ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:97/956)

Szarlotka budyniowa w wersji fit 75

nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone jabłka: 1,5 kg jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki(...)druga pozostaje w zamrażalce. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy ręcznie na dnia blachy i bokach. To ciężki proces, bo jest ono twarde, ale uda się Wam. Pomagajcie sobie pięściami. Pamiętajcie, by oblepić boki blachy ciastem, mniej więcej 2 centymetry ponad podłoże ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka. Rozprowadzamy je równomiernie. Na to wylewamy budyń. A z zamrażalki

Fleksitarianizm.pl
Szarlotka budyniowa w wersji fit 87

nawet w tej wersji fit zaskakuje wielu osobom przyzwyczajonym do mega słodkich ciast. POTRZEBUJEMY Składniki na smażone jabłka: 1,5 kg jabłek 2 torebki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego opcjonalnie : garść rodzynek Składniki ciasta: 3 szklanki mąki pszennej (typ 450 lub 550) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta sody oczyszczonej 2 torebki(...)druga pozostaje w zamrażalce. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy ręcznie na dnia blachy i bokach. To ciężki proces, bo jest ono twarde, ale uda się Wam. Pomagajcie sobie pięściami. Pamiętajcie, by oblepić boki blachy ciastem, mniej więcej 2 centymetry ponad podłoże ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka. Rozprowadzamy je równomiernie. Na to wylewamy budyń. A z zamrażalki

Fleksitarianizm.pl
Placki z jabłkami, puszyste i pyszne 385

każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania bezgrudkowego ciasta. Jabłka obrać(...)pokroić w ósemki, a następnie w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta ( około 2 łyżki na jeden placuszek ) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu, do złoto-brązowego koloru. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy

Opowieści z piekarnika
Mini szarlotki 184

naszło mnie na ciasto z jabłkiem, ale nie chciałam powielać przepisu na typową szarlotkę z jabłkiem, więc chwilę posiedziałam i pomyślałam. I tak oto powstały mini szarlotki, takie al'a babeczki.  Klasyczna szarlotka, w innym wydaniu, takim na kęsik :).  Do jabłek dodałam mandarynkę, mniam, i to też był strzał w dziesiątkę. Jedyną rzeczą, która trochę(...)jednolite. Dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folia i wkładamy do zamrażalnika na chwilkę. Drugim ciastem wykładamy dno foremek na babeczki. Od ciasta odrywamy małe kawałeczki, robimy kulki i rozgniatamy, kładąc kawałek ciasta na dno. Tak robimy, aż skończymy całe ciasto. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kawałeczki, ja włożyłam je do miski blendera przeznaczonej do siekania, ale można

Moje pyszne gotowanie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK 184

PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier(...)bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze.  Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy resztę ciasta.  Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.  Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Jak zrobić suszone jabłka 106

zrobić suszone jabłka. Jak suszyć i jak przechowywać jabłka. Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często słyszmy jesienią. Chociaż susz jabłkowy możesz przygotować o każdej porze roku, to najsmaczniejszy będzie właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych  owoców. Suszone jabłka są zdrową, lubianą przez dzieci(...)zimę. Możesz ją dodawać do wszystkich ciast z jabłkami, szarlotek i tart.  Golden Delicius  mają słodko-winny smak i cudowny aromat. To kruche jabłka idealne do suszenia oraz strudla z jabłkami, szarlotki i tarty. Stanowią też doskonały dodatek do sałatek oraz kaczki z jabłkami. Jonaprince - to kolejna odmiana o słodko-kwaśnym smaku i twardym

Cztery Fajery
Placek z jabłkami 218

st.C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone placki wystudzić. Podczas rozsmarowywania surowego ciasta na papierze placki będą wydawać się cienkie, ale to nie przeszkadza, bo w czasie pieczenia delikatnie zmiękną. Po upieczeniu placki będą dosyć twarde, jednak po przełożeniu jabłkami zmiękną. Jabłka: 1500 g jabłek; 1 szklanka cukru; 2 galaretki agrestowe; Jabłka obrać, zetrzeć(...)grubych oczkach lub drobno pokroić, dodać cukier i smażyć do konsystencji musu. Do gorących jabłek dodać galaretki i mieszać do momentu aż będą rozpuszczone. Gorącymi jabłkami przełożyć placki. Ciasto wystudzić. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Do mojego ciasta przy ostatnim pieczeniu dorzuciłam kilka brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę

