Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienatłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy je pozostałym białkiem. składniki na nadzienie: 1500 g jabłek 150 g cukru 1/2 -1 łyżeczki cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy(...)kostkę i smażymy z cukrem. Doprawiamy cynamonem. Gotowe nadzienie równomiernie wykładamy na wysmarowane białkiem ciasto. Na jabłka wykładamy pozostałą część ciasta (jeśli ciasto wyszło gęste to możemy przełożyć je do rękawa cukierniczego i wycisnąć równomiernie na jabłka). Całość pieczemy przez ok. 20 min., aż wierzch ciasta będzie rumiany. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaaromatyczne, wilgotne ciasto z nadzieniem jabłkowym. Polecam szczególnie miłośnikom ciast z nutą alkoholu. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek 250 g cukru 35 dag mąki 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kakao 1 kg jabłek Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem(...)podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na ciasto. Delikatnie, małymi porcjami wyłożyć na jabłka jasne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 o . Upieczone ciasto wystudzić, a następnie oblać lukrem. Lukier: 200 g cukru 3 łyżki rumu 2 łyżki wody 2 łyżki masła
Praktyczna plsoczyste i chrupiące, słodkie maliny, agrest i porzeczki... Takie obrazy i wspomnienia, przywołał u mnie zapach, roztaczający się po domu w czasie przygotowywania pierożków z jabłkami . Nigdy wcześniej nie korzystałam z gotowego ciasta kruchego, natomiast dostałam je od siostry, więc trzeba było koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie wykorzystanie :) Pierożki są idealne dla leniwych(...)łasuchów, bo praktycznie nie wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko, otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego
Mój Smak na ŻycieCoś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja(...)łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje
Tradycyjna Kuchniaczas mieszając, następnie dodaj jabłka. Podsmaż razem całość, aż jabłka się przyrumienią. Zalej całość wodą i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy jabłka zmiękną i wokół nich powstanie zagęszczony sos, Twój deser jest już gotowy. Jedną z propozycji podania jest zaserwowanie w pucharku z lodami waniliowymi. 2. Pieczone jabłka z borówkami Ten doskonały(...)składników do każdego jabłka i zalej naczynie sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Piecz jabłka przez około 35 minut, polewając je od czasu do czasu łyżką soku. Jabłka są już prawie gotowe, nałóż borówki na wierzch każdego z nich. Piecz jeszcze przez 10 minut. Smacznego! 3. Kieszonki z jabłkami Ciepłe, aromatyczne i pyszne – kieszonki ciasta francuskiego wypełnione jabłkami
ProstePesto.plRóże z jabłkowych płatków w cieście francuskim efektownie wyglądają wśród innych wypieków. Składniki: 30 dag ciasta francuskiego 5 jabłek, najlepiej z czerwoną skórką 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i miąższ(...), aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia. Rozmrożone ciasto kroimy na paski o szerokości 4 cm. Każdy pasek posypujemy cukrem pudrem. Na cieście układamy plasterki jabłek, tak aby ich półokrągła część wystawała ponad krawędź ciasta, a na dole pozostawał jeden centymetr wolnego ciasta. Tym kawałkiem przykrywamy ułożone jabłka. Wszystko zwijamy w luźny
Pyszności Słodkościciasto jest też zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :) I proszę jeszcze o jedno...A mianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle, ale byłam zmuszona to zrobić... Wiecie, nawet gdybym chciała sfotografować ciasto następnego dnia, również byłby z tym problem, ponieważ...ciasta już prawie nie było :)) LEKKI CYNAMONOWY BISZKOPT Z JABŁKAMI(...)dodajemy do masy (mieszamy już za pomocą łyżki!). Połowę ciasta przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, na ciasto układamy połowę plasterków jabłek, przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu rozkładamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 minut w 180*C, następnie pozostawiamy ciasto jeszcze na 20 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po ostudzeniu
chili & sugarpołączenia składników. Odkładamy mikser, dodajemy pokrojone jabłka w cukrze waniliowym i poszatkowane niezbyt drobno orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką, przekładamy do formy babkowej. Ja jak zwykle użyłam silikonowej, z kominem - 26 cm średnicy. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy babę patyczkiem - jeśli jest suchy, wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze 5 min. Następnie wyciągamy(...)blat. Z formy wykładamy po 15 minutach. Tak naprawdę poza posypką z cukru pudru, w moim przekonaniu, nic innego z babą się nie skomponuje. Puder podkreśla subtelnie słodycz jabłek, ciasto samo w sobie jest umiarkowanie słodkie
Kronika PiekarnikaMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest(...)czekoladową, uzyskacie pyszne ciasto z makiem, które na pewno będzie dużą konkurencją dla klasycznych makowców czy strucli. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) Składniki: CIASTO 250g suchego maku 4 jabłka (300g startych i odciśniętych z soku) 5 jajek 150g cukru pudru 130g masła 100g (ok. 8 łyżek) kaszy manny 150g suszonych
Smakołyki Berenikiwanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Jabłka: 3 kg jabłek 100 g cukru 1 łyżka cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto półkruche: 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie mieszamy sypkie składniki. 2. Dodajemy(...)Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nim jabłka. Nakłuwamy widelcem, aby wilgoć z jabłek miała jak odparować. 8. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego
W kuchni Katiesię zbierałam żeby wypróbować jej przepis bo przecież mam swój sprawdzony. Aż w końcu... zrobiłam najprostszą, najzwyklejszą, a zarazem najpyszniejszą tartę jabłkową na kruchym cieście polaną miodem i posypaną migdałami. Jabłka były podpieczone ale nadal chrupiące i słodkie od miodu. Składniki: - 3 żółtka - 100g masła - 2 łyżki cukru - 250 g mąki pszennej - 3 jabłka, najlepszy takie(...)bardzo bardzo soczyste - 4 łyżki miodu - garść płatków migdałów Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę. Jabłka myjemy, osuszamy, nie obieramy ze skóry ale za to kroimy na 4 części. Wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry i układamy, plasterek na plasterku. Polewamy obficie miodem. Posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy
Życie zaczyna się w kuchnijabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy nastrój zawsze znika przy pieczeniu. Miałam kilka podejść do ciast z jabłkami, ale najbardziej dumna jestem z przepisu na szarlotkę na biszkopcie z pyszną bezą . Mam problemy z wypiekami na biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet(...)gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj, magia – ciasto rośnie bez problemu i jeszcze cudna beza. Na śliwkę też mam sposób. Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween! Uwielbiam tą porę, kiedy internety
Pink Envelopeposmarować olejem, ciasta rozwinąć z rolki i każde podzielić na 6 kwadratów, każdy włożyć do foremki i włożyć do ciasta połówki jabłek. Do jabłek dodać po łyżeczce miodu, kokosu, dodać orzechy trochę pokruszone i cynamon. Wystające ciasto założyć do góry, lekko docisnąć, posmarować wodą po wierzchu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, babeczki piec około(...)minut, dobrze je wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo proste, łatwe, szybkie i bardzo smaczne babeczki z ciasta francuskiego z połówkami jabłek, z miodem i orzechami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, przesmażyć na ogniu. Do podsmażonych jabłek(...)kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi
Kuchnia Danusiubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek . Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek . Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy(...)mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek . Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało sporo
WegePrzepis