ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:98/956)

Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 161

nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 2 łyżki(...)mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce.  Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłka prażone do słoików na zimę 77

oraz drożdżowe domowe racuchy . Jak zrobić jabłka do słoików na zimę? Jak długo smażyć jabłka do słoików? Zapraszamy na przepis! Jabłka prażone do słoików na zimę Składniki: jabłka: 4 kg cytryna: 2 szt. cukier: 1,5 szklanki odrobina wody Jabłka prażone do słoików na zimę Przygotowanie: Trzy czwarte jabłek obieramy ze skórki, usuwamy gniazda(...)nieco wody i wkładamy pokrojone jabłka. Bardzo wolno gotujemy ciągle mieszając, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodajemy resztę pokrojonych w kostkę i skropionych sokiem z cytryny jabłek oraz cukier. Gotujemy razem przez kilka minut, tak, aby jabłka się zeszkliły, ale zachowały kształt. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy

Kuchnia Na Wypasie
Szarlotka po góralsku 213

Dzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku(...)folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Do jabłek dodać cukier, kardamon i cynamon, wszystko wymieszać. Z jabłek nie odlewać soku. Ciasto wyciągnąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy do pieczenia i nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do  temperatury 180 o C przez 15 minut. Ciasto posypać

Mama Gotuje
placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami 164

rodzynek 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu) 2-3 łyżki cukru tłuszcz do smażenia Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki  i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami 242

brioszki z kajmakiem i jabłkami Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko do posmarowania ciasta Nadzienie: 3 małe jabłka 150 g masy kajmakowej z puszki płatki(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim plasterki jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Ryżowa szarlotka z bezą 94

średnich) jabłek 2 garście siekanych orzechów 1 garść siekanych migdałów 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier(...)waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. 5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną

Słodki sentyment
Ryżowa szarlotka z bezą 97

średnich) jabłek 2 garście siekanych orzechów 1 garść siekanych migdałów 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier(...)waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. 5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną

Słodki sentyment
Szarlotka z bezą 50

Szara Reneta to jabłko idealne na szarlotkę zwanej także jabłecznikiem. Szalotka jak już wiecie to ciasto z owocami czyli także jabłecznik a jabłecznik to ciasto z jabłkami. Szara Reneta w ciastach jest idealna, rozpada się na mus, jest delikatna i kwaskowata zarazem. Inne jabłko też się nada ale to już będzie trochę inny smak. Polecam zatem pyszne ciasto

Moje Małe Czarowanie
Przepyszne placki bananowe z jabłkami / dzieci je pokochają 50

szklanki 250 ml 2 jajka rozmiar L 2 jabłka - średniej wielkości 2 banany - średniej wielkości 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu, może być miód 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta soli Link do filmiku z przepisem na: Placki bananowe z jabłkami Przygotowanie: Do miski przekładam jogurt, dodaję szczyptę soli(...)sodę, cukier, oraz jajka i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję mąkę i miksuję do momentu aż składniki się połączą i nie będzie grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Banany drobno kroję i dodaję do ciasta. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, i dodaję do ciasta. Ciasto dokładnie mieszam łyżką i smażę placki. Na rozgrzanym oleju

Uwaga Babcia Gotuje
Rustykalna tarta z jabłkiem, imbirem i nutą cynamonu 141

Pachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g obranych jabłek 3 łyżki cukru 3 łyżki startego imbiru 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40 cm. Środek ciasta wyłożyć plasterkami jabłka pozostawiając przy brzegu około

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami 170

Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 jabłko 1 gruszka 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki cynamonu 2 garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony(...)cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć

My simple kitchen
Racuchy drożdżowe z owocami 191

duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Mini szarlotki 100

coś słodkiego po ciężkim dniu, potrzeba niewiele aby sprawić sobie przyjemność:) Zaopatrzmy się w ciasto francuskie, jabłka lub słoik gotowych smażonych i oto cała tajemnica. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg jabłek lub gotowe jabłka smażone, duży słoik 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko cukier puder do posypania blaszka do mufinek opcjonalnie kiedy smażymy jabłka(...)foremki, po skosie. Najpierw jeden, rogi do góry, potem drugi tak aby rogi nie zachodziły na siebie. Ugniatamy lekko do foremki. Do każdej mufinki wkładamy jabłka, wypełniając foremkę. Przykrywamy kwadratem ciasta, zlepiając brzegi. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wyjmujemy delikatnie na kratkę i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Mini szarlotki

gotuj ze mną
Ciastka francuskie z jabłkiem 155

Ciastka francuskie z jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) .  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Szarlotka Tuti – Fruti 150

większą częścią ciasta. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na pierwszej warstwie ciasta. Na jabłkach rozkruszyć następną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Rozłożyć białka na drugiej warstwie

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania