deser przygotowany na konkurs belVita. Składniki (2 porcje): - małe opakowanie jogurtu greckiego
Kraina Tysiąca Smakówodcisnąłem go z nadmiaru wody. Dodałem do niego przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i drobno posiekane liście świeżej mięty. Całość wymieszałem z 200 gramami jogurtu naturalnego typu greckiego. Istotnym jest, aby jogurt był typu greckiego, gdyż jest on gęsty, dzięki czemu sos będzie miał należytą konsystencję. Powstały sos doprawiłem solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem i odstawiłem do lodówki(...)cukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Wyprawy kulinarneUwielbiam jagody. W sezonie korzystam z nich maksymalnie. Przygotowuje pierogi, ciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe lody jagodowe. Moja mała pociecha zażyczyła sobie lodów. Na przygotowanie tradycyjnych lodów trzeba czekać (czas mrożenia), dlatego wymyśliłam ekspresową wersję lodów na już. Smakowały wybornie, a do tego były(...)śmietany. Mała, zadowolona i... fioletowa buźka jest dla mnie najlepszą recenzją. Zapraszam Was na przepis, spróbujcie. Składniki: (na około 5 gałek) 1 szklanka mrożonych jagód 5-6 czubatych łyżeczek jogurtu naturalnego 2 1/2 łyżeczki płynnego miodu lipowego rożki do podania Przygotowanie: Wyciągamy zamrożone jagody, odmierzamy szklankę owoców i wsypujemy ją do misy blendera. Następnie dodajemy miód i 4-5 łyżeczek
Słodkie okruszki