ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:95/956)

Biszkopt z jabłkami i pianką 260

Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Scania - Porcelana Bogucice Przepis od znajomej  Biszkopt z jabłkami i pianką SKŁADNIKI:  Biszkopt   jajka -5 szt  proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki  mąka ziemniaczana -0,5 szkl  mąka pszenna -0,5 szkl  cukier -1 szkl  Masa jabłkowa  budynie waniliowe -2 opak  woda(...)biszkopt, ostudzić.  Pianka  Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.  Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić, wyłożyć na ostudzone jabłkaCiasto włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia pianki.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Racuszki jogurtowe z bananami 116

smażenia cukier puder do posypania     *** Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajka, jogurt i cukier waniliowy ** *** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko i banana obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę *** *** Pokrojone owoce dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta

Blog z Apetytem
Letnia szarlotka i "Barcelona na zawsze" 182

ciasta. Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Do ciasta dodać żółtka. Masło (nie musi być prosto z lodówki, ale nie może też być za miękkie) pokroić i dorzucić do mąki z żółtkami. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Wyrobić ciasto na niezbyt gładką masę (powinno być w większości grudkowate).  3/4 ciasta(...)lodówki. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do białek cukier i ponownie miksować na sztywno. Odsączone z soku jabłka wyłożyć na kruchy spód ciasta. Na jabłka wyłożyć pianę z białek, a na górę - resztę ciasta w postaci kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 20-25 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Palmiery z jabłkami + film 132

Palmiery z jabłkami to pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, ekspresowa w przygotowaniu przekąska na każdą okazję. Palmiery są bardzo proste w przygotowaniu, udadzą się każdemu laikowi kulinarnemu .     składniki na 15 sztuk opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 1/3 szklanki cukru kryształu 1- 2 łyżki cynamonu(...)duże jabłka przepis Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce dużych oczkach, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie a następnie posypujemy połową cukru i cynamonu. Na cieście równomiernie rozprowadzamy starte jabłka, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy z obu stron wzdłuż dłuższego boku do środka. Czynność powtarzamy do momentu powstania rulonu

Smakowite Dania
Apple pie 73

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła – jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam […] Artykuł Apple

Pink Envelope
CIASTO PRÓŻNIAK 215

Dawno tego ciasta nie robiłam, a że chciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda.   SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru

słodki bratek
Na wielkanocnym stole 225

słodkościMazurek królewskiBabka drożdżowa  Kokietka Kora orzechowaKruszynka Rafaello na krakersach BountyShrek  Królewiec Królewicz z jabłkami  Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką  Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową  Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami

Kuchnia domowa Ani
nadziewane jabłka w murzynku 153

wyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Tradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30-40 minut do suchego patyczka.  Po upieczeniu ciasto można polać polewą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JESIENNY TORCIK 134

proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej  części dodać kakao i olejek rumowy - dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe jasne ciasto, wyrównujemy wierzch ciasta i układamy jabłka pokrojowe w plastry. Następnie na ułożone jabłka(...)cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Na koniec torcik udekorować według uznania startą gorzką czekoladą.  Przykładowa dekoracja - jabłka jak i kolory ciasta kojarzą mi się z jesienią stąd  nazwa i dekoracja jesienna

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 228

Zapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście(...)jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Rożki serowe z jabłkiem 177

Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem(...)pieczenia : 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do tor ebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.  C iasto rozwałkować na grubość

coolinarnastrefa.blogspot.com
Najlepsza szarlotka z cynamonkami 149

Gdyby tylko dało się przekazać Wam przez monitor chociaż trochę smaku i zapachu, to jestem pewna, że szybko maszerowalibyście do kuchni by przyrządzić to ciasto :) Z najlepszymi jesiennymi jabłkami, z kruchymi ciasteczkami pełnymi cynamonu i pachnącej skórki pomarańczowej. Ale to było pyszne! 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko (1-2mm) na długi prostokąt. Rozsmarowujemy

Mienta blog
Drożdżówki z jabłkami Sądeckimi 203

Sądecczyzna słynie z najlepszych odmian jabłka, zrzeszenie Sądeckich Sadowników „Jabłko Sądeckie” ma się czym pochwalić!. Jako mieszkanka tych terenów polecam pyszne drożdżówki nadziewać Polskimi jabłkami i śliwkami.  Składniki na ciasto, na 12 dużych drożdżówek: 90 dag mąki pszennej 6 - 7 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka, 250 ml 15 dag roztopionej margaryny lub masła(...)przez 8-10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 3. Przygotowujemy foremki, wykładamy je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 1 cm, wycinamy szklanką kółka, łączymy dwa ze sobą, sklejamy je białkiem. Robimy wałeczek z ciasta, skręcamy w spirale i obtaczamy przygotowane koła. 4. Drożdżówki

Apetyczna babeczka
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 210

racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale(...)myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor  (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze

Kulinarnie z Polką na Kresach
Szarlotka 202

1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki. Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i  ½ szklanki(...)cukru. Wymieszać. 60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze. 6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka. Piec 40min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM

Proponowane wyszukiwania