ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:103/956)

WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 193

Macie ochotę na smaczne, banalnie łatwe w wykonaniu ciasto? Jest nim szarlotka sypana. Do jej wykonania nie potrzebujesz wiele czasu, zdolności kulinarnych i wyszukanych składników. Tradycyjna wersja zawiera gluten, w postaci kaszy manny i białej mąki, oraz tonę masła. Moja szarlotka składa się z mąk bezglutenowych, a masło zastępuje olej kokosowy. Nie będę pisać, że jest baaaardzo zdrowa i możecie(...)kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy 1/4 szklanki oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Razowe muffiny z jabłkami i płatkami owsianymi 143

odległych planach chodzi mi gdzieś po głowie kolejne ciasto, jednak póki co trwam w leniwej atmosferze... Papierówki nadal królują u mnie w kuchni a co za tym idzie często lądują w wypiekach. Tym razem zachciało mi się czegoś zdrowego i bardziej aromatycznego. Tutaj ( klik ) znalazłam przepis na pyszne muffiny z jabłkami właśnie, z dodatkiem płatków owsianych i na mące(...)jajka, jogurt, olej oraz miód - czyli tzw. składniki mokre, które mieszamy ze sobą. Następnie łączymy ze sobą składniki z obu misek i za pomocą łyżki mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy na końcu do masy. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do każdej z nich porcję ciasta. Wierzch

My simple kitchen
Strudel z owocami leśnymi (Strudel ai frutti di bosco) 147

Ciasto na pożegnanie lata, tak o nim pomyślałam, gdy wyjmowałam je z piekarnika. Ostatnie maliny i borówki, pierwsze sezonowe jabłka, do tego maślane, chrupiące ciasto francuskie i mamy gotowy przepyszny strudel. Idealnie komponuje się z kulk ą  lodów lub kleksem bitej śmietany. Deser wprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na  strudel z jabłkami(...)latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Owoce leśne myjemy i dokładnie osuszamy. Obrane jabłko kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka, które przykrywamy jabłkami i owocami leśnymi. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon

La grande e la piccola cuoca
Kasztanowe ciasto z jabłkami 91

Używacie mąki kasztanowej? Ma ona lekko słodkawy smak z lekką nutą goryczki i dlatego w naszej kuchni używam jej często. Tym razem upiekłam przepyszne, wilgotne ciasto z jabłkami. Zniknęło dość szybko bo jakże inaczej, jest przepyszne. Polecam każdemu do wypróbowania. Ciasto z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Budyniowe placuszki z jabłkiem 208

pieczenia  * 3 łyżki cukru  * 2 jajka  * 350g jogurtu naturalnego  * 2 jabłka Przygotowanie :  Składniki suche połączyć, składniki mokre połączyć i razem wymieszać na gładkie ciasto. Jabłka pokroić w kostkę, czasami daje starte na tarce. Wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju

Magiczne Życie Marty
Szarlotka z tartymi jabłkami i marmoladą z cytryn 177

Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn(...)tartce - 1 marmolada z cytryn - 7 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rodzynek Całość wymieszaj. Schłodzonym ciastem (1/2 część) wyłóż tortownicę, wyłóż masę z jabłek, na wierzch ułóż resztę ciasta. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temp. 170 stopni C. Smacznego

SMYKWKUCHNI
PIECZONE JABŁKA 253

Uwielbiam jabłka mogła bym je jeść cały czas, nie ważne pieczone, duszone, czy postaci ciast, jabłka są pyszne i już J. Dziś mnie naszło na jabłka pieczone, więc szybko przygotowała jabłka posypałam cynamonem, dodałam dżem porzeczkowy włożyłam do mikrofalówki i po paru minutach, już jadłam gorące mięciutka, aromatyczne jabłka. Często zamiast dżemu dodaje miód