In my kitchen
Tarta z papierówkami 134

soli 400 gramów jabłek( waga pokrojonych już jabłek po obraniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z polowy cytryny 1 plaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać na stolnicę/blat dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól. Siekamy nożem aż powstanie coś w rodzaju grubej kruszonki następnie dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto zlepiamy w kulkę(...)cynamon i mąkę ziemniaczaną ponownie wymieszać. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki jedną trzecią część ciasta odkładamy. Ciasto rozwałkowujemy w kształt okręgu nieco większy jak średnica naczynia do tarty. Można też odrywać kawałek po kawałku ciasta i wylepiać naczynie wcześniej wysmarowane odrobiną masła. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wykładamy wcześniej przygotowane jabłka. Odłożoną część ciasta rozwałkować, wyciąć cienkie

Andzia Pichci
Racuszki maślankowe z jabłkami 43

oczyszczonej ? 2 łyżki cukru ? cukier waniliowy ? 5 jabłek ? cukier puder do posypania ? olej do smażenia Wykonanie: ? Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. ? Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja pokroiłam trzy jabłka w plastry, a dwa pozostałe starłam i wymieszałam z ciastem, które zostało po usmażeniu jabłek w plastrach. ? Smażyć nakładając po łyżce ciasta na rozgrzany olej

To co kocham
Racuszki maślankowe z jabłkami 115

Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć jabłka na tarce, ale takie racuszki smakują inaczej i nie ma  efektu jak przy plastrach. Często racuchy robi się na bazie kwaśnego mleka, ja zrobiłam z maślanką(...)waniliowy • 5 jabłek • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Maślankę zmiksować z jajkami i cukrem, dodać mąkę z sodą. Ciasto jest dość gęste. • Jabłka obrać, wydrylować i pokroić w plastry. Każdy plaster maczać z obu stron w cieście i smażyć na złoty kolor

To co kocham
Ciastka francuskie z jabłkami 70

Dziś serdecznie polecam Wam ciasteczka francuskie z jabłkami. Szybciutki przepis na smaczny deserek do popołudniowej kawki lub jako świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Prościutkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka francuskie z jabłkami składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 jabłuszka 1 jajo około 1 łyżki cukru 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny(...)francuskie z jabłkami – wykonanie: Gotowe francuskie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z jabłek wydrążamy gniazda i kroimy w nieduże kostki o boku 1cm. Jabłka obsypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Można też posypać cynamonem. Na każdej części kawałka ciasta francuskiego z jednej strony kładziemy jabłka, a na drugiej połówce ciasta francuskiego ro bimy

Olcia gotuje!
Salceson z dynią piżmową 145

Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni(...)oczywiście można dodać jabłka. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 0,6 kg dyni piżmowej (masłowej) 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Dynię

Jadło i czytadło
Róże z jabłek 100

Składniki: 1 opak. ciasto francuskie 3-4 jabłka sok z cytryny 1,5 szkl wody 3 łyżki cukru cynamon Przygotowanie: Z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.  W szerokim garnku gotujemy wodę z cukrem. Wrzucamy do niej na 2 minuty plasterki jabłek. Pasterki muszą lekko zmięknąć, aby zrobiły(...)się podczas zwijania róż, ale trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Jabłka przekładamy delikatnie na sitko i odsączamy. Ciasto francuskie dzielimy na pasy o szerokości ok.5 -6 cm. Na każdym pasie ciasta, na jednej jego połowie układamy plasterki jabłek, tak aby zachodziły na siebie (skórką do góry), posypujemy lekko cynamonem, a potem drugą połową paska przykrywamy jabłka

Bon appetit mon amie
Szarlotka na kruchym cieście 84

jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować). Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez(...)które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód ciasta, posypujemy bułkę tartą, na które następnie wykładamy jabłka. Na jabłka trzemy druga część ciasta. Ciasto pieczemy jeszcze przez

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania