ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy i polewamy pierogi. Pycha! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki - jednocześnie proporcje : majonez - 3 łyżki jogurt naturalny - 2 łyżki czosnek - 2 średniej wielkości ząbki sól pieprz - ale tylko świeżo mielony Zapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożem bo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje, mój sposób i sprawdza się on świetnie to : ŚCIERAM CZOSNEK(...)TARCE NA MAŁYCH OCZKACH. Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach czosnku jest nieporównywalny do niczego innego. Przygotowanie : Ścieram czosnek na małych oczkach tarki, dodaję majonez z jogurtem i wstępnie mieszam, dodaję szczyptę soli i troszeczkę pieprzu - tylko do smaku. Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy
Mechanik w kuchniwięc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany 2 jajka 2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła(...)wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na dobrze rozgrzanej (!) patelni nakładać po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut na każdą ze stron. Placuszki najlepiej jest przewrócić od razu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. To ważne, bo bardzo łatwo je przypalić. Gotowe pankejki podawać z ulubionymi dodatkami, jak np. jogurt, miód
Kuchnia Elliedyni - do jego wykonania potrzebujemy ok 300 g dyni 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 jajo 50 gram gorzkiej czekolady tłuszcz do wysmarowania foremki Zaczynamy od przygotowania musu z dyni, możemy go zrobić wcześniej i przechowywać(...)miski przekładamy mus z dyni, olej, jogurt, cukier i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioraz żelazo. Nie zawiera cholesterolu. Bób. Jego uprawa znana jest od setek tysięcy lat. Zajadali się nim starożytni Chińczycy czy Rzymianie. SKŁADNIKI : 100-150 ml wody-wody tyle ,aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany szczypta soli(...)czosnkowy SKŁADNIKI: 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu sól pęczek szczypiorku posiekanego pieprz do smaku sól środki czosnku zielonego do smaku -kilka sztuk.ps.środki zielone czosnku to zielone w czosnku to kiełkujący pęd, z chlorofilem.Zimowy
w mojej kuchniPerspektywa Kithcenaid, który można wygrać w TYM konkursie tak nakręciła Karmel-itkę, że zaczęła szperać,szukać, eksperymentować, próbować, wymyślać i wynajdywać nowe zastosowania oleju rzepakowego.I stwierdziła
W kuchni Karmel-itkiParę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy
W kuchni u Monikistartego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać(...)minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać, ale nie za długo, by kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą. Smacznego! Chlebki pita Składniki
Obiad za dychęPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarCiasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert(...)masła 125 g cukru 2 jajka 100 g zimnych ziemniaków 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 sody oczyszczonej 35 g kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g czekolady deserowej Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao
Domowa cukiernia Ewyrównież szereg składników mineralnych tj. fosfor, magnez czy żelazo. Są naturalnym produktem otrzymywanym podczas przemiału żyta. Otręby żytnie mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup, do kanapek czy sałatek. Można ich również używać jako składnik panierek do dań obiadowych. Jeśli zapragniemy dodać je do jogurtu czy mleka również możemy być spokojni o smak i wartość(...)blaszki na muffinki. Piec około 25 minut. Idealnie smakują na ciepło , ale i zimne świetnie pasują jako zamiennik kanapek na śniadanie bądź kolację. Dodatki można dopasować pod siebie. Byle ciasto nie było za rzadkie oraz za gęste. Ma mieć konsystencję śmietany. sklep.sante.pl Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie MartyPrzepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą przygotowałam na potrzeby warsztatów „Super babki i fajne ciacha” , które prowadziłam z okazji Walentynek.Ciasteczka z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnegatywnie nastawione do zdrowych modyfikacji (sprawdzone :)) Czego potrzebujemy? (na okrągłą tortownicę o średnicy 22cm) - 2 szklanki kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego) - duży jogurt naturalny (400 ml) - kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego) - pół szklanki cukru (lub innego słodzidła) - pół szklanki wiórek kokoswych - 6 łyżeczek żelatyny - 1/3 szklanki wody - okrągłe biszkopty - galaretka w ulubionym smaku - garść(...)gotujemy na mleku według tego przepisu , aż do całkowitego wchłonięcia mleka (około 20 minut). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kiedy kasza przestygnie mieszamy ją z jogurtem, cukrem, wiórkami i aromatem waniliowym, a następnie blendujemy na jednolity krem (tak, aby grudki kaszy nie były wyczuwalne). 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Po przestygnięciu
two broke sistersjogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli(...)łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem
Marder&Marder ManufactureDziś naszła mnie ochota na sernik, dawno nie robiłam, ani nie jadłam sernika więc póki jeszcze miałam okazję i czas zabrałam się za pieczenie. Sernik intensywnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejny dzień... czwartek, czyli już prawie weekend. Tylko dwa tygodnie i wymiana. Nie ma nic lepszego niż kawał dobrego, ciężkiego brownie, więc dzisiaj zainspirowana smakiem tego czekoladowego ciasta ugotowałam owsiankę. Owsiankę lepką, gęstą i mocno czekoladową. Owsiankę, która daje porządnego 'kopa'. Owsiankę, która pozwala przetrwać kolejny nudny czwartek. Jeśli wolicie słodsze jedzenie to zamieńcie czekoladę gorzką na mleczną(...)Jeść od razu lub poczekać około 5 minut - owsianka nabierze jeszcze wtedy jeszcze lepszej konsystencji i na jej powierzchni powinna wytworzyć się czekoladowa 'skorupka'. Owsiankę można podać np. z jogurtem naturalnym i malinami lub wiśniami. *zmienia smak - owsianka robi się mniej czekoladowa
tost z dżemem