RAROSSA
Miodowa szarlotka z bakaliami 111

jabłkami. W tym roku drzewa jabłoni obrodziły wyjątkowo.  Kruche miodowe ciasto, nadzienie jabłkowe z odrobiną  korzennego cynamonu i warstwa prażonych bakalii w miodzie.Cud-miód!  Ciasto choć pracochłonne nie jest trudne do wykonania, raczej drogie w składniki, ale smak tej szarlotki wynagradza wszystko. Kolor ciasta zawdzięcza dodatkowi prawdziwego miodu spadziowo-nektarowego z pasieki Miodowe Wzgórze . Jest(...)oraz zawiesinę mleka z miodem i całość zagnieść aż powstanie jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki, lub wylepić ciastem  samo dno. Gdyby ciasto się kleiło, należy podsypać delikatnie mąką.  Oprószyć w foremce manną. Wyłożyć wystudzone i uprażone jabłka. Drugą porcję ciasta rozwałkować  i wyłożyć na wierzch. Nagrzać piekarnik

Wanilia i Kardamon
Prosta tarta z jabłkami 79

często omijamy temat pieczenia ciast...  dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy  formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego) 1 jajko 100g masła DODATKOWO: 4 jabłka 3 łyżki(...)około 2 cm wolnego miejsca na brzegach, po ułożeniu jabłek zawijamy brzegi ku górze. 4. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jakiem, jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na jabłka nakładamy kilka cienkich plasterków zimnego masła. 5. Ciasto przekładamy na blaszkę (ja używam tacki do pizzy) pieczemy około 30 minut w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Ciasto cukiniowo-jabłkowe 168

Przepisy Thermomix. Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6 CIASTO CUKINIOWO JABŁKOWE Składniki: 200 g jabłek ( 1 średnie jabłko) 200 g cukinii(...)miękkiego masła 100 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilia 4 jajka 200 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: cukier puder plastry karmelizowanego jabłka Thermoprzepisy. Ciasto cukiniowo jabłkowe. Wykonanie: Jabłko kroimy na 4 części, wykrawamy gniazdo nasienne. To samo robimy z cukinią. Cukinię dodatkowo kroimy na mniejsze części. Jabłko z cukinią wkładamy do naczynia

Themo przepisy
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 188

owocami na półkruchym spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszyste racuszki z truskawkami i jabłkiem 147

obrotach miksera *** *** Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy mąkę. Masę miksujemy do momentu, aż składniki całkowicie się połączą i nie będzie widocznych grudek *** *** Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia, na około 30 minut *** *** W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę(...)Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry *** *** Do wyrośniętego ciasta dodajemy dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy średnią warstwę oleju i nakładamy po dwie łyżki stołowe ciasta z jabłkiem rozprowadzając je za pomocą łyżki. Na racuszkach układamy plasterki truskawek *** *** Smażymy po około 1 minucie z każdej ze stron lub do zrumienienia. Po usmażeniu racuszki wykładamy na ręczniku papierowym

Blog z Apetytem
Bułeczki z jabłkami 321

jednej sztuce. Bułeczki przygotowałam z klasycznego ciasta drożdżowego, wzbogaconego o dodatek miodu, za to bez użycia jajek. Z podanych proporcji można upiec 20 niezbyt dużych bułeczek. Bułeczki z jabłkami Składniki: ciasto drożdżowe 400g mąki pszennej 200ml mleka lub wody 15g drożdży 2 łyżki (40g) miodu 3 łyżki (30g) roztopionego masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli nadzienie jabłkowe(...)wymieszać, następnie wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło - ciasto należy wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - podwojenia objętości - podczas wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie - jabłka oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na małe kawałki (ja każdą ćwiartkę jabłka

Smakołyki Bereniki
Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką 195

Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką 195

Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
jabłecznik na cieście ucieranym 196

natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy je pozostałym białkiem. składniki na nadzienie: 1500 g jabłek 150 g cukru 1/2 -1 łyżeczki cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy(...)kostkę i smażymy z cukrem. Doprawiamy cynamonem. Gotowe nadzienie równomiernie wykładamy na wysmarowane białkiem ciasto. Na jabłka wykładamy pozostałą część ciasta (jeśli ciasto wyszło gęste to możemy przełożyć je do rękawa cukierniczego i wycisnąć równomiernie na jabłka). Całość pieczemy przez ok. 20 min., aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania