ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:93/956)

łatwa, smaczna babka kakaowa bez miksera+jabłko,ptasie mleczko... 116

łyżeczka, gorąca woda 3 łyżki Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto. Jabłka obrane pokroić kosteczkę małą, ptasie(...)mleczko pokruszyć i dodać do ciasta i rózgą wmieszać dodane w ciasto. Lukier: puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier. Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, ciasto zimne wyjąć z formy

W Mojej Kuchni Lubię
NIEBO W GĘBIE 179

szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka smalcu 2 żółtka, 1 całe jajko 2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie) MASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka(...)nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą. MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy

słodki bratek
Kruchy placek z jabłkami 303

mojej babci. Ciasto zawsze było pieczone na różne święta i  jako mała dziewczynka a teraz już duża gdy wpadałam do domu babci pytałam czy jest moje ulubione ciasto z jabłkami. Bo rzeczywiście jest to moje ulubione kruche ciasto. Koniecznie musicie spróbować :)  Kruchy placek z jabłkami /na 2 długie blachy lub 1 dużą/ Składniki: 4,5 szklanki(...)jabłek smażonych Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) i posiekać z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. 1/2 ciasta wyłożyć na blachę, posmarować jabłkami, i zetrzeć na tarce pozostałą 1/2 ciasta (można tą część włożyć na chwilę do zamrażarki, aby lepiej się ścierała na tarce). Piec w ok. 180 stopniach przez

Biały fartuszek
CIASTO Z JABŁKAMI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) 340

CIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą(...)ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto smakuje najlepiej, gdy porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto – Uśmiech Teściowej + film 70

Ciasto – Uśmiech Teściowej czyli znakomity smakołyk idealny na podwieczorek do kawy czy herbaty to bardzo smaczne, proste i tanie w przygotowaniu ciasto z jabłkami i budyniem, w sam raz na jesienne, chłodne dni. Ciasto można również przygotować z innymi ulubionymi, sezonowymi owocami.     składniki na formę 26 cm x 26 cm 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka(...)masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą a następnie mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy a następnie nakłuwamy widelcem. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki jabłek umieszczamy

Smakowite Dania
Jabłkowe róże 73

zawiniętych w słodkie i chrupiące ciasto. Podobnie jak w przypadku większości przepisów na ciasto francuskie, jabłkowe róże z ciasta francuskiego najlepsze w dniu pieczenia. Dlatego, moim zdaniem, znacznie lepszym pomysłem są różyczki jabłkowe z kruchego ciasta. Przepis na kruche ciasto znajdziesz m.in. w artykule babeczki z kremem budyniowym . Krojąc owoce na róże z jabłek, postaraj się, aby plasterki jabłek(...)pieczenia. Dodaj żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i zagnieć kruche ciasto. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki.  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyklej nim foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra - dół. 3. W międzyczasie umyte jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone z pestek jabłka pokrój

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem 74

robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.   W czasie gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy rabarbar – myjemy go, odcinamy(...)cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka polecam przygotować później, bo ściemnieją.   Ciasto po wyrośnięciu zgniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy.   Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości rabarbaru. Wkładamy do osobnej miski, skrapiamy sokiem

Smaczna Strona
Waniliowa szarlotka w kratkę 176

Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem   i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę,   owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania   nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać(...)ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić . Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić   dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego   rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć szarlotkę

Wanilia i Kardamon
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 114

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco(...)drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 198

jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO(...)waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie i od razu wrzucałam jabłka do ciasta, dzięki czemu nie ciemniały. Jeśli chcecie przygotować je wcześniej, skropcie je sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony tymianek, rozcierając go w rękach. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy

les mirabelles
Szarlotka z połówkami jabłek 88

połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć. Wystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem(...)minut. Wyjąć z piekarnika. 3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poukładać na cieście miejscem przekrojenia do dołu. Oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na wielkość blachy i przykryć jabłka lekko dociskając brzegi. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut

Danka Pichci
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 148

posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny(...)potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy pomocy folii. Przykryłam nim jabłka. Brzegi ciasta docisnęłam do brzegów spodniej warstwy tak, aby się skleiły. Nadmiar ciasta odkroiłam, rozwałkowałam i wykroiłam z niego listki, które rozłożyłam na wierzchu. Żółtko roztrzepałam z łyżką wody, pędzelkiem

Kuchenne zapiski Edyty
bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 56

tostach. Nikomu nie chciało się iść do sklepu. Lenistwo… Do nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze(...)kokosowego (lub masła klarowanego) 1 jajko szczypta soli wanilia Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki erytrolu 1 łyżka tapioki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta imbiru szczypta soli Przygotowanie: Nadzienie: Jabłka tniemy na małe kawałki/kostki i mieszamy z przyprawami i mąką. Składniki na ciasto dobrze mieszamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy połowy ciasta pomiędzy dwoma kawałkami

PaleoLife
bezglutenowy jabłecznik (paleo, keto) 179

nadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje(...)jabłka 2 łyżki erytrolu 1 łyżka tapioki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta imbiru szczypta soli Przygotowanie: Nadzienie: Jabłka tniemy na małe kawałki/kostki i mieszamy z przyprawami i mąką. Składniki na ciasto dobrze mieszamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy połowy ciasta pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Jedną połowę wykładamy na spód blachy. Kolejno układamy

PaleoLife
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 135

mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy 3 krople, jajka 3 sztuki, jabłka 8 sztuk, rodzynki 10 dag, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki(...)przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